10 tips tegen misselijkheid tijdens zwangerschap
Ben je misselijk? Je bent niet de enige. Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid. Het goede nieuws: dit stopt meestal vanzelf weer na het eerste trimester. In de tussentijd kunnen deze tips je wellicht helpen.
Zwangerschapssymptomen kunnen door van alles worden veroorzaakt. Vooral in de ochtend kun je er last van hebben, alleen al als je eten ruikt of ziet. Zwangerschapsmisselijkheid gaat vaak ook met overgeven gepaard. Deze misselijkheid hoort erbij, het is eigenlijk een teken dat je zwangerschap heel normaal verloopt.
Waarschijnlijk wordt de misselijkheid veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG. Dit wordt door de placenta geproduceerd als je in verwachting bent. Maar ook andere factoren zoals een lage bloedsuikerspiegel, maagzuur, stress en vermoeidheid kunnen tijdens het eerste trimester ochtendmisselijkheid veroorzaken.
Wat is (ochtend)misselijkheid?
Misselijkheid, soms in combinatie met overgeven, is een normaal verschijnsel in het begin van de zwangerschap. Ongeveer 50 tot 70% van alle zwangere vrouwen hebben hier in het eerste trimester last van. Misselijkheid is niet alleen normaal, het is ook een teken dat de zwangerschap goed verloopt.
Ook al wordt het (ochtend)misselijkheid genoemd (omdat de symptomen meestal in de ochtend het ergst zijn), kun je je op ieder tijdstip van de dag misselijk voelen en overgeven als je zwanger bent.
Men denkt dat de symptomen worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG, dat aangemaakt wordt bij het ontwikkelen van de placenta, maar andere factoren zoals een lage bloedsuikerspiegel, verhoogde maagzuren, stress en vermoeidheid kunnen er ook aan bijdragen.
Manieren om (ochtend)misselijkheid te voorkomen.
Voorkomen is de beste manier om met ochtendmisselijkheid om te gaan. Leg wat droge crackers of zelfs een stukje chocolade op je nachtkastje klaar. Je kunt dit eten op het moment dat je wakker wordt en zo je bloedsuikerspiegel verhogen voordat je opstaat.
In plaats van 3 grote maaltijden per dag kun je beter 5 tot 6 kleine maaltijden eten. Zo voorkom je een lege maag en houd je je bloedsuikerspiegel stabiel.
Zorg ervoor dat je voldoende eiwit (vlees, vis, eieren, kaas) en koolhydraten (fruit, groenten, granen) binnen krijgt, die zijn nodig voor de ontwikkeling van je kind.
Sommige experts raden aan om 75 tot 100 milligram vitamine B6 te nemen tegen de misselijkheid.
Eet geen pikante of te vette voedingsmiddelen, raak niet oververhit of zweterig en neem voldoende rust.
Omgaan met misselijkheid
Als je misselijk bent, kun je het volgende proberen:
Probeer te ontspannen. Adem langzaam in door je neus en uit door je mond en probeer aan iets leuks te denken.
Vermijd het zien, ruiken en proeven van voedingsmiddelen of andere geuren die je misselijk maken.
Kauw of zuig op een ijsblokje of een stukje citroen of eet een gemberkoekje.
Als je van tandenpoetsen moet kokhalzen, kun je in plaats daarvan een mondspoeling proberen. Je kunt dit regelmatig doen om je mond fris te houden.
Probeer met een glas melk of twee calciumtabletten je maagzuur te neutraliseren.
Houd een koude doek of een ice-pack tegen je hals.
Probeer gember, als natuurlijk middel tegen misselijkheid. Rasp het bijvoorbeeld op groente of fruit.
Drink kamille- of gemberthee.
Blijf genoeg drinken, zelfs als je geen trek hebt in vast voedsel. Wat ook helpt is om tijdens een maaltijd uitsluitend vast voedsel te eten en niets te drinken.
Druk met je duim lichtjes op het bot dat zich net achter je oren aan de achterkant van je nek onder aan je schedel bevindt, of houd er wat ijs tegen aan.
Kijk vooruit
Het goede nieuws is dat ochtendmisselijkheid voor de meeste vrouwen stopt als ze in de vierde maand van hun zwangerschap zijn, als hun hormonen weer een beetje in balans komen. Als je na je eerste trimester last blijft houden van misselijkheid en overgeven (vaker dan 1 of 2 keer per dag) en je bijna niet kunt eten en drinken, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige. Misschien is er namelijk een ernstiger probleem, zoals bijvoorbeeld hyperemesis gravidarum, waarbij een behandeling met medicijnen nodig is.
Word Pampers lid en krijg