Het derde trimester: je bent er bijna

Tijdens de zwangerschap vraag je je vaak af: "Wanneer is het derde trimester?" of "Hoeveel weken is het derde trimester?" Officieel loopt het derde trimester van 28 tot 40 weken zwangerschap en duurt het ongeveer 13 weken, maar in werkelijkheid eindigt het derde trimester wanneer je baby wordt geboren. Dus, hoeveel maanden is het derde trimester? Hoewel er geen exact antwoord is, omdat het afhangt van wanneer je baby daadwerkelijk komt, duurt het derde trimester ongeveer drie maanden. En als je je afvraagt welke maanden het derde trimester omvat, dan zijn dat meestal de maanden 7, 8 en 9 van je zwangerschap. Als je 39 weken zwanger bent, wordt je zwangerschap als voldragen beschouwd. Sommigen beginnen iets eerder met bevallen, anderen pas na 42 weken. In feite wordt slechts een klein percentage van de baby's precies op de uitgerekende datum geboren. De meeste baby's worden geboren in de twee weken aan weerszijden van de geschatte uitgerekende datum. Als een baby vóór 37 weken wordt geboren, wordt dit een vroeggeboorte genoemd. Als je het derde trimester ingaat, is het belangrijk om de tekenen van vroegtijdige bevalling te kennen, voor het geval je kleintje besluit om vroegtijdig te komen. Lees ons artikel over voldragen zwangerschap voor meer informatie over vroeggeboorte, voldragen zwangerschap, laatgeboorte en post voldragen zwangerschap. 

De ontwikkeling van je baby in het derde trimester 

In het derde trimester van de zwangerschap blijft je kleintje in een snel tempo groeien. Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap zal je baby ongeveer de helft van zijn geboortegewicht aankomen. Tegen de tijd dat je baby wordt geboren, weegt hij of zij tussen 2,5 en 4,3 kilo. Lees voor meer info hierover ons artikel over het gemiddelde geboortegewicht van een baby. Naarmate je kleintje meer vet onder zijn huid krijgt, begint hij of zij te lijken op de baby die je bij de geboorte verwacht. Met 36 weken zijn ze zo goed gegroeid dat ze de rest van de zwangerschap niet veel bewegingsruimte meer hebben! Lees verder voor nog een paar ontwikkelingsmijlpalen van de foetus tijdens de weken van je derde trimester. 

28 weken: Ogen wijd open 

Als je ongeveer 28 weken zwanger bent, kan je kleintje zijn of haar ogen openen en sluiten en heeft hij of zij misschien wimpers. 

30 weken: Haaruitval 

Tijdens het tweede trimester ontwikkelt je baby over zijn hele lichaam een vacht van fijn haar, lanugo genaamd. Op dat moment kunnen ze dit haar verliezen. Maar wees niet verbaasd als je een restje lanugo ziet als je baby geboren is; sommige baby's hebben plekken op hun schouders, oren en rug. Hoewel slechts enkele baby's geboren worden met lanugo, hebben de meeste baby's nog een beetje vernix, een beschermende waslaag, op hun huid. Rond deze week van de zwangerschap kan je baby ook normaal haar op zijn of haar hoofd beginnen groeien. 

31 weken: Lichaamstemperatuur regelen 

De hersenen van baby's rijpen en groeien deze week snel. Hun hersenen kunnen nu hun lichaamstemperatuur regelen, zodat ze niet langer afhankelijk zijn van de temperatuur van het vruchtwater om hun temperatuur te regelen. Het hebben van huid-op-huidcontact na de geboorte van je baby zal je kleintje ook helpen om zijn lichaamstemperatuur te regelen. 

34 weken: Hoofd naar beneden draaien 

Rond de tijd dat je 34 weken zwanger bent, of kort daarna, zal je kleintje waarschijnlijk zijn hoofdje naar beneden draaien ter voorbereiding op de geboorte. Ze maken zich klaar voor hun grote stap! Als je baby tegen het einde van het derde trimester niet in een hoofdligging ligt - bijvoorbeeld als hij in een stuitligging ligt - kan je verloskundige of gynaecoloog je aanraden om te proberen je baby te draaien of om een keizersnede aan te bevelen. 

39 weken: Voldragen baby 

Tegen de tijd dat je de 39 weken bereikt, wordt je baby als voldragen beschouwd. Ze zullen natuurlijk blijven groeien en belangrijke organen zoals de longen en hersenen zullen zich de komende jaren blijven ontwikkelen, maar ze zijn nu klaar voor de buitenwereld. 

Wat staat je te wachten in het derde trimester? 

Hier zijn enkele hoogtepunten om naar uit te kijken en dingen om in gedachten te houden terwijl je je een weg baant door het derde trimester: 

  • Controles en onderzoeken laten doen. Je verloskundige of gynaecoloog zal je informeren over specifieke onderzoeken en controles die je nodig zou kunnen hebben in het derde trimester. Zo zal je arts je waarschijnlijk een Groep B streptokokkentest aanbieden, een routinetest die controleert of je drager bent van de GBS-bacterie. Als het testresultaat positief is, kan je arts je de juiste behandeling geven. 

  • Je babyshower bijwonen. Neem de tijd om van deze prachtige gebeurtenis te genieten en geniet van de liefde van je vrienden en familie voor jou en je kleintje. Vergeet niet om na afloop bedankbriefjes te sturen voor de cadeaus die je hebt gekregen en natuurlijk ook naar de gastheer of gastvrouw. 

  • Nestelen. Nu je uitgerekende datum nadert, heb je misschien een sterke drang om je huis klaar te maken voor je baby. Je kunt je energie richten op het afwerken van de babykamer, het wassen van de babykleertjes, het installeren van het autozitje en het vroegtijdig babyveilig maken. Sommigen gebruiken deze "nesteldrang" ook om schoon te maken, huisreparaties uit te voeren of maaltijden te koken om in te vriezen. 

  • Let op tekenen van weeën. Hoewel je op elk moment kunt bevallen, is de kans het grootst tussen 38 en 42 weken. Let op tekenen van weeën in het derde trimester van de zwangerschap, zoals lichter worden (het gevoel dat je baby lager is komen te liggen), verlies van de slijmprop, breken van je vliezen, pijn of kramp in je rug of bekkengebied, of weeën die sterker worden en dichter bij elkaar komen. Je kunt je weeën volgen met behulp van onze weeëntabel. Als je niet zeker weet of de bevalling begonnen is, bel dan je verloskundige of gynaecoloog. 

  • Leren over de weeën en de bevalling. Of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede plant, het is een goed idee om vertrouwd te raken met alle mogelijke gebeurtenissen. Als het over weeën gaat, kan het nuttig zijn om onderwerpen te bespreken zoals hoe weeën aanvoelen, het opwekken van weeën en baarmoederhalsverwijding. Je babynaam kiezen. Binnenkort komt het moment dat je je baby in je armen hebt en de definitieve babynaam moet kiezen (inclusief een tweede naam als je die wilt). Als je nog op zoek bent, ga dan naar onze reeks babynamen - we hebben lijsten samengesteld met namen met verschillende thema's, waaronder namen uit verschillende landen en namen die met elke letter van het alfabet beginnen. 

  • Rusten. Het is verstandig om het rustiger aan te doen en je energie te sparen voor de bevalling en de zorg voor je pasgeborene. Als het weer het toelaat, ga dan een paar keer per week buiten wandelen. Van de frisse lucht krijg je een oppepper, gaat je bloed circuleren en kun je ontstressen. Vraag vrienden of familieleden om je te helpen met last-minute boodschappen en gun jezelf wat "me-time" - je verdient het! 

