Zwangerschap per maand: 6 maanden zwanger
Met zes maanden zwanger zit je aan het eind van je tweede trimester en heb je meestal nog een paar weken voordat je buik zo groot wordt dat je energieniveau daalt.
Maandelijkse zwangerschapssymptomen: zes maanden zwanger
Rond maand zes kun je last hebben van de volgende zwangerschapssymptomen. Al krijg je ze misschien niet allemaal, ze zijn normaal en horen bij het zwanger zijn.
Brandend maagzuur
Gezwollen handen, voeten of gezicht
Wankelig voelen
Jeukende huid rond buik, borsten, billen en dijen
Rugpijn
Constipatie
Indigestie
Meer trek
Snurken
Duizeligheid
Slapeloosheid
Spataderen
Kramp in benen
Zes maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Je baby's ontwikkeling: Je baby's oogleden gaan deze maand open en hij zal meer op harde geluiden gaan reageren. Z'n smaakpapillen kunnen nu ook de verschillende smaken van jouw voedsel onderscheiden via het vruchtwater, dus het kan zijn dat je baby actiever is nadat jij pittig gekruid voedsel hebt gegeten. Je kunt je baby's hartslag via een stethoscoop horen en je partner kan deze snelle beat zelfs oppikken als hij of zij een oor tegen je buik drukt.
Veranderingen in je lichaam: Terwijl je baby gestaag doorgroeit, kom je de nodige kilo's aan. Tegen de zesde maand kun je daardoor minder lange perioden op je benen staan, dus leg je voeten lekker omhoog waar en wanneer je maar kunt. Ook kan je buik het lastiger maken om een comfortabele slaaphouding te vinden; ondersteun jezelf met voldoende kussens. Een hydraterende zalf kan helpen bij het jeuken van de huid.
Ook kun je last hebben van gezwollen voeten, enkels, handen en gezicht — neem direct contact op met je huisarts of verloskundige als deze zwelling opeens opzet of erger wordt.
Creatief en productief
Gebruik deze tijd om alles op orde te krijgen. Maak een checklist met cadeau's die je graag wilt hebben, help bij het organiseren van je babyshower, richt de babykamer in en denk na over babynamen. Ook kun je vast inkopen doen voor de eerste maanden, zoals kleertjes, een kinderwagen en voldoende luiers.
Maak je huis en auto kindveilig
Zodra je baby arriveert, heb je veel minder tijd voor extra klussen. Gebruik deze maand om te kijken hoe je je huis babyproof maakt beginnend bij een veilige babykamer. Voor je het weet kruipt je kleintje, dus kijk ook vast naar traphekjes en kindveilige sluitingssystemen voor kasten en deuren. Zet gevaarlijke objecten hoger of uit het zicht en maak (laden)kasten vast aan de muur.
Ook is het belangrijk om je auto kindveilig te maken. Schaf een autozitje aan voor de juiste leeftijd en vraag om professionele hulp bij het installeren, zodat alles klaarstaat wanneer je baby haar eerste ritje maakt.
Zesde maand zwanger: checklist
Denk na over je geboorteplan: Praat met je arts of verloskundige over een geboorteplan. Je kunt niet alles plannen (vooral niet in geval van nood of spoed), maar het helpt om van tevoren na te denken over hoe je wilt dat de bevalling verloopt. In een geboorteplan omschrijf je in welke positie je wilt bevallen, of je wel of geen pijnstillers wilt, hoe je het jezelf comfortabel maakt (zoals het draaien van bepaalde muziek) en wat je wil doen zodra de baby is geboren (wie moet bijvoorbeeld de navelstreng doorknippen).
Babyshower: Als je zes maanden zwanger bent begint een vriend(in) of familielid misschien met de voorbereidingen van een babyshower om te vieren dat de baby eraan komt. Je kunt alleen cadeau's doen maar ook bijvoorbeeld spelletjes waarbij de gasten helpen met het verzinnen van babynamen. Ook kun je tijdens dit feestje op ludieke wijze onthullen of je in verwachting bent van een jongen of een meisje.
Lees alles over de bevalling: Zelfs als je prenatale cursussen volgde, kun je nog met vragen zitten over de bevalling en alles daaromheen. Lees je voldoende in en praat met andere moeders over hun ervaringen.
Rust & relax: Je hebt genoeg te doen, dus zorg ervoor dat je ook genoeg rust!
Meld je aan voor meer zwangerschapstips.
6 maanden zwanger - checklist