Een keizersnede: al jouw vragen beantwoord

Zelfs al had je gehoopt op een vaginale bevalling, in sommige gevallen is een keizersnede toch aan te raden om de veiligheid van jou en je kindje te garanderen. Aangezien het een zware operatie is, is het normaal dat je je afvraagt hoe een keizersnede verloopt. Dit zijn de meest voorkomende vragen wat betreft een geplande en ongeplande keizersnede.

Wat is een keizersnede?

Bij een keizersnede wordt je baby geboren via een incisie in de buikwand en in de baarmoeder van de mama, in plaats van vaginaal. In België gebeuren maar liefst 20% van alle bevallingen met een keizersnede.

Wanneer is een keizersnede gepland?

Soms raden dokters moeders een keizersnede aan uit medische voorzorg voordat ze gaan bevallen.

Een geplande keizersnede wordt vaak toegepast voor een meerlingenzwangerschap, of als de mama al eerder een keizersnede onderging. Ook bij een stuitligging (voeten of billetjes eerst), een erg grote baby of als de mama een chronische aandoening heeft zoals een hartziekte, een hoge bloeddruk, een nierziekte of diabetes wordt een keizersnede aangeraden.

Sommige vrouwen kiezen ervoor om meteen voor een keizersnede te gaan, maar dokters raden dit vaak af als de zwangerschap niet risicovol is.

Wanneer is een spoedkeizersnede nodig?

Hoewel je misschien gehoopt had op een vaginale bevalling, is het soms nodig om je baby met een keizersnede ter wereld te brengen. Dokters kunnen op het einde van je zwangerschap of tijdens je bevalling een keizersnede aanraden. Dit kan in de volgende situaties: als de mama pre-eclampsie of placenta praevia heeft (waarbij de placenta loskomt en aan de onderkant van de baarmoeder ligt), als de baarmoederhals niet langer breder wordt tijdens de bevalling, als de moeder een gescheurde baarmoeder heeft of als ze lijdt aan een actieve herpesinfectie wanneer de baby voldragen is. Een keizersnede kan ook voorkomen als de baby een lage hartslag heeft, als de baby foetaal ongemak ondervindt, als er een probleem is met de navelstreng of als het hoofdje van de baby niet in het geboortekanaal komt.

Hoe bereid ik me voor op een keizersnede?

De voorbereiding is zo goed als hetzelfde als voor een vaginale bevalling. Je zal bijvoorbeeld ook een ziekenhuistas nodig hebben en een geboorteplan moeten bedenken. Je dokters zullen ook op voorhand de pijnbestrijdingsmiddelen met je bespreken, en als het een geplande keizersnede is, zal je op de dag zelf nuchter moeten blijven. Je zal normaal gezien ook een toestemmingsformulier moeten ondertekenen.

Het grote wachten

De meeste keizersneden worden uitgevoerd omdat er ‘geen voortgang' is. Als de bevalling niet zo verloopt als het hoort, kunnen door chirurgisch ingrijpen problemen voor de moeder en de baby voorkomen worden.

Het is waar dat zodra de bevalling geen voortgang toont, de baby gestrest kan raken, maar je medische team heeft verschillende andere opties voor ze besluiten tot een operatie over te gaan.

Dus raak niet in paniek als het op de grote dag niet gaat zoals gepland. Je verloskundige en artsen willen alleen dat wat het beste is voor jou en je baby en ze zullen geen overhaaste beslissingen nemen. Je wordt op de hoogte gehouden en er wordt met je overlegd voordat er een eventuele procedure plaatsvindt. 

Wat gebeurt er tijdens een keizersnede?

Net zoals bij elke operatie, zal je voorbereid worden volgens alle medische voorschriften, een infuus toegediend krijgen en gewassen worden met een antiseptische oplossing. In sommige gevallen zal je een epidurale krijgen, maar voor sommige spoed keizersnedes is het mogelijk dat je volledig verdoofd wordt.

Tijdens de procedure zal de arts een horizontale incisie maken van ongeveer 10 tot 15 cm bij het schaambeen (ongeveer waar je bikinilijn is). Hij snijdt door de huid en scheidt de abdominale spieren, waarbij hij vervolgens de baarmoeder opensnijdt. Je kan een trekkend gevoel ervaren wanneer de dokter de baby uit de baarmoeder haalt. Eens de navelstreng doorgeknipt is, wordt je baby verder onderzocht.

Normaal gezien zal je partner bij je kunnen zijn in de operatiekamer en zal hij de verplichte operatiekleding moeten dragen die aangeboden wordt door het ziekenhuis. Als je partner snel misselijk wordt, is het een goed idee om even weg te kijken tijdens de geboorte. Er wordt meestal wel een doek geplaatst tussen je boven- en onderlichaam. 

