Zwangerschapscravings en aversies
Zwangerschapscravings kunnen het beeld oproepen van midden in de nacht naar de keuken sluipen om een bak ijs met augurken te eten. Herken je jezelf hierin? Tijdens de zwangerschap kun je zin krijgen in verschillende soorten eten (zoals zout, gekruid of zoet eten), aangezien elke aanstaande moeder uniek is. Of misschien walg je van een geur of smaak af waar je een paar maanden eerder nog dol op was. Lees verder voor meer informatie over dit veelvoorkomende zwangerschapsfenomeen.
Wat zijn food cravings tijdens de zwangerschap?
Je hoeft je over het algemeen geen zorgen te maken over trek in eten tijdens de zwangerschap en je kunt tijdens je zwangerschap met mate chocolade, chips of ijs (of een combinatie van deze drie) nuttigen.
Hunkeringen, eetbuien en zogenaamde food cravings tijdens de zwangerschap. Het standaard voorbeeld is de enorme trek in augurken, eventueel zelfs met slagroom of ijs erbij. Misschien verlang je hier ook naar of heb je juist heel andere food cravings tijdens je zwangerschap. Elke zwangere vrouw is anders. Zo kan het zijn dat je een geur of smaak, die je een paar maanden geleden heerlijk vond, nu opeens vies vindt. Of misschien heb je helemaal geen cravings. Over het algemeen hoef je je over deze cravings geen zorgen te maken en kun je, met mate, toegeven aan de verleiding van die reep chocola of bak ijs. Mocht je echter behoefte krijgen aan niet-eetbare producten zoals klei of krijt neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.
Wat veroorzaakt zwangerschapscravings?
Onderzoek wijst niet voldoende uit waar hunkeren naar voedsel vandaan komen, maar het kan zijn dat je lichaam hiermee aangeeft dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, calcium of ijzer. Cravings kunnen ook ontstaan doordat je smaak- en reukzin toeneemt tijdens de zwangerschap of omdat je lichaam extra calorieën nodig heeft om je baby te voeden. Er wordt vermoed dat je cravings in het eerste trimester gelinkt zijn aan de toename van zwangerschapshormonen. Je kunt ook gewoon een beetje moe of emotioneel zijn en behoefte hebben aan je favoriete comfort food.
Wat zijn aversies tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat je opeens een enorme aversie hebt tegen de geur en/of smaak van bepaald voedsel, zelfs als je hier eerder nooit last van had. Koffie en vis zijn bijvoorbeeld vaak de boosdoener. Er bestaan verschillende theorieën over hoe deze klachten veroorzaakt worden, maar het zou kunnen dat je gewoon gevoeliger bent voor bepaalde smaken en geuren vanwege veranderingen in je hormoonhuishouding. Ochtendmisselijkheid kan veroorzaakt worden door bepaalde aversies; geuren kunnen je misselijker maken dan gewoonlijk.
Wanneer beginnen en eindigen cravings en aversies?
Cravings en aversies kunnen een vroeg zwangerschapssymptoom zijn in het eerste trimester en gaan gepaard met alle hormonale veranderingen in je lichaam. Bij de meeste vrouwen worden de cravings minder in het tweede trimester. Nadat je baby is geboren, behoren al deze cravings en aversies tot het verleden. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen cravings of aversies.
Normale zwangerschaps-cravings
Je hebt waarschijnlijk genoeg grappen gehoord over vreemde zwangerschapscravings. Hoewel je nog net geen hagelslag op je groenten strooit, kun je best andere bijzondere food cravings hebben, vooral 's avonds laat. Elke zwangere vrouw is hier uniek in. Een aantal van de meest voorkomende zwangerschapscravings:
Zoet: ijs, chocolade, snoep
Zuur: augurken, citroenen
Zout: chips, nootjes
Vet: friet, mayonaise
Pittig: gekruid eten
Hartig: ham, eieren, kaas, pindakaas
Hunkeringen tijdens je zwangerschap. Wat doe je eraan?
Als je een specifieke craving hebt, kun je nergens anders meer aan denken en wil je ook niets anders. Zolang het eten waar je naar hunkert redelijk gezond is, is het prima om daar aan toe te geven. Dus wil je alleen maar chocolade, neem dan een stukje chocolade! Andere keren heb je misschien geen behoefte, maar moet je er juist niet aan denken om bepaald voedsel te eten. Sterker nog, de gedachte alleen al maakt je misselijk. Cravings en aversies horen bij de zwangerschap, al is elke vrouw uniek in haar cravings.
Lees over de zwangerschapskalender die u tips geeft die u tijdens uw zwangerschap kunt volgen!
Misschien heb je continu zin in zoute snacks of juist in zoetigheid of iets kouds. Of misschien maak je opeens de meest vreemde combinaties, die je normaalgesproken nooit samen zou eten. Er zijn genoeg fabels die claimen dat je in verwachting bent van een meisje als je zin hebt in zoet en een jongetje als je zin hebt in zout. Natuurlijk zijn hier geen medische bewijzen voor. Niemand weet zeker waarom je behoefte hebt aan zoet of zout tijdens de zwangerschap.
Wat betekenen food cravings tijdens de zwangerschap?
Misschien vraag je je af of je specifieke trek in voedsel een signaal is van je lichaam dat het een bepaalde voedingsstof of voedingsmiddel nodig heeft tijdens je zwangerschap. Het feit dat je naar een bepaald voedingsmiddel verlangt, betekent niet noodzakelijk dat je lichaam het nodig heeft. Dus hoe hard je ook hoopte dat het waar was (terwijl je ondertussen lekker een ijsje opeet), er is geen wetenschappelijk verband tussen zwangerschapstrek en specifieke voedingsmiddelen. Er is bovendien ook geen goed antwoord op de eeuwenoude vraag "Waarom hunkeren zwangere vrouwen naar augurken?" Gezonde vervangingen voor veelvoorkomende cravings tijdens de zwangerschap Dus wat kun je doen als je trek krijgt? Je zou eraan kunnen toegeven en gewoon eten waar je trek in hebt, in een kleine tot matige hoeveelheid. Of, als het een voedingsmiddel is dat niet al te gezond is, kun je overwegen om het te vervangen door een gezondere maar nog steeds bevredigende variant. Hier zijn een paar tips en opties die je misschien wilt proberen als je trek krijgt in bepaald voedsel:
IJs. Als je zin hebt in een klassiek ijsje, kun je het vervangen door magere yoghurt of gewone Griekse yoghurt gezoet met vruchtenjam, appelmoes of honing. Deze gezondere opties zullen zeker in de smaak vallen!
Chips/frietjes. Wie houdt er niet van zoute chips en frietjes? Het probleem is dat het eten van veel chips niet de gezondste keuze is, vooral omdat ze vol frituurolie zitten. Dus kies in plaats daarvan voor gebakken zoete aardappelchips/frietjes of gebakken groentechips, die iets beter zijn. Als je een airfryer hebt, wil je misschien proberen om zelfgemaakte chips en frietjes te frituren. Voor iets anders kun je ook kiezen voor ongezouten of licht gezouten popcorn. Ongezouten of licht gezouten noten zijn ook een gezondere optie.
Koekjes. Af en toe een koekje eten kan geen kwaad, maar als je merkt dat je er veel te vaak naar verlangt, kun je eens nadenken over een gezondere vervanging. Wat dacht je van een suikervrije versie van je favoriete koekje? Of probeer eens iets anders, zoals volkoren crackers met een beetje pindakaas. Je krijgt nog steeds de knapperigheid van een koekje en een beetje zoetheid en nootjes van de pindakaas, die ook een goede alternatieve eiwitbron is.
Chocolade. Je mag best een paar stukjes chocolade eten, zolang je maar niet de hele reep opeet - oeps, dat heb je al gedaan!? Dat is prima, maar in plaats van sterk gezoete melkchocolade kun je beter kiezen voor gezonde pure chocolade (70 procent of meer). Houd er wel rekening mee dat pure chocolade ook cafeïne bevat, wat je beter kunt beperken tijdens de zwangerschap. Probeer eens pretzels met pure chocolade of combineer een vierkantje pure chocolade met een handvol verse bessen - een fantastische smaakcombinatie!
Brood, pasta en ontbijtgranen. Sommige mensen houden van koolhydraten — en wij smullen ervan! Maar in plaats van je over te geven aan die zachte witte dinerbroodjes of het klassieke witte sandwichbrood te gebruiken voor je kalkoenclub, kun je beter brood kiezen met een hogere voedingswaarde en vezels, zoals volkorenbrood. Het is misschien niet wat je gewend bent, maar het houdt je langer vol, wat kan leiden tot minder trek gedurende de dag. En als je trek hebt in pizza, probeer dan eens een pizza met volkoren korst. Als je trek hebt in pasta, kies dan voor volkorenvarianten, net als bij brood. Hetzelfde geldt voor graanproducten waar je tijdens de zwangerschap misschien trek in hebt: kies voor suikerarme, vezelrijke, volkoren soorten.
Fastfood. Bijna iedereen verlangt af en toe naar fastfood en het is verleidelijk om daaraan toe te geven als je zwanger bent. Fastfood - of het nu Chinees, Mexicaans of de klassieke cheeseburger is - is echter niet gezond. Er zitten veel transvetten en suikerrijke sauzen in. Dus als je de mogelijkheid hebt, waarom probeer je dan niet jouw versie van je favoriete roerbakgerechten, enchiladas of gegrilde hamburger thuis te maken? Je bevredigt je trek op een veel gezondere manier en hebt er geen schuldgevoel aan overgehouden.
Frisdrank. Zoete frisdrank smaakt af en toe heerlijk, maar regelmatig drinken is niet gezond. Probeer in plaats daarvan seltzer met citroen- of limoensmaak, munt, geraspte gember, bessen of komkommerschijfjes. Als dat je nog steeds niet aanspreekt, kun je de seltzer op smaak brengen met suikervrije smaakdruppels in je favoriete smaken. Zie dit als je persoonlijke zwangerschapscraving-mocktail! Het is echter belangrijk om alcohol te vermijden, omdat het onveilig is om te drinken tijdens de zwangerschap.
Cravings om mee naar de dokter te gaan
Sommige zwangere vrouwen hebben niet-eetbare cravings zoals klei, afwasmiddel, aarde, as of verfschilfers. Deze aandoening heet pica en kan een indicator zijn van een voedingstekort. Als je zin hebt in dit soort niet-eetbare dingen, bespreek dit dan met je huisarts of verloskundige. Geef niet toe aan dit soort cravings, het kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby.
Cravings zijn heel normaal en soms zelfs grappig. Je hebt waarschijnlijk zelf ook een paar vermakelijke verhalen over hunkeringen en food cravings. Als je meer wilt weten over voeding, lees dan hier meer over gezond eten tijdens de zwangerschap.
Zolang je tijdens de zwangerschap de juiste voeding binnenkrijgt, is het prima dat je af en toe een snack neemt. Luister naar je lichaam en vergeet niet om te genieten van deze levens veranderende ervaring.
Bekijk onze uitgerekende datumcalculator om de komst van je kleintje te kennen en ook om te weten hoe ver je al bent.
Word Pampers lid en krijg