Symptomen van het derde trimester 

Dit zijn enkele van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen tijdens het derde trimester: 

  • Kortademigheid. Als je baarmoeder groter wordt, hoger in je buik komt te liggen en in het derde trimester van je zwangerschap op je middenrif drukt, kun je last krijgen van kortademigheid. Je merkt misschien al dat je buiten adem bent nadat je de trap op loopt. Het beste is om het rustig aan te doen, langzamer te bewegen en rechtop te staan of zitten zodat je longen meer ruimte hebben om uit te zetten. Als je ademhaling drastisch verandert, of als je moet hoesten of pijn op de borst hebt, neem dan meteen contact op met je zorgverlener. Het goede nieuws? Zodra je baby in je bekken 'zakt' ter voorbereiding op de geboorte, zal het ademen iets gemakkelijker gaan omdat de druk van je longen wordt gehaald. 

  • Vaak moeten plassen. Als je de laatste weken van je zwangerschap ingaat, moet je misschien vaker plassen omdat je baby verder in je bekken zit en op je blaas kan drukken. Je kunt ook merken dat je een beetje lekt, vooral als je lacht, niest, je bukt of tilt. Als je hier last van hebt, draag dan een inlegkruisje. Als je echter een straaltje of druppeltje waterig vocht voelt, kan dit het breken van je vliezen zijn, een teken dat de bevalling begint. 

  • Brandend maagzuur. Net als de bovenstaande symptomen komt brandend maagzuur vaak voor in het derde trimester. De uitzettende baarmoeder kan op je maag duwen en ervoor zorgen dat de zuren omhoog bewegen, wat brandend maagzuur veroorzaakt. 

  • Opgezwollen voeten en enkels. Velen merken een soort zwelling, oedeem genoemd, in hun enkels en voeten door extra vochtretentie, hormonale veranderingen en gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Het kan helpen om je benen zo hoog mogelijk te leggen en je voeten te weken in koel water als je dit merkt. Om je comfortabeler te voelen, moet je misschien grotere schoenen kopen. 

  • Jeukende huid. Als je buik groeit, kun je last krijgen van jeuk omdat je huid uitrekt en uitdroogt. Het kan helpen om een vochtinbrengende lotion aan te brengen en goed gehydrateerd te blijven als je een jeukende huid hebt in het derde trimester van de zwangerschap. 

  • Pijnlijk tandvlees en tanden die losser aanvoelen. Je tandvlees kan gevoelig aanvoelen en het kan opzwellen of bloeden als je poetst of flost. Het kan helpen om te spoelen met zout water en een zachtere borstel te gebruiken. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, ook in het derde trimester, kunnen je gewrichtsbanden ontspannen (wat leidt tot pijn aan de ronde gewrichtsbanden) en diezelfde hormonen kunnen ook invloed hebben op de kleine gewrichtsbanden die je tanden op hun plaats houden. Hierdoor kunnen je tanden losser aanvoelen. Experts zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat je om deze reden een tand verliest en dat dit gevoel meestal weggaat nadat je bevallen bent. Blijf dagelijks flossen, tweemaal per dag poetsen en ga regelmatig naar de tandarts voor controle. 

  • Harde buik/oefenweeën. In het derde trimester, en soms al eerder, kun je last hebben van harde buik. Deze "oefenweeën" zijn nuttig voor je lichaam omdat ze je spieren helpen zich voor te bereiden op de bevalling. Oefenweeën kunnen in het begin mild zijn en aanvoelen als een samentrekking van je buik, maar naarmate je uitgerekende datum nadert, kunnen ze pijnlijker worden. Je vraagt je misschien af hoe je het verschil kunt zien tussen oefen- en echte weeën. Het komt erop neer dat oefenweeën onregelmatig komen en vaak weggaan als je beweegt of van houding verandert; echte weeën worden na verloop van tijd regelmatiger en gaan niet weg. 

  • Moeite met slapen. Het komt vaak voor dat je tijdens het derde trimester van je zwangerschap moeite hebt met slapen, vooral als je buik vrij groot is en je geen comfortabele slaaphouding kunt vinden. Het komt ook vaak voor dat je tijdens het derde trimester 's nachts last hebt van opvliegers, dankzij de zwangerschapshormonen. Als dit het geval is, probeer dan van je slaapkamer een plek van ontspanning en comfort te maken met deze handige slaaptips voort tijdens de zwangerschap

Voorzorgsmaatregelen in het derde trimester van de zwangerschap 

Het derde trimester van de zwangerschap, van week 28 tot de geboorte, is een tijd van snelle groei voor je baby en spannende lichamelijke veranderingen voor jou. Terwijl je lichaam zich voorbereidt op de geboorte, vraag je je misschien af wat je wel en niet moet doen tijdens het derde trimester van je zwangerschap. Hier lees je waar je rekening mee moet houden en wat je kunt doen om jouw gezondheid en die van je baby te beschermen: 

  • Traceer foetale bewegingen. Als je zorgverlener je vraagt om de bewegingen van je baby bij te houden, volg dan de instructies van je zorgverlener over hoe je de schopjes van je baby kunt tellen. Onze schopteller kan ook helpen om dit makkelijker te maken. Als je merkt dat je baby minder actief is tijdens de zwangerschap, neem dan contact op met je zorgverlener. 

  • Zorg voor een gezond dieet: Blijf evenwichtig eten, rijk aan fruit, groenten, volle granen, magere proteïnen en zuivelproducten. Vermijd voedingsmiddelen die mogelijk schadelijke bacteriën bevatten, zoals rauwe of niet goed doorbakken zeevruchten, niet goed doorbakken vlees of eieren en ongepasteuriseerde zuivelproducten. 

  • Gehydrateerd blijven. Drink de hele dag door voldoende, vooral water. Uitdroging kan leiden tot complicaties zoals vroegtijdige bevalling. 

  • Vermijd zwaar tillen. Zwaar tillen kan je rug onnodig belasten en mogelijk schade toebrengen aan je baby. Als je iets moet tillen, buig dan door je knieën en houd het voorwerp dicht bij je lichaam. 

  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Blijf doorgaan met regelmatige lichaamsbeweging, zoals geadviseerd door je zorgverlener. Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kan helpen om veelvoorkomende zwangerschapsklachten zoals rugpijn en vermoeidheid te verlichten. Als je gaat hardlopen tijdens de zwangerschap, zorg er dan voor dat je de aanbevelingen van je zorgverlener opvolgt en veilige praktijken volgt. 

  • Let op je gewicht. Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden, wat van persoon tot persoon verschilt. Je verloskundige of gynaecoloog kan je helpen om op schema te blijven en je laten weten hoeveel gewichtstoename voor jou oké is in het derde trimester. Je kunt ook onze calculator voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap proberen. 

  • Luister naar je lichaam. Rust uit als je moe bent en neem pauzes gedurende de dag. Als iets niet goed aanvoelt, neem dan contact op met je zorgverlener. 

  • Bereid je voor op de bevalling. Informeer jezelf over de tekenen van de bevalling en wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. Je kunt hier meer informatie over vinden in ons gedeelte "Wat staat je te wachten in het derde trimester? Woon, indien mogelijk, prenatale lessen bij en plan je route naar het ziekenhuis of geboortecentrum. 

