20 weken zwanger: symptomen en lichamelijke veranderingen

20 weken zwanger: je baby

Vorige week begon je baby's huid bedekt te raken met een laag vernix. Deze week is je kleine baby helemaal bedekt met deze crèmeachtige substantie, die zijn gevoelige huid zal beschermen tegen het vruchtwater.

In zijn hoofd begint je baby nu echt iets te merken van de buitenwereld, hoe weinig dit ook nog is. Zijn hersenen hebben overuren gemaakt om de zenuwcentra te ontwikkelen waar de zintuigen worden aangestuurd en die centra beginnen nu te werken. Je baby reageert nu vaker op de veranderingen om hem heen: alles wat je doet, de geluiden uit de omgeving en zelfs de smaak van het vruchtwater.

Je hebt waarschijnlijk al gevoeld hoe de baby in je buik aan het rollen, duiken en schoppen was. Nu voel je misschien ook ritmische schokjes. Nee, hij is niet aan het dansen; hij heeft de hik!

De meeste baby's krijgen de hik in de baarmoeder omdat hun weinig ontwikkelde middenrif zich samentrekt. Je kunt niets aan de hik doen, maar je hoeft je geen zorgen te maken: de hik is niet schadelijk voor je baby, niet voor de geboorte en ook niet daarna

Een paar weken terug was het haarpatroon al op de schedel aanwezig en nu volgt voor je baby de volgende stap: de haargroei. En dit is geen lanugo meer, dit is het echte werk!

Maar zet die dromen van een volle bos maar van je af. Twee weken na de geboorte zal dit haar grotendeels uitvallen. Maak je geen zorgen, want je kleintje krijgt daarna stap voor stap zijn echte haar, dat waarschijnlijk lichter van kleur is dan het haar dat hij bij de geboorte had. Elders op je baby's hoofd hebben de beentjes van het binnenoor zich volledig ontwikkeld en ook de neus begint nu een herkenbare vorm aan te nemen.

embryoimage-week20-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

20 weken zwanger: jouw symptomen

Gefeliciteerd! Je bent halverwege je zwangerschap! Je hebt al een hele weg afgelegd in deze viereneenhalve maand. Je baarmoeder is driemaal zo groot geworden als normaal. Als je verloskundige je baarmoeder meet, zal hij of zij waarschijnlijk vaststellen dat de bovenkant nu op gelijke hoogte staat met je navel.

Vanaf nu tot de dag van de bevalling zal je baarmoeder bijna één centimeter per week groeien.

Heb je je baby al gezien? Als je een midzwangerschapsecho laat maken, wordt die waarschijnlijk tussen de 18e en 22e week gemaakt. Je verloskundige kan deze echo nodig vinden om verschillende redenen: om de groei en de ontwikkeling van je baby te controleren, om de geboortedatum te bepalen, om bepaalde geboorteafwijkingen te constateren of om de gezondheid van de placenta en de navelstreng te bepalen.

Op de echografie kun je de vingers en tenen van je baby tellen, en het geslacht te weten komen (als je dat wilt) en kun je gewoon zien of alles naar wens is daar in je buik.

En natuurlijk maakt deze eerste blik op je acrobaat (die je al een tijdje wakker houdt met zijn gekke kuren) je naderende ouderschap reëler dan ooit.

Vraag een afdruk van de echografie voor je baby's eerste fotoalbum!

Volgens deskundigen: Als je een stressvolle baan hebt of een stressvol leven leidt, dan doe je jezelf en je baby een groot plezier door regelmatig te ontspannen.

"Hoewel een bepaalde mate van stress goed is, want het stimuleert ons om in actie te komen, kan zware en continue stress een negatieve invloed hebben op jezelf en misschien ook op je baby," legt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling uit.

20 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Je hebt iets te vieren: je bent op de helft!

  • Maak een afspraak voor een echo

  • Tijdens het maken van de echo kun je kiezen of je het geslacht van de baby al wilt weten of dat je je liever laat verrassen

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies