21 weken zwanger: symptomen en lichamelijke veranderingen

21 weken zwanger: je baby

  • Hartslag. Je kunt naar je babys hartslag luisteren met een eenvoudige stethoscoop, maar het kan lastig zijn om deze te onderscheiden van je eigen hartslag. Let op het snellere ritme — je baby's hartslag is ongeveer twee keer zo snel als je eigen hartslag, 120 tot 160 slagen per minuut. Veel mensen omschrijven het als het geluid van galopperende paarden.

  • Slaapcyclus. Je baby heeft een subtiel, maar regelmatig slaappatroon ontwikkeld. Op echo's kun je zien dat de baby al een favoriete houding heeft om in te slapen.

  • Vingers en tenen. Rond de 21 weken zijn de vingers en tenen van je baby al volledig gevormd, compleet met piepkleine teen- en vingerafdrukken. Misschien zuigt hij zelfs al op haar duim.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Hoe groot is je baby met 21 weken zwangerschap?

In week 21 van je zwangerschap is je kleintje ongeveer zo groot als een banaan. Ze is ongeveer 23 centimeter lang en weegt zo'n 285-370 gram.

embryoimage-week21-700

21 weken zwanger: jouw lichaam

Als je 21 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in.

Misschien heb je in het eerste trimester al last gehad van indigestie en brandend maagzuur. Naarmate je baarmoeder groter wordt kan deze tegen je maag aan gaan drukken, waardoor je meer last kunt krijgen van brandend maagzuur.

Ook kunnen je zwangerschapshormonen zorgen voor opvliegers en het extra gewicht dat je draagt kan de komende weken voor diverse pijntjes zorgen.

21 weken zwanger: jouw symptomen

  • Rugpijn. Het is helaas vrij normaal om rugpijn te hebben tijdens de zwangerschap, met name in de onderrug. Als je 21 weken zwanger bent, verschuift je zwaartepunt met het groeien van je buik en wordt je onderrug naar voren getrokken. Ondertussen zorgt het hormoon relaxine ervoor dat alle gewrichten en pezen in je lijf losser worden, waardoor het bekken wijder kan worden als de baby geboren wordt.

  • Brandend maagzuur. Rond deze week komt het vaak voor dat je last hebt van brandend maagzuur. Niet alleen drukt de baarmoeder tegen je maag, ook zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de sluitspier tussen je maag en slokdarm wat verslapt, waardoor er maagzuur in de slokdarm lekt.

  • Opvliegers. Door de aanwezigheid van zwangerschapshormonen en een verhoogde stofwisseling kun je meer gaan zweten of het opeens heel warm hebben. Luchtige, los zittende kleding en voldoende drinken kan voor verkoeling zorgen, net als een kleine handwaaier, ventilator of airconditioning.

  • Striae. Het kan zijn dat je roze, paarse, roodbruine of donkerbruine lijnen op je buik, heupen, dijen, billen en borsten ontdekt. Deze zwangerschapsstriemen (striae) ontstaan wanneer je huid in korte tijd heel snel uitrekt, zoals wanneer je groeit of aankomt. Een hydraterende crème kan eventuele jeuk iets verlichten.

  • Kramp in benen. Maak je niet teveel zorgen als je last hebt van kramp in je benen, dit is een veel voorkomende klacht in het tweede trimester. Het kan zijn dat je vooral 's avonds en 's nachts last hebt van kramp. Stretch je kuitspieren voor je naar bed gaat, drink genoeg water, masseer je benen of neem een warm bad of warme douche om het ongemak te verlichten of voorkomen.

21 weken zwanger: belangrijke overwegingen

  • Spaar je rug. Je kunt rugpijn al verzachten met wat kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. Gebruik als je zit een voetensteun om je voeten iets hoger te plaatsen. Als je langere tijd moet staan, zet dan een voet op een krukje om de druk op je onderrug te verminderen. Verwen jezelf met een warm bad (thuis of elders). Als je rugpijn maar niet weggaat, neem dan contact op met je dokter of verloskundige.

  • Extra vitamine B. B vitaminen, zoals B1, B2 en B6, leveren noodzakelijke energie voor de ontwikkeling van je baby. Ze dragen bij aan de goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en de ogen en helpen bij de vorming van de placenta en ander lichaamsweefsel. Als je prenatale vitamines slikt zou je genoeg vitamine B moeten binnenkrijgen, maar je kunt ze ook halen uit graanproducten, zuivel, eieren, varkensvlees, gevogelte, bananen en peulvruchten.

  • Choline. Choline is een halfvitamine (onderdeel van het vitamine B complex) die van nature door het lichaam wordt aangemaakt en de prikkeloverdracht in de hersenen ondersteunt. Overleg met je zorgverlener of je hier meer van nodig hebt. Mocht je tijdens je zwangerschap extra choline nodig hebben, dan vind je dit in groene bladgroenten, melk, eieren en pinda's.

  • Balans. Met het groeien van je baarmoeder en buik verschuift je zwaartepunt. Zorg voor een goede balans om een valpartij te voorkomen. Draag platte schoenen (dus zonder hakken), wees voorzichtig met trappenlopen en vermijd gladde ondergronden. Mocht je toch onderuit gaan en je zorgen maken, of bijvoorbeeld last hebben van bloedverlies of weeën, neem dan contact op met je zorgverlener.

21 weken zwanger: vraag het je zorgverlener

  • Als je last hebt van rugpijn, vraag je dokter dan of een buikband of zwangerschapsriem zou kunnen helpen.

  • Vraag je dokter hoe je voedingsstoffen zoals vitamine B en choline aan je dieet kunt toevoegen.

  • Als je je zorgen maakt over bepaalde symptomen, zoals kramp of ander ongemak, bespreek dit dan met je zorgverlener.

21 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Gebruik bij het zitten een voetensteun om je voeten een beetje hoger te leggen.

  • Trakteer jezelf op een warm bad als je last hebt van rugpijn.

  • Zorg dat je checklist voor kraamcadeau's klaar is, zeker als je babyshower eraan zit te komen.

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies