Verschillende types van tweelingen: twee-eiig, eeneiig en meer
Ontdekken dat je zwanger bent is een van de leukste momenten in je leven. Ontdekken dat je zwanger bent van een tweeling is dubbel zo leuk – maar zorgt waarschijnlijk ook voor dubbel zoveel vragen! Je vraagt je wellicht af welke verschillende soorten tweelingen er allemaal zijn, en wat het verschil is tussen een twee-eiige en een eeneiige tweeling.
Lees verder om meer te weten te komen over dit onderwerp. We beantwoorden al je vragen en leggen je uit hoe de verschillende types tweelingen gevormd worden.
We zullen het in dit artikel niet hebben over alle verschillende types, maar we nemen de meest voorkomende wel even onder de loep, zoals de eeneiige en twee-eiige tweelingen.
Twee-eiige tweelingen (dizygote)
Twee-eiige tweelingen, soms ook wel een dizygote tweeling genoemd, zijn het resultaat van twee verschillende eicellen die bevrucht werden door twee zaadcellen. Dit kan gebeuren als de eierstokken twee eicellen loslaten in plaats van één.
Twee-eiige tweelingen zijn hebben evenveel gemeenschappelijk als andere broers of zussen, ze zijn met andere woorden dus niet identiek. Twee-eiige tweelingen kunnen zowel twee jongens, twee meisjes als een jongen een en meisje zijn. Elke baby ontwikkelt zijn eigen moederkoek.
Eeneiige tweelingen (monozygote)
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken. Sommige identieke tweelingen hebben dezelfde vruchtzak.
Een van de meest voorkomende vragen is: “Hebben identieke tweelingen hetzelfde DNA?” Wanneer ze geboren worden, hebben ze inderdaad hetzelfde DNA, maar uiteindelijk onderscheiden ze zich meer en meer door de invloed van hun omgeving. Zo groeit een identieke tweeling uit tot twee unieke personen.
Siamese tweeling
In sommige zeldzame gevallen splitst een embryo maar deels af van de andere, waardoor de twee foetussen verbonden blijven aan elkaar terwijl ze verder ontwikkelen. Een Siamese tweeling kan op verschillende plaatsen aan elkaar verbonden zijn, zoals de borst, de buik of de heupen. Het zou ook kunnen dat ze een of meerdere organen delen. Jammer genoeg overleven de meeste Siamese tweelingen het niet of leven ze maar voor een korte periode na de geboorte. Daarentegen worden de Siamese tweelingen die wel kunnen overleven soms succesvol van elkaar gescheiden.
Delen tweelingen een moederkoek en vruchtzak?
Sommige tweelingen delen een moederkoek (het orgaan dat de baby verbindt met de mama), een vruchtzak (het binnenste vlies), de chorion (het buitenste vlies), maar soms delen ze dit ook niet. Je dokter zal je kunnen uitleggen wat er voor jouw zwangerschap precies van toepassing is, en wat dit betekent voor jou en je baby's.
Diamniotische-dichoriale tweeling
Bij dit type tweeling heeft elk kindje zijn eigen chorion en vruchtzak, maar het is mogelijk dat ze niet dezelfde moederkoek delen.
Diamniotische-monochoriale tweeling
Deze tweelingen delen een chorion, moederkoek en vruchtzak. Dit type is het meest uitzonderlijk en brengt meer risico's met zich mee tijdens de zwangerschap aangezien de baby's vernesteld kunnen raken in hun eigen navelstreng. Als je zwanger bent van een diamniotische-dichoriale tweeling, zal je dokter je zwangerschap nauwlettend in de gaten houden.
Hoe vaak komt een meerlingenzwangerschap voor?
Meerlingen – zoals tweelingen, drielingen, vierlingen of meer – komen de laatste jaren meer en meer voor aangezien steeds meer koppels gebruik moeten maken van een IVF-behandeling om zwanger te worden. In de Verenigde Staten zijn ongeveer 3% van alle zwangerschappen meerlingenzwangerschappen.
Als je ouder bent dan 30 en zwanger raakt, als je zelf een tweeling bent of als iemand in de familie van je mama een tweeling is, verhoogt dit je kansen om zwanger te worden van een tweeling.
Veelgestelde vragen
Twee-eiige tweelingen, die dus niet identiek zijn, komen het meest voor.
Word Pampers lid en krijg