Huiltjes leren herkennen

Heeft je baby honger? Is hij moe? Heeft hij last van krampjes? Of wil hij graag een knuffel? Je baby communiceert door te huilen. Na een tijdje kun je zijn verschillende manieren van huilen van elkaar onderscheiden en weet je wanneer je meteen in actie moet komen en wanneer niet.

Huiltjes van je baby herkennen

Baby's huilen als ze honger hebben, bij ongemak, als ze moe of overprikkeld zijn, of gewoon als ze vastgehouden willen worden. Elke soort huiltje verschilt net iets in toonhoogte en intensiteit. Ook de manier waarop je je baby kunt kalmeren is meestal vrij duidelijk. Veel baby's hebben in de avond een huiluurtje. Hij is dan wakker en ontroostbaar. Laat hem even gaan, hij verwerkt zo de indrukken van overdag om hierna rustig te gaan slapen.

Maar huilt je baby gedurende langere periodes tot wel 3 uur achter elkaar en kun je hem niet kalmeren? Dan heeft hij ergens last van, waarschijnlijk van darmkrampjes. Baby's krijgen hier last van rond de 2 tot 4 weken en het kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn. Baby's met darmkrampen zijn over het algemeen moeilijker tot rust te brengen, huilen heel intens en luid voor het slapen gaan en soms ook na de nachtvoeding. Het kan voor deze baby's moeilijker zijn om boertjes te laten na het voeden, hun buikje kan opgezet zijn, ze zijn misschien winderig en buigen zich achterover of brengen hun knietjes omhoog als ze huilen en ongemak ervaren.

Als je vermoedt dat je kleintje last heeft van darmkrampen, raadpleeg dan je consultatiebureau of huisarts. Probeer de speciale medicijnen voor darmkrampen die bij de drogist verkrijgbaar zijn. Wat kan helpen, is om tijdens de borstvoeding een andere positie aan te nemen, of tijdens de flesvoeding de speen anders te houden zodat de inname van lucht verminderd wordt.

Geef jezelf niet de schuld als je je baby die last heeft van darmkrampen niet kunt kalmeren. Er is geen snelle oplossing. Als de situatie voor veel stress zorgt en je er niet door kunt slapen, vraag dan om hulp en advies bij bijvoorbeeld het consultatiebureau. Kolf wat melk af en laat de zorg voor je baby over aan je partner of bijvoorbeeld oma, zodat jij even tot rust kunt komen. Probeer er ook met andere moeders over te praten, want het helpt om te weten dat je niet de enige bent die van slag is, zich niet goed genoeg voelt, of misschien zelfs onzeker wordt door het constante gehuil.

Baby dicht bij jou

Darmkrampjes zijn meestal het ergst in de tweede en derde maand. Probeer je baby nu vaak te knuffelen en met je mee te dragen, nu hij nog klein en licht genoeg is om makkelijk in je armen of een draagdoek te passen! Als je je baby rechtop tegen je lichaam houdt, wordt zijn buikje vanzelf gemasseerd, wat tot gevolg heeft dat de lucht eruit wordt geduwd. Dit kan ervoor zorgen dat hij in de weken die volgen minder huilt. Uit onderzoek is gebleken dat het extra vaak dragen en vasthouden tijdens de eerste weken, een positief effect kan hebben op hoe kalm je baby later is.

Praktische tips

De volgende tips zijn het uitproberen waard als je baby van slag is:

  • Je baby heen en weer wiegen.

  • Je baby rechtop tegen je schouder leggen terwijl je hem zachtjes op de billetjes klopt, zodat de lucht naar boven komt.

  • Je baby terwijl je hem vasthoudt met zijn buikje naar beneden op je arm laten rusten.

  • Het buikje van je baby zachtjes masseren of hem afleiden met kalmerende geluidjes.

  • Je baby in een draagdoek ronddragen.

Dit zijn allemaal goede en veilige manieren om een onrustige baby te kalmeren.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies