Zwanger van een tweeling: wat moet je weten?
In verwachting van een tweeling of meerling? Dat is anders dan zwanger zijn van 1 baby. Jouw vragen over een meerlingenzwangerschap beantwoord.
Hoe komt het dat ik zwanger ben van een meerling?
Bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen en IVF verhogen de kans op een meerling. Ook erfelijkheid speelt mee: komen er tweelingen voor in de familie? Dan heb jij meer kans om ook een tweeling op de wereld te zetten. Ook zwanger worden op latere leeftijd geeft meer kans op een meerling.
Bekijk onze uitgerekende datumcalculator om te weten hoe laat je tweeling is en ook hoe ver je al bent.
Identiek of niet-identiek?
Tweelingen kunnen op twee manieren gevormd worden, waardoor ze identiek of niet-identiek zijn.
Identiek of eeneiig: 1 bevruchte eicel splitst zich in 2, met 2 identieke embryo’s als gevolg. Identieke tweelingen hebben dus hetzelfde geslacht en zien er ook hetzelfde uit.
Niet-identiek of twee-eiig: 2 eicellen raken elk apart bevrucht. Je kindjes kunnen op elkaar lijken, of niet. Ze kunnen ook een ander geslacht hebben.
Wat is er anders bij een meerlingenzwangerschap?
Bij een meerlingenzwangerschap zal je je sneller ‘zwanger’ voelen dan bij een gewone zwangerschap. Ook komen de typische zwangerschapskwaaltjes vaker en heftiger voor. Mogelijk herken je volgende symptomen:
Erge ochtendmisselijkheid, doordat je lichaam meer van het zwangerschapshormoon hCG produceert
Snelle gewichtstoename, al in het eerste trimester
Een sneller zichtbaar buikje
Gevoelige borsten
Een meerlingenzwangerschap kan meestal al bij de eerste echo bij je gynaecoloog bevestigd worden. Soms duurt het wat langer voor het goed zichtbaar is.
Sowieso een risicozwangerschap
Een meerlingenzwangerschap is niet uitzonderlijk, maar het wordt wel beschouwd als een zwangerschap met een groter risico op bijvoorbeeld vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Je zal dan ook intensiever opgevolgd worden.
Mogelijke risico’s bij een tweelingzwangerschap:
Vroeggeboorte: bij tweelingen of meerlingen is er meer kans dat je kindjes vroeger ter wereld komen. Houd er dus rekening mee dat je kindjes waarschijnlijk niet zullen wachten tot je uitgerekende datum. Gemiddeld worden tweelingen rond 37 weken geboren, en dus niet de gebruikelijke 40 weken.
Laag geboortegewicht: baby’s van een tweeling hebben meestal een lager gemiddeld geboortegewicht.
Soms delen tweelingen dezelfde vruchtzak. Af en toe gebeurt het dan dat 1 van de foetussen verstrikt raakt in een navelstreng. Als dat zo is, zal je gynaecoloog je extra goed in de gaten houden en is er mogelijk een keizersnede nodig.
Tweeling transfusie syndroom (TTS): als een eeneiige tweeling de moederkoek deelt, kan het gebeuren dat de ene baby veel meer bloed krijgt dan de andere. Dit is een ernstige verwikkeling die voor beide baby’s gevaarlijk kan zijn. TTS komt gelukkig weinig voor.
Zwanger zijn van een tweeling of meerling vergt meer van je lichaam, en brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Laat jezelf daarom goed begeleiden en neem voldoende rust. 2 of meer baby’s dragen is topsport voor je lijf. Je hebt die extra rust dus echt wel verdiend!