Alles over zwangerschapstesten
Heb je je menstruatie overgeslagen of vertoon je andere zwangerschapsverschijnselen? Dan vraag je je misschien af of je nu wel of niet een zwangerschapstest moet doen. Leer alles over welke soorten testen er zijn, hoe ze werken en hoe nauwkeurig ze zijn. We zijn er om je vragen over zwangerschapstesten te beantwoorden, dus lees verder voor meer informatie!
Bekijk onze uitgerekende datumcalculator om de komst van je kleintje te kennen en ook om te weten hoe ver je al bent.
Hoe werken zwangerschapstesten?
Zwangerschapstesten detecteren het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine). Dit wordt geproduceerd in de zich ontwikkelende placenta, nadat het bevruchte eitje zich in de eerste dagen na de conceptie in het slijmvlies van de baarmoederwand heeft genesteld. Het hormoon wordt in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap in grote hoeveelheden geproduceerd en kan in je urine en bloed worden gedetecteerd. Daarnaast geeft het hormoon een signaal aan de rest van je lichaam, zodat ook andere organen de zwangerschap helpen ondersteunen.
Welke soorten zwangerschapstesten zijn er?
De aanwezigheid van hCG detecteer je door:
Een urinetest. Deze test detecteert of er hCG in je urine aanwezig is. Je kunt de test afnemen door op de "strip" te plassen — een chemisch behandelde strip — of door een urinebekertje te gebruiken. Hoewel alle thuistesten hCG in je urine detecteren, verschillen de instructies en wachttijden per merk. Sommige merken zijn gevoeliger dan andere. Er zijn diverse urine-zwangerschapstesten op de markt die je het goede nieuws laten zien met een plusteken of tweede streepje, tot digitale testen waar de uitslag als tekst op het scherm verschijnt (zwanger/niet zwanger). Ook kun je een urinetest bij de huisarts doen, wat als voordeel heeft dat de dokter je kan informeren over het resultaat en hoe je de test hoort te gebruiken.
Een bloedtest. Deze test kun je alleen bij de huisarts krijgen en wordt niet standaard uitgevoerd omdat bloedtesten behoorlijk prijzig kunnen zijn. In tegenstelling tot de urinetest geeft een bloedtest geen directe uitslag — het kan een paar uur tot meer dan een dag duren. De test is wel gevoeliger en kan een zwangerschap eerder detecteren. Er zijn twee soorten bloedtesten voor zwangerschap: een kwantitatieve bloedtest of beta hCG test, die de precieze hoeveelheid hCG in je bloed meet, en een kwalitatieve hCG bloedtest, die aangeeft of het hormoon in je bloed aanwezig is of niet.
Hoe nauwkeurig is een thuistest?
Hoewel de meeste zwangerschapstesten beweren 99% nauwkeurig te zijn, kan het resultaat van verschillende factoren afhangen:
Wanneer je de test doet. Neem de test een week na je verwachte menstruatie, voor een nauwkeuriger resultaat. Gebruik ochtendurine, die sterk geconcentreerd is en daardoor meer hCG bevat.
De houdbaarheidsdatum van je test. Zorg ervoor dat de test de houdbaarheidsdatum niet heeft overschreden, dit kan de nauwkeurigheid van de uitslag beïnvloeden.
Je vochtinname. Als je teveel drinkt voor je de test doet, wordt je urine verdund en is het moeilijker om de hCG waarden te meten.
Hoe je de test uitvoert. Volg de gebruiksaanwijzing van de desbetreffende test nauwkeurig. Afwijken kan de resultaten beïnvloeden.
Het merk van de test. Sommige merken zijn gevoeliger dan andere.
Als je medicijnen neemt waar hCG in zit. De meeste medicijnen zullen een thuistest niet beïnvloeden, maar als je vruchtbaarheidsmedicijnen neemt waar hCG in aanwezig is, zal dit het resultaat van de test mede bepalen.
Kan ik een vals negatief resultaat krijgen?
Ja, het is mogelijk om een negatieve uitslag op je zwangerschapstest te krijgen terwijl je wél zwanger bent. Dit verschijnsel heet foutnegatief, ofwel vals negatief. Vals negatief komt voor als je de test te vroeg neemt, als je urine te verdund is of als je niet lang genoeg op het resultaat wacht. Volg de instructies dus zorgvuldig en geef de test de tijd die ervoor staat. Je kunt bijvoorbeeld een stopwatch zetten om ervoor te zorgen dat je het resultaat niet te vroeg afleest.
Kan ik een vals positief resultaat krijgen?
Je kunt een foutpositieve ofwel vals positieve uitslag op een thuistest krijgen. De test geeft dan aan dat je zwanger bent, terwijl je dit niet bent. Dit komt zelden voor, aangezien je lichaam geen hCG produceert als je niet zwanger bent. Je kunt echter wel een positieve uitslag krijgen, terwijl je niet zwanger bent, als je bijvoorbeeld een vruchtbaarheidsmedicijn neemt waar hCG in aanwezig is, recent een miskraam hebt gehad of net bent bevallen. Er is dan (nog) hCG in je lichaam aanwezig maar je bent niet zwanger.
Symptomen zwangerschap: wanneer moet ik een zwangerschapstest doen?
Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is een week na je uitgebleven eerste menstruatiedag. Je kunt al eerder een extra gevoelige test doen, maar het kan zijn dat je het hCG hormoon dan nog niet voldoende produceert. Je lichaam maakt dit hormoon alleen aan nadat het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand heeft genesteld en de placenta begint te groeien. In de eerste periode van de zwangerschap verdubbelt de hCG waarde elke twee tot drie dagen, nog een reden om te wachten met een test voor een nauwkeurigere uitslag. Vraag je je ondertussen af of je wel of niet zwanger bent, let dan op vroege symptomen en kwaaltjes, zoals:
gevoelige, pijnlijke of gezwollen borsten
vaker plassen
misselijkheid, ook wel bekend als ochtendmisselijkheid, waar je echter elk moment van de dag last van kunt hebben
(extreme) vermoeidheid
Waar kan ik een zwangerschapstest halen?
Zwangerschapstesten zijn verkrijgbaar bij de apotheek, drogist, supermarkt en bepaalde voordeelwinkels. Je kunt ook naar een huisarts of kliniek gaan voor een test.
Wat moet ik doen als de zwangerschapstest positief is?
Zodra de uitslag positief is, maak dan een afspraak met je huisarts of kliniek voor meer informatie over je zwangerschap.
Gefeliciteerd! Wat een goed nieuws!
Als je wilt weten hoeveel weken je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend, raadpleeg dan onze zwangerschapscalculator.
Je kunt je ook aanmelden voor onze e-mails, voor meer informatie over hoe je zwangerschap zich ontwikkelt en andere tips en artikelen.
Word Pampers lid en krijg