Denk eraan dat deze voorzorgsmaatregelen algemene richtlijnen zijn en mogelijk niet voor elke zwangerschap gelden. Ga altijd uit van je zorgverlener voor persoonlijke begeleiding tijdens je derde trimester. Het laatste trimester is een belangrijke periode van groei en ontwikkeling voor je kind. Het is ook belangrijk dat jij het zelf wat rustiger aan gaat doen. Wat kun je verwachten tijdens de laatste loodjes in deze laatste weken? In het derde trimester van je zwangerschap, van week 28 tot 40, begint je baby vet onder zijn huid te ontwikkelen, zodat hij er begint uit te zien als de baby die je bij de geboorte zult zien. Aan het einde van week 32, weegt je baby zo'n 1,8 kilogram en is hij ongeveer 28 centimeter lang. Hij zal snel zwaarder worden, zodat hij bij geboorte ongeveer 3,1 tot 3,6 kilogram weegt. Hij begint een slaap-wakkercyclus te ontwikkelen. Je merkt wanneer hij wakker is en beweegt, en wanneer hij slaapt en rustig is. Je kunt ook periodes van ritmische bewegingen voelen, wat waarschijnlijk betekent dat hij de hik heeft. Je baby begint nu aan zijn duim te zuigen of zuigbewegingen met zijn mond te maken: hij bereidt zich voor om aan de borst te drinken. Zijn oogleden zitten niet langer meer vast, wat betekent dat hij ze regelmatig kan openen en sluiten. Hij ontwikkelt zijn vermogen om te zien en horen en je zult merken dat hij reageert op omgevingsprikkels, zoals geluiden, muziek of licht. Hoewel hij nog steeds in je buik zit, begint je baby in het derde trimester te reageren als een 'echte' baby! En hoe zit het met jou? In het laatste trimester van je zwangerschap kun je wat meer last krijgen van de fysieke ongemakken. Je baby drukt tegen je middenrif en longen, zodat traplopen of het maken van een stevige wandeling veel moeite kost. Je kunt last krijgen van pijn in je rug en moe zijn door het extra gewicht dat je meedraagt. Doe vooral rustig aan. Vraag niet te veel van jezelf. Schroom niet om hulp te vragen aan vrienden of familie. Kom je moeilijk in slaap of word je veel wakker? Je zult regelmatig naar het toilet moeten nu de baby tegen je blaas aandrukt. Probeer minder te drinken voordat je naar bed gaat. Veel vrouwen merken dat hun enkels en voeten dik worden (oedeem) door extra vocht in hun lichaam. Je benen omhoog leggen op een kussen helpt om de zwelling te verminderen. Emotioneel gezien kun je soms wat minder hebben. Deze tips helpen je door de laatste loodjes aan. 

  • Ga, als het weer het toelaat, een paar keer per week even buiten wandelen. De frisse lucht zal je energie geven, je bloed laten circuleren en pijnklachten verminderen die je misschien hebt. 

  • Ga zwemmen tijdens een speciaal zwangerenuurtje. Het water is lekker warm en je bent even gewichtsloos en ontspannen. 

  • Volg een cursus zwangerschapsyoga. Pas de ontspanningsoefeningen die je daar leert toe onder begeleiding van visuele beelden en muziek om je te helpen ontspannen en te kunnen concentreren op wat er komen gaat. 

  • Slaap 's nachts op je zij voor meer comfort. Gebruik kussens om je bovenbenen en rug te steunen. Zorg voor minstens 7 uur slaap per nacht en doe overdag wat dutjes zodat je zo uitgerust mogelijk richting je bevalling gaat. 

Voorbereiden op de bevalling 

Je inlezen over bevallen, geboorte en zorg voor je baby zullen je geruststellen en je voorbereiden op wat er komen gaat. Tijdens je afspraken met de verloskundige kun je ook al je vragen stellen over wat er komen gaat. Weten dat alles in orde is helpt bij het ontspannen. 

De groei van je baby is voelbaarder dan ooit. Je zult merken dat je kind steeds heftiger gaat bewegen en schoppen. Het einddoel is in zicht! Hebben jullie al een naam? En babykleertjes? Is de babykamer al in orde? Het duurt nog maar een paar weken voordat je baby er is en dat maakt van het laatste trimester een bijzondere tijd. En die lichamelijke ongemakken? Die zijn nog maar tijdelijk. Dus probeer te ontspannen en te genieten. Je bent er bijna! 

Bekijk de checklist voor de ziekenhuistas om stress op het laatste moment te voorkomen! 

