Borstvoeding geven: de voordelen en waar je op moet letten
Moedermelk heeft een unieke samenstelling die is aangepast aan jouw baby. Het bevat allerlei afweerstoffen en eiwitten die hem gezond en blij houden. Borstvoeding kan voor jullie allebei plezierig zijn, is gezond voor jullie allebei en brengt jullie dichter bij elkaar.
Natuurlijk geeft het een goed gevoel dat jij je baby de voedingsstoffen kunt geven die hij nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.Maar de tijd die je samen doorbrengt is net zo belangrijk. Het is in het begin éven oefenen, maar geef niet te snel op.
Een gezonde start
Je lichaam bereidt zich tijdens je zwangerschap al voor op het maken en geven van borstvoeding. En na de geboorte is het dus ook direct beschikbaar, helemaal in de juiste samenstelling en hoeveelheid voor je baby!
De eerste moedermelk die je baby drinkt heet colostrum. Die eerste melk zit boordevol antistoffen om je baby optimaal te beschermen tegen infecties. Het is fijn als je goede begeleiding krijgt in die eerste periode. Bij het aanleggen bijvoorbeeld, goed aanleggen is heel belangrijk.
Als dat allemaal goed gaat, werkt dat mee aan het goed verlopen van borstvoeding geven. Vraag dus altijd om advies, aan de kraamverzorgende, de verloskundige of een lactatiekundige. Deze professionals zijn er om jou te helpen de borstvoeding tot een succes te maken.
Wil je weten waar er bij jou in de buurt een lactatiekundige gevestigd is? Kijk hier: https://www.nvlborstvoeding.nl/
Voordelen voor jou
Met borstvoeding geven schep je een nauwe band met je baby. Ook stimuleert het de hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoeder herstelt en zijn oude omvang terugkrijgt. Borstvoeding helpt om na de bevalling je zwangerschapskilo's kwijt te raken. Het breekt het speciale vet af dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt.
Toch is het niet verstandig om vlak na de geboorte teveel af te vallen. Afvallen zorgt er namelijk voor dat ook schadelijke stoffen die je lichaam vasthoudt, in de moedermelk terecht kunnen komen. Ook kan de borstvoeding teruglopen, omdat je zelf te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Zeker naarmate je baby groeit en hij meer melk nodig heeft. De extra kilo's gaan er in de eerste 6 maanden vanzelf af bij de meeste vrouwen. Als je dan nog niet op je oude gewicht bent, kun je een dieet volgen en/of meer gaan bewegen. Je lichaam is dan ook voldoende hersteld van de bevalling om het sporten (weer) op te pakken.
Houd hier rekening mee
Je borstvoeding komt een paar dagen na de geboorte van je baby op gang. Tot die tijd zijn de borsten druk bezig met het aanmaken van colostrum. Colostrum is het eerste babyvoedsel wat je baby krijgt en zijn eerste 'immunisatie' tegen ziektes. Deze dikke, geelachtige vloeistof is bijzonder rijk aan voedings- en afweerstoffen die je baby helpen gezond te blijven. In zijn maagje past op deze leeftijd maar een theelepel vloeistof, dus hij heeft niet veel nodig om zijn maag te vullen.
Voordat je melktoevoer goed op gang komt, wil je pasgeboren baby de eerste 2 dagen misschien wel elk uur drinken. Dit helpt je lichaam om een goede melktoevoer te creëren, eentje die perfect aansluit bij de behoeftes van je baby. In maar 2 tot 4 dagen zal je lichaam zich aanpassen aan deze 'informatie'. Ook gaat je baby minder vaak drinken, ongeveer elke 2 tot 3 uur, of 8 tot 12 keer per dag.
Een goede melktoevoer opbouwen
Als je de borst geeft zijn gezond eten, veel drinken en goed uitrusten belangrijk. Slaap wanneer de baby slaapt en drink veel gezonde drankjes. Melk, water en sapjes zijn goede keuzes. Een gezond dagelijks menu is belangrijk: zorg voor variatie en alle voedingsstoffen uit de Schijf van Vijf. Lijkt het alsof je baby last heeft van bepaalde voeding? Vraag je consultatiebureau om advies.
Over het algemeen reageert je lichaam op de honger van je baby. Als hij niet veel drinkt, zal je minder produceren. Als hij veel eet, zul je meer produceren!
Wanneer voed je je baby?
Voed je pasgeboren baby wanneer hij honger heeft, dus elke keer als hij wil drinken. Hij zal de eerste dagen niet veel drinken, omdat zijn maagje zo klein is. Maar hij zal wel vaak aan de borst willen liggen. De meeste pasgeboren baby's hebben 10 tot 12 voedingen per 24 uur nodig, of elke 1 tot 3 uur.
Maak je baby wakker om te voeden in de eerste weken: overdag als hij meer dan 3 uur slaapt of 's nachts als hij meer dan 4uur slaapt. Anders wordt hij te hongerig wakker om goed te kunnen drinken. Als het ritme er eenmaal in zit, zal hij je wakker maken wanneer hij wil drinken.
Hoeveel is genoeg?
Je baby geeft zelf aan wanneer en hoeveel voeding hij nodig heeft. Leg je kind ook steeds aan, als je merkt dat hij dat wil. Dat is de eerste dagen ongeveer 8 tot 12 keer per dag. Op die manier komt de merkproductie goed op gang.
Het geven van borstvoeding kan jullie helpen een band te op te bouwen en geeft jou en je baby de kans een speciale intimiteit te delen. Ook stimuleert het zuigen van de baby het vrijkomen van endorfine. Dit zijn de hormonen die het geluksgevoel van welzijn bevorderen.
Zoals zoveel moeders die borstvoeding geven, weet je misschien niet zeker of je baby wel genoeg binnen krijgt. Je kunt hem horen slikken, dus je weet wanneer hij drinkt. Een andere aanwijzing is te kijken hoe goed je baby na de maaltijd slaapt. Als zijn buikje vol zit en zijn luier schoon is, valt hij waarschijnlijk vlak na het voeden weer in slaap.
Andere signalen die aangeven dat je baby genoeg drinkt:
Hij maakt elke dag na het voeden ongeveer 6luiers nat. Tot zijn zesde week zal hij 2 tot 5keer per dag een dunne, geelachtige ontlasting hebben.
Zijn urine is lichtgeel, niet donkergeel of oranje
Je borsten zullen na elke voeding zacht en 'leeg' aanvoelen
In de eerste week na de geboorte verliest een baby een beetje gewicht, ongeveer 10% van zijn geboortegewicht. Na de eerste week neemt het gewicht van je baby geleidelijk weer toe. Hij hoort na 2 weken weer terug op zijn geboortegewicht te zijn. In de derde week wordt zijn gezichtje wat ronder. Bij het consultatiebureau (vanaf dat je baby 4 weken oud is) wordt hij gewogen. Soms kan je baby nog hongerig lijken na een lange voeding. Dit komt door de natuurlijke manier waarop je melktoevoer zich aanpast aan groeispurts van je baby.
Het gaat goed met je baby zolang hij levendig drinkt en normaal plast en poept. De melktoevoer zal verhogen en zich aan zijn nieuwe behoefte aanpassen.
Je lichaam heeft ongeveer 36 tot 48 uur nodig om zich aan de nieuwe behoeftes van je baby aan te passen. Laat je baby regelmatig drinken zodat je lichaam de juiste signalen krijgt.
Word Pampers lid en krijg