Na de bevalling zal je gewoonlijk je kindje wel even kunnen zien, al is dit mogelijks wel een kort contact. Het personeel zal namelijk de hartslag, de kleur en temperatuur van de baby moeten controleren. Terwijl je baby medisch onderzocht wordt, wordt de placenta verwijderd en de baarmoeder en incisie terug dichtgenaaid. Na de bevalling zal je ook antibiotica toegediend krijgen om infecties te vermijden.

Daarna zal je gedurende enkele uren nauwlettend gecontroleerd worden op een verkoeverkamer, maar je zal je kindje kunnen vasthouden, borstvoeding proberen geven en kunnen genieten van het huid-op-huidcontact met je baby.

Zal ik wakker zijn tijdens de keizersnede?

Als het een geplande keizersnede is, zal je wellicht een ruggenprik of epidurale krijgen en wakker blijven tijdens de bevalling. Tijdens een spoedkeizersnede zal de mama wellicht volledig verdoofd worden zodat een veilige en vlotte bevalling gegarandeerd wordt.

Hoe lang duurt een keizersnede?

Elke situatie is uniek, maar normaal gezien duurt een keizersnede 15 tot 20 minuten, en 45 minuten extra om de baarmoeder en incisie dicht te naaien.

Kan ik mijn baby net na de keizersnede vasthouden?

Bespreek de procedure op voorhand met je dokter, aangezien het beleid per ziekenhuis verschilt. In sommige ziekenhuizen zal je je kindje vlak na de bevalling mogen zien en kusjes geven. Eens je dan volledig gehecht bent, zal je je kindje mogen vasthouden en genieten van het belangrijke huid-op-huidcontact.

Kan ik borstvoeding geven na een keizersnede?

Wat betreft borstvoeding is er geen verschil tussen een vaginale bevalling en een keizersnede. Je melkproductie kan al op gang gekomen zijn, maar dit is geen zekerheid. Als alles goed gaat met jou en je baby, kan je je baby aanleggen zodat hij het zeer voedzame colostrum binnenkrijgt kort na de bevalling.

Hoelang duurt de revalidatie van een keizersnede?

De duur van de revalidatie hangt af van persoon tot persoon, maar normaal duurt de revalidatie van een keizersnede langer dan die van een vaginale bevalling. Je zal een paar dagen langer in het ziekenhuis moeten blijven na een keizersnede zodat je dokters zeker zijn dat je gezond bent en goed herstelt.

Na de operatie

Als alles goed gaat, mogen moeder en kind de derde dag na de operatie weer naar huis. Eenmaal thuis heb je dan nog recht op de resterende kraamzorg. Het duurt ongeveer 6 weken.

Hoewel het niet evident is met een pasgeboren baby, is het belangrijk om vaak te rusten. Probeer niets op te tillen dat zwaarder is dan je baby, ga langs bij je dokter om de hechtingen te verwijderen (de hechtingen van je baarmoeder lossen vanzelf op), en maak regelmatig het litteken schoon om infecties te vermijden. Draag losse kleren zodat het litteken niet geïrriteerd raakt. Ook autorijden en sporten zal je even moeten uitstellen tot dat je dokter je de goedkeuring geeft. Normaal is dit ongeveer 2 tot 4 weken na de bevalling. De revalidatie van een keizersnede zonder complicaties kan 4 tot 6 weken duren.

Zijn er risico’s verbonden aan een keizersnede?

Een keizersnede is een zware operatie. Net zoals bij elke bevalling zijn er risico's aan verbonden, complicaties zijn uitzonderlijk maar bestaan wel. Vraag altijd raad aan je dokter als je twijfelt over wat de beste optie is voor zowel jouw gezondheid als die van je baby. Dokters wegen de risico's van een keizersnede altijd af tegen de risico's van een vaginale bevalling, maar vraag voor de zekerheid altijd eens na waarom een keizersnede aanbevolen wordt, en of er geen andere alternatieven mogelijk zijn.

Zal ik beginnende weeën opmerken bij een keizersnede?

Als je keizersnede gepland is en je weeën niet beginnen voordat je bevalling begint, zal je zelf geen symptomen ondervinden van de start van je bevalling. Daarentegen wordt het soms pas duidelijk dat een keizersnede nodig eens, als de weeën al begonnen zijn. Ongeacht of je je nu voorbereid op een keizersnede of een vaginale bevalling, is het goed om te weten dat je weeën kunnen starten in het derde trimester, tussen week 38 en 42 van je zwangerschap.

Onthoud dat je medisch team perfect voor jou zal zorgen, zowel bij een vaginale bevalling als bij een keizersnede. Binnenkort zal jij het zijn die goed zorgt voor je kleintje, en zal je minder en minder terugdenken aan de bevalling. Je focust je dan vooral op de dagelijkse taken als ouder, zoals je baby een badje geven en voeden.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Beheer Cookies