Zwangersschapssymptomen: waar let je op?

De meeste symptomen die vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap zijn normaal, ook als ze niet helemaal comfortabel aanvoelen. Het zijn gewoon symptomen van de zwangerschap. Maak je vooral geen zorgen! Tja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe kun je weten wanneer je wél aan de bel moet trekken? Hoewel echte complicaties zeldzaam zijn, is het altijd goed om te weten op welke symptomen je moet letten. Lees verder voor enkele zwangerschapssymptomen die je niet mag negeren en die de moeite waard zijn om contact over op te nemen met je zorgverlener.  

Zwangerschapssymptomen die je niet mag negeren in het begin van de zwangerschap 

  • Licht vaginaal bloeden. In het begin van de zwangerschap kan het normaal zijn om last te hebben van bloedverlies dat bekend staat als innestelingsbloeding. In sommige gevallen kan er echter sprake zijn van bloedverlies als gevolg van een ernstigere aandoening, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een molaire zwangerschap of een baarmoederhalsontsteking. Neem contact op met je zorgverlener als het bloedverlies hevig is en gepaard gaat met andere symptomen zoals buik- of bekkenpijn, ernstige duizeligheid of schouderpijn.  

  • Aanhoudend of ernstig braken. Samen met misselijkheid kan overgeven een heel normaal symptoom zijn in het eerste trimester. Het is beter bekend als 'ochtendmisselijkheid', maar het komt niet per se alleen 's ochtends voor! Als je ochtendmisselijkheid echter ernstig is (en gepaard gaat met andere symptomen zoals duizeligheid of bloederig braaksel), kan er sprake zijn van een zeldzame aandoening die hyperemesis gravidarum wordt genoemd. Als je na het eerste trimester last hebt van braken, raadpleeg dan je zorgverlener om uit te sluiten dat er iets ernstigs aan de hand is en om de misselijkheid te behandelen.  

  • Aandrang om te plassen of een branderig gevoel tijdens het plassen. Als je een verhoogde aandrang voelt om te plassen, maar merkt dat er maar een paar druppels uitkomen, of als je een branderig gevoel hebt terwijl je plast, kan dit een teken zijn van een urineweginfectie (UTI). Andere symptomen van een urineweginfectie zijn koorts, koude rillingen of bloed in de urine. Je arts kan je symptomen diagnosticeren en de bacteriële infectie behandelen om complicaties te voorkomen. Houd er rekening mee dat vaak moeten plassen tijdens het eerste trimester en later in de zwangerschap een veel voorkomend zwangerschapssymptoom is, omdat je baby groeit en druk uitoefent op je blaas.  

  • Duizeligheid of flauwvallen. Je licht in je hoofd voelen kan een normaal symptoom zijn aan het begin van je tweede trimester. Je kunt je later tijdens de zwangerschap ook duizelig voelen door bijvoorbeeld bloedsomloopproblemen of een lage bloedsuikerspiegel. Als dit gevoel van duizeligheid echter aanhoudt, als je het gevoel hebt flauw te vallen of daadwerkelijk flauwvalt, of als je duizeligheid gepaard gaat met andere symptomen zoals wazig zien, vaginaal bloedverlies, hoofdpijn of pijn in je buik, raadpleeg dan je arts zodat de oorzaak kan worden vastgesteld en behandeld. 

Zwangerschapssymptomen die je niet moet negeren halverwege tot laat in de zwangerschap 

  • Pijn in de onderbuik. Het is normaal dat je je zorgen maakt over buikpijn tijdens je zwangerschap. Bedenk dat ongemak dat bijvoorbeeld gepaard gaat met pijn aan de ronde gewrichtsbanden heel normaal kan zijn. Dit voelt aan als een doffe pijn of een scherpe pijn aan beide kanten van je buik, die het meest merkbaar is wanneer je hoest of niest. Buikpijn, mogelijk vergezeld van koorts of koude rillingen, kan echter een teken zijn dat er iets mis is. In dit geval kun je het beste contact opnemen met je zorgverlener.  

  • Hartkloppingen. Het is normaal dat je hart sneller gaat kloppen tijdens de zwangerschap. Het is zelfs zo dat je hart 30 tot 50 procent meer bloed pompt als je zwanger bent dan wanneer je niet zwanger bent. Dit is zodat je baby de juiste hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen krijgt via de placenta. Als je echter het gevoel hebt dat je hartslag verhoogd blijft en/of je kortademig bent, neem dan meteen contact op met je zorgverlener.  

  • Ernstige hoofdpijn. Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan door veel factoren worden veroorzaakt, waaronder hormonale veranderingen, stress en vermoeidheid. Maar als je hoofdpijn ernstig aanvoelt, kan het een teken zijn van hoge bloeddruk of de hoge bloeddrukstoornis die zwangerschapsvergiftiging wordt genoemd. Dit is een ernstige aandoening die kan optreden na 20 weken zwangerschap of zelfs na de bevalling. Het vereist medische behandeling om jouw gezondheid en die van je baby te beschermen.  

  • Veranderingen in gezichtsvermogen. Veranderingen in het gezichtsvermogen, zoals tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen, wazig zien of lichtgevoeligheid, kunnen te maken hebben met complicaties zoals zwangerschapshypertensie of zwangerschapsvergiftiging.  

