9 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen
9 weken zwanger: je baby
Gefeliciteerd! Het embryo in je lichaam krijgt deze week een nieuwe naam: foetus!
En deze foetus lijkt steeds minder op een roze klodder. De staart is verdwenen en de vorm van een lichaam wordt steeds duidelijker, dankzij de verlenging en het rechttrekken van de romp.
Dit is een cruciale periode voor de arm- en beenontwikkeling. De benen zijn langer geworden en de knobbeltjes waar uiteindelijk de tenen uit ontstaan zijn nu aan het groeien. Ondertussen zijn ook de armen langer geworden en beginnen ze te buigen bij de elleboog.
Er ontstaat ook een elementaire handstructuur! De vingers en duimen zijn goed te onderscheiden en de buik is zich aan het ontwikkelen: de organen die de lever, galblaas, milt en bijnier zullen worden krijgen meer vorm.
Dit is ook het begin van de dansperiode! Je kleintje begint nu al krachtig te bewegen, zelfs in reactie op prikkels van buiten je lichaam, zoals licht en geluid. (Je zult hier echter tot ver in je tweede trimester niet veel van voelen.)
9 weken zwanger: jouw symptomen
Inmiddels heb je de veranderingen in je borsten wel gemerkt. Ze zijn waarschijnlijk voller en zwaarder en zijn misschien wat gevoeliger als je ze aanraakt. Hoewel je borsten tijdens je zwangerschap nog wat groter zullen worden, zal deze gevoeligheid verdwijnen, meestal tegen het einde van je vierde maand.
Je kunt ook kleine witte builtjes zien op de areola's (het donkere deel van je tepel) - deze heten de klieren van Montgomery, en zijn klieren die olie produceren om je tepels tijdens de borstvoeding vochtig te houden.
Als je niet erg actief was vóór je zwangerschap, dan is het nu een goed moment om een veilige activiteit te kiezen die je voor de rest van je zwangerschap kunt blijven doen: zwemmen, wandelen en yoga zijn uitstekende keuzes.
Veel deskundigen vinden met name zwemmen de beste lichaamsbeweging voor zwangere vrouwen. Zwemmen is niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, het is ook niet te zwaar voor je gewrichten, die tijdens je zwangerschap extra gevoelig zijn voor letsels.
Het hormoon relaxine maakt je gewrichten losser zodat je bekken bij de geboorte wijder kan worden. Je kunt daarom beter sporten vermijden die te belastend zijn voor je gewrichten, zoals sit-ups of je tenen proberen aan te raken.
Volgens deskundigen: Het eten van kaas is een prima manier om je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk, kun je beter mijden als je zwanger bent. Deze kazen kunnen een bacterie bevatten, genaamd listeria, die schadelijk kan zijn voor jou en je baby. Op het etiket staat dan 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. De meeste kazen zijn gemaakt van verhitte melk, zoals veel harde kazen, mozzarella en feta. Deze kun je wel gewoon eten.
9 weken zwanger: Jouw Checklist
Controleer welke zorg onder je ziektekostenverzekering valt
Kies een veilige manier van bewegen die je de rest van je zwangerschap kunt volhouden, zoals wandelen of yoga
Wees erop voorbereid dat je borsten voller, zwaarder en gevoeliger worden
Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.
9 weken zwanger - checklist