Wanneer je contact moet opnemen met de zorgverlener 

Tijdens het laatste trimester van je zwangerschap is het essentieel om met je zorgverlener te blijven communiceren. Hoewel het normaal is om verschillende symptomen te ervaren wanneer je lichaam zich in het derde trimester van de zwangerschap voorbereidt op de bevalling, is het raadzaam om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog als je een van de volgende symptomen opmerkt: 

  • Een plotselinge afname in beweging of het duurt langer dan twee uur om 10 bewegingen te voelen bij het tellen van foetale bewegingen 

  • Tekenen van vroeggeboorte of voldragen weeën, zoals regelmatige of frequente weeën; een constante lage, doffe rugpijn of kramp; een plotselinge stroom helder, waterig vocht uit je vagina; of een gevoel van druk in het bekken 

  • Zwaar vaginaal bloedverlies 

  • Ernstige hoofdpijn, zwelling of plotseling wazig zicht 

  • Koorts boven 38 graden Celsius 

  • Aanhoudende misselijkheid of braken. 

Onthoud altijd dat het beter is om het zekere voor het onzekere te nemen als het gaat om jouw gezondheid en die van je baby. Als je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal klopt of als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je zorgverlener. 

Checklist 3e trimester 

Profiteer in het derde trimester van je opwinding en richt je energie op het afronden van je taken voor de geboorte. Neem vaak rust en doe het rustig aan! 

Nog drie maanden te gaan 

  • Neem een diepe duik in wat je te wachten staat in het derde trimester door onze zwangerschapsartikelen per week te lezen

  • Vraag je verloskundige of gynaecoloog naar vaccinaties die je dit trimester nodig hebt, zoals de Tdap-vaccinatie (die je baby helpt beschermen tegen kinkhoest, difterie en tetanus) en de jaarlijkse griepprik en COVID-19 prik. 

  • Vraag je zorgverlener of je een hoog risico loopt op zwangerschapsvergiftiging - een aandoening met hoge bloeddruk - en op welke tekenen je moet letten. 

  • Vraag je arts hoelang het veilig is om te blijven werken. 

  • Zoek een zorgverlener voor je baby, zoals een kinderarts of huisarts. 

  • Volg samen met je partner een bevallingscursus. Je leert waarschijnlijk dingen als kalmerende maatregelen, ontspanningstechnieken en rekoefeningen. Deze lessen helpen je partner ook om zijn of haar belangrijke rol te leren kennen. Je zorgverlener kan je een goede cursus bij jou in de buurt aanraden. 

  • Schrijf je vooraf in bij het ziekenhuis of geboortecentrum. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, vraag het dan aan je zorgverlener. 

  • Koop en installeer je autozitje voor baby's zodat het klaar is voor de rit van het ziekenhuis naar huis en daarna. 

  • Leg een voorraad aan van huishoudelijke artikelen en voorraden, zodat je geen grote inkopen hoeft te doen vlak voor de bevalling of in die eerste paar weken met je baby. 

  • Als je een geboorteplan wilt, bespreek dan je opties en voorkeuren met je zorgverlener over de bevalling. 

  • Verzamel een aantal aanbevelingen voor kinderopvang en babysitters zodat je er klaar voor bent als je baby er is. 

  • Kies of begin met het ontwerpen van je geboortekaartje. In het ideale geval ben je zo ver dat je alleen nog maar de geboortedatum en naam hoeft in te vullen en een foto hoeft toe te voegen. 

  • Heb je oudere kinderen, begin hen dan voor te bereiden op de komst van hun broertje of zusje. 

  • Overweeg of je navelstrengbloed wilt opslaan en bespreek je voorkeur met je zorgverlener. 

Nog twee maanden 

  • Blijf naar al je prenatale afspraken gaan, zodat je zorgverlener de voortgang van je baby kan volgen en je gezondheid in de gaten kan houden terwijl je uitgerekende datum nadert. 

  • Ontdek wat je opties zijn voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Eén optie is bijvoorbeeld een ruggenprik, maar er zijn ook niet-medische opties. Praat over je voorkeuren met je verloskundige en geboortepartner. Als je van plan bent om een natuurlijke bevalling te doen - met andere woorden: een bevalling met weinig of geen medische tussenkomst - zoek dan uit welke comfortmaatregelen en weeënhoudingen je kunt proberen en welke apparatuur of voorzieningen het ziekenhuis eventueel beschikbaar heeft, zoals een geboortebal of een bad. 

