40 weken zwanger: symptomen en psychische veranderingen

40 weken zwanger: je baby

Hoewel wij volwassenen dol zijn op het volgen van een schema, nemen baby's het allemaal niet zo nauw met de tijd. Ook al verwacht je deze week een nieuw gezinslid, dan moet je vooral niet teleurgesteld zijn als je kleintje besluit nog enkele dagen of zelfs weken in je warme en veilige lichaam te blijven zitten!

Als je baby treuzelt, dan zal je verloskundige zijn gewichtstoename en tolerantie voor weeën nauwkeurig in de gaten houden om zeker te weten dat alles goed is.

Je baby ligt stevig opgerold binnen in je baarmoeder. Hij heeft niet veel keus: het is daarbinnen erg vol. Zelfs na de geboorte blijft zijn lichaam nog enkele weken opgerold in de foetushouding.

Hij is er aardig gewend aan geraakt om zijn armpjes en beentjes stijf opgetrokken te houden. Als je baby in stuitligging ligt (voeten of romp naar beneden), probeert je verloskundige mogelijk om hem te draaien. Als dat niet lukt, bespreekt je verloskundige wellicht de mogelijkheid van een bevalling via keizersnede.

Je kleintje heeft waarschijnlijk zijn uiteindelijke geboortegewicht en -lengte bereikt. De gemiddelde baby weegt zo'n 3 kilogram en is 50 cm lang (jongens zijn vaak wat groter dan meisjes). Omdat je baby in de afgelopen paar maanden vet heeft geproduceerd, bestaat 15 procent van zijn lichaamsgewicht nu uit vet. Dit helpt hem warm te blijven in de buitenwereld.

Ook de rest van zijn lichaam — organen en lichaamssystemen — is klaar voor het leven buiten de baarmoeder. Hij heeft zetmeel opgeslagen in zijn lever om na de geboorte om te zetten in glucose en hij heeft ook extra vloeistof 'getankt'. Net als een kameel is hij uitstekend voorbereid op de geboorte en de dag daarna, terwijl de productie van je moedermelk op gang komt.

embryoimage-week40-700

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

40 weken zwanger: jouw symptomen

Naarmate het einde van je zwangerschap nadert, is het goed even stil te staan bij de ongelofelijke verandering die je lichaam in de laatste negen maanden heeft ondergaan. Je baarmoeder is nu duizend keer zo groot als toen je zwanger werd! En je borsten zijn twee tot drie keer groter dan voor je zwangerschap, om ze voor te bereiden op borstvoeding. Elke borst is nu ongeveer een halve kilo zwaarder.

Maak je geen zorgen als de bevalling na 40 weken nog niet is begonnen. Tot 42 weken ben je nog steeds op tijd. Hoewel je nu wellicht met spanning uitkijkt naar je kindje, moet je proberen je te ontspannen en deze laatste dagen te benutten om jezelf te verwennen. Laat je nagels verzorgen of kijk een filmpje. Lees een boek. Zodra je baby geboren is, moet je 24 uur per dag beschikbaar zijn en kan het even duren voordat je weer wat tijd voor jezelf hebt.

Zodra je baby geboren is, kan het zijn dat je ontdekt dat zijn echte leeftijd verschilt van de leeftijd die je had berekend op basis van je laatste menstruatie of de datum van bevruchting. Net na de geboorte zal de kraamverpleegster of je verloskundige de leeftijd van je baby bepalen op basis van zijn fysieke kenmerken en neurologische ontwikkeling. Interessant om deze datums te vergelijken!

Van de deskundigen Een van de dingen die je kunt doen in deze laatste paar dagen, is het wassen van nieuwe babykleertjes die je hebt gekregen of gekocht.

"Sommige spulletjes in je babyuitzet zijn behandeld met chemicaliën om te helpen hun textuur en kleur te behouden. Deze chemicaliën kunnen de gevoelige huid van een pasgeborene irriteren als ze niet worden gewassen", zegt expert en gediplomeerd verpleegkundige Linda Jonides.

Een speciaal dankwoord Hartelijk dank dat je jouw zwangerschap met ons hebt willen delen! We hopen dat het alles was wat je je ervan had voorgesteld... en waarschijnlijk nog wel iets meer! We hopen je hier later weer terug te zien, in het gedeelte voor pasgeborenen, waar we de draad weer kunnen oppakken en echt plezier gaan maken!

40 weken zwanger: Jouw Checklist

  • Trakteer jezelf op een pedicure, een book of een film voordat de baby er is

  • Lees over hoe je lichaam verandert en zich herstelt na de bevalling

  • Geniet van de spanning! Nog even en dan is je baby er!

  • Meld je aan voor wekelijkse zwangerschapstips.

Beheer Cookies