  • Ongewone gewichtstoename en zwelling of wallen. Plotselinge, grote gewichtstoename (niet gerelateerd aan te veel eten!) wordt in verband gebracht met een kans op zwangerschapsvergiftiging. Je kunt merken dat deze gewichtstoename gepaard gaat met zwelling (oedeem) van het gezicht en de handen. Denk eraan dat enige zwelling van je voeten of handen normaal kan zijn, maar dat je dit in de gaten moet houden.  

  • Hevige pijn boven de buik, onder de ribbenkast. Maagpijn tijdens je zwangerschap (vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals wazig zien, ernstige hoofdpijn of misselijkheid) kan een teken zijn van hoge bloeddruk en een daarmee samenhangende aandoening die zwangerschapsvergiftiging wordt genoemd, zoals hierboven vermeld. Je verloskundige of gynaecoloog zal je bloeddruk controleren tijdens je prenatale bezoeken, maar als je tekenen van zwangerschapsvergiftiging opmerkt, neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog.  

  • Vaginale afscheiding.Je hebt meer last van vaginale afscheiding dan voor je zwangerschap. Dit is meestal een kleverige, heldere of witte afscheiding die wordt veroorzaakt door veranderingen in je vagina en baarmoederhals. Je kunt wel een vaginale infectie hebben als de kleur niet helder of wit is; als het een vieze geur heeft; en als het gepaard gaat met pijn, pijn of jeuk. Neem contact op met je zorgverlener voor diagnose en behandeling.  

  • Pijn in de onderrug. Het is normaal om in de laatste maanden van je zwangerschap pijn in je onderrug te ervaren. Je lichaam komt namelijk dichter bij de bevalling en de banden in je bekken worden losser om de doorgang van je baby te vergemakkelijken. Ischias kan ook leiden tot pijn in de onderrug als je groeiende baarmoeder druk uitoefent op je heupzenuw. In dit geval kun je pijn voelen in je onderrug, heup en achterkant van je been. Als je ook last hebt van gevoelloze voeten of zwakte in je been, of als je ernstige pijn in je kuit hebt, neem dan contact op met je zorgverlener.  

  • Je baby minder vaak voelen bewegen. Vrouwen voelen de baby vaak trillen, schoppen of draaien tussen 18 en 25 weken zwangerschap. Zodra je in het derde trimester bent, kan je arts je vragen om de bewegingen van je baby te volgen door bij te houden hoelang het duurt voordat je 10 schopjes, rolletjes of trillingen voelt. Het duurt misschien maar een paar minuten, maar als er een uur voorbij gaat zonder enige beweging, eet dan een lichte snack, ga weer liggen en probeer het opnieuw. Je kunt deze bewegingen bijhouden in een notitieboekje. Als je merkt dat je baby niet beweegt of als hij een paar dagen minder beweegt dan normaal, bel dan je verloskundige of gynaecoloog om te controleren of alles goed gaat.  

  • Vaginaal bloedverlies. Als je in het derde trimester bloed verliest, kan dat ernstig zijn. Daarom is het heel belangrijk dat je dit meteen meldt bij je zorgverlener. Bloedingen kunnen een teken zijn van voorliggende placenta, als de placenta de baarmoederhals bedekt, of van een placenta-loslating, als de placenta begint los te komen van de baarmoederwand.  

  • Overal jeuk. Intense jeuk die niet gepaard gaat met huiduitslag kan een aandoening zijn die algemeen bekend staat als zwangerschapscholestase, een leveraandoening die aan het eind van de zwangerschap kan optreden. Neem meteen contact op met je zorgverlener als je een extreem jeukend gevoel krijgt. Vergeet niet dat een jeukende huid tijdens de zwangerschap ook heel normaal kan zijn. Als je huid uitrekt, kan deze ook droog worden, waardoor gebieden zoals je buik, borsten en dijen gaan jeuken.  

  • Vroegtijdige (vóór het einde van 37 weken zwangerschap) samentrekkingen van de baarmoeder. Deze gevoelens kunnen heel normale Braxton Hicks-weeën zijn, ook bekend als harde buik/oefenweeën. Als je weeën echter aanhouden (d.w.z. niet stoppen als je beweegt of van houding verandert) en pijnlijk of regelmatig worden, kan het een teken zijn dat je een vroegtijdige bevalling hebt. In dit geval is het heel belangrijk om meteen contact op te nemen met je zorgverlener.  

  • Sijpeling of druppeling van vocht uit je vagina (voor het einde van 37 weken zwangerschap). Een voortijdige vliezenbreuk, ook bekend als het breken van je vliezen, kan zich voordoen als een druppeltje, als gestaag doorlekken of als een stroom vocht uit je vagina voordat je zwangerschap volledig is uitgeput. Bel meteen je zorgverlener als je dit merkt. Als je voldragen bent, is het breken van je vliezen een teken dat de bevalling begonnen is.  

  • Licht vaginaal bloedverlies of afscheiding (tussen week 37 en 40 van de zwangerschap). Je kunt last hebben van licht bloedverlies of een roze of licht bloederige afscheiding. Dit kan een vroeg teken van bevalling zijn, wat aangeeft dat de baarmoederhals zich begint te verwijden en de slijmprop die de baarmoederhals afsloot, begint los te komen. Als de bloeding echter heel hevig is, neem dan meteen contact op met je arts. 

Beheer Cookies