  • Als het mogelijk is, neem dan een kijkje in het ziekenhuis of geboortecentrum. 

  • Plan, oefen en time de route die je neemt naar het ziekenhuis of geboortecentrum. 

  • Bedenk wie je bij de geboorte aanwezig wilt laten zijn en bespreek je voorkeuren voor de geboorte met je geboortepartner. Bespreek dingen zoals wie de navelstreng doorknipt. 

  • Zorg dat je vluchtkoffer klaar staat voor het geval je kleintje onverwacht vroeg opduikt. Maak een lijst van alles wat je pas op het laatste moment kunt toevoegen (zoals je telefoon en oplader) en leg die bovenop de tas als geheugensteuntje. 

  • Volg nog een cursus, bijvoorbeeld over babyverzorging, reanimatie bij baby’s of borstvoeding. 

  • Als je overweegt borstvoeding te geven en mogelijk de hulp van een lactatiekundige wilt, begin dan nu met het onderzoeken van je mogelijkheden. 

  • Voltooi het plannen en inrichten van de babykamer. 

  • Begin met het schrijven van bedankbriefjes voor babyshowercadeaus die je hebt gekregen. 

  • Bekijk onze gratis online voorlichtingsvideo's over bevallen. 

  • Zorg ervoor dat je alle benodigdheden voor je baby hebt, zoals een wieg, autozitje, kleren en luiers. 

  • Op basis van het soort werk dat je doet, wil je misschien beginnen met organiseren zodat je collega's weten wat er gedaan moet worden terwijl je weg bent. Spreek met je werkgever over alle verlofpapieren die nog moeten worden ingevuld. 

Nog één maand te gaan 

  • Vraag je zorgverlener of je nog extra controles moet ondergaan als je de uitgerekende datum nadert en wanneer deze worden gepland. 

  • Vraag je verloskundige of gynaecoloog of er een fotograaf of videograaf aanwezig mag zijn bij de geboorte van je baby als dit je voorkeur heeft. Neem dan contact op met het ziekenhuis of geboortecentrum, want sommige instellingen staan opnemen of filmen niet toe. Organiseer een fotoshoot als je die graag wilt na de geboorte van je baby. 

  • Overweeg om een waterdichte hoes over je matras te leggen, voor het geval je vliezen breken tijdens de nacht. 

  • Was alles wat je baby zal dragen en organiseer kleding op maat zodat je gemakkelijker kunt vinden wat je nodig hebt. 

  • Leg een voorraad luiers en doekjes aan, zoals Pampers Swaddlers en Sensitive Wipes. Het is een goed idee om verschillende luiermaten te hebben (zoals maat N, 1 en 2) zodat je klaar bent voor als je baby komt, hoe groot hij of zij ook is. 

  • Veeg alles schoon waar je baby mee in contact kan komen, zoals het autozitje, de wieg en zuigflessen. 

  • Bereid wat maaltijden voor en vul je vriezer. 

  • Als vrienden of familie hebben aangeboden om nu of na je bevalling een handje te helpen, maak dan gebruik van hun hulp. Of ze nu hebben aangeboden om te helpen met het oppassen op je oudere kinderen of met boodschappen doen, het kan deze drukke periode allemaal wat gemakkelijker maken. 

  • Bedenk en organiseer wie er voor je oudere kinderen (en huisdieren als je die hebt) zal zorgen tijdens je bevalling en je verblijf in het ziekenhuis. 

  • Lees over de herstelperiode na de bevalling zodat je weet wat je kunt verwachten in de weken en maanden na de geboorte van je baby. 

  • Meld je aan voor de Pampers Club-app om beloningen te krijgen voor alle luiers en doekjes die je koopt. 

  • Er is nog één laatste vakje dat je moet aanvinken: doe het rustiger aan en stel minder eisen aan jezelf. Het kan lang duren voordat je weer zo'n kans krijgt om te ontspannen! 

Beheer Cookies