Zo vertel je dat je zwanger bent!

De ontdekking dat je zwanger bent, is misschien wel een van de spannendste momenten in je leven! Het nieuws delen met je partner, familie, vrienden en collega's wordt een heel bijzonder moment, dus wellicht ben je op zoek naar een paar geweldige ideeën om je zwangerschap aan te kondigen. Lees verder om erachter te komen wanneer en hoe je je zwangerschap kunt aankondigen en ontdek een aantal creatieve, schattige en grappige manieren om het grote nieuws te delen.

Wanneer maak je je zwangerschap bekend?

Bekendmaken dat je zwanger bent, is waarschijnlijk het spannendste na de ontdekking dat je zwanger bent. Beslissen wanneer je je zwangerschap bekendmaakt is een persoonlijke keuze, maar het hangt er ook vanaf aan wie je het vertelt.

Je kunt het bijvoorbeeld beter eerst aan je partner vertellen, vooral als je de eerste tekenen van zwangerschap ervaart. Ouders zijn meestal de volgende stap, maar wanneer je je ouders vertelt dat je zwanger bent, kan afhangen van de manier waarop je het nieuws wilt delen. Andere familieleden en beste vrienden zijn meestal de volgenden, maar je kunt wachten om het nieuws te delen met je collega's en je bredere vrienden- en kennissenkring.

Er zijn een paar mijlpalen in de zwangerschap waarop sommige mensen graag wachten om het grote nieuws aan hun omgeving te onthullen:

  • Het eerste trimester. Je kunt je zwangerschap aankondigen wanneer je maar wilt, maar het is gebruikelijk om te wachten tot je door het eerste trimester heen bent. Veel aanstaande ouders vinden het veiliger om hun nieuws op dit moment te delen, omdat de kans op een miskraam kleiner is.

  • De eerste echografie. Je zou kunnen beslissen om te wachten met het aan bepaalde mensen te vertellen tot na je eerste echografie of tot je het geslacht van je baby weet, zodat je beide dingen tegelijkertijd kunt meedelen. Misschien wil je ook je sonagramfoto gebruiken in je babyaankondiging!

Je zwangerschap aankondigen

Voordat je het grote nieuws aan de wereld onthult, moet je nadenken over wie je het wilt vertellen en in welke volgorde, en hoe je de aankondiging wilt doen. Je kunt het bijvoorbeeld persoonlijk, telefonisch, virtueel, via sociale media of via een zwangerschapskaart bekendmaken.

De volgende lijst is meestal de volgorde waarin mensen hun zwangerschap aankondigen aan hun familie, vrienden en kennissen. Dit kan ideeën opleveren over wie je op de hoogte moet stellen en een aantal gebruikelijke manieren om dit te doen:

  • Partner. Als je er niet samen achter bent gekomen, is je partner waarschijnlijk de eerste aan wie je het vertelt. Er zijn een aantal leuke ideeën om je partner te vertellen dat je zwanger bent, en we hebben er een paar opgenomen in onze lijst!

  • Ouders en gezinsleden. Elke situatie is uniek, maar je kunt het nieuws het beste delen met je kinderen, ouders en de ouders van je partner - de aanstaande grootouders - en dan waarschijnlijk persoonlijk. Een zwangerschapsaankondiging aan je kinderen kan de eerste zijn, gevolgd door ouders, broers en zussen en naaste familieleden. Als familieleden ver weg wonen, kun je natuurlijk een virtuele aankondiging regelen.

  • Directe familie. Overweeg om je zwangerschapsaankondiging aan de grote familie (zoals grootouders, tantes, ooms en neven en nichten) te geven, persoonlijk, via een videochat of met een kaartje.

  • Goede vrienden. Misschien wil je wel een zwangerschapsaankondiging delen met je beste vriendinnen afzonderlijk (persoonlijk of virtueel) of samen tijdens een groepslunch waarbij je ze allemaal tegelijk verrast.

  • Baas en collega's. Als je klaar bent om je zwangerschap op het werk aan te kondigen, moet je baas de eerste zijn die het te weten komt. Het moment waarop je besluit om het nieuws te delen kan van veel factoren afhangen, zoals het soort werk dat je doet, hoe gezinsvriendelijk je werkplek is, of je al zwanger bent en of je werkplek een beleid heeft met betrekking tot zwangerschap of zwangerschaps- en vaderschapsverlof.

  • Kennissen en anderen. Dit zijn buurtgenoten, mensen die je maar af en toe ziet of toevallige vrienden. Een van de beste manieren om je zwangerschap aan te kondigen voor deze groep mensen is via sociale media. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het de volgende keer dat je iemand tegen het lijf loopt persoonlijk te vertellen!

Ideeën voor zwangerschapsaankondigingen om je partner te verrassen

Als jij en je partner er niet samen achter zijn gekomen dat je zwanger bent, kun je op verschillende manieren een verrassingsaankondiging plannen. Het maakt niet uit of je al een baby probeert te krijgen of dat dit een spannende en onverwachte zwangerschapsaankondiging is. Hier vind je inspiratie:

  1. Zeg het bij de koffie. Schenk je partner een kop koffie in een nieuwe mok met een persoonlijke boodschap, zoals “Je wordt een ouder”. Het zal de ochtendroutine van je partner zeker opvrolijken.

  2. Geschenkverpakking voor zwangerschapstests. Je kunt je partner verrassen met dit klassieke idee om je zwangerschapstest in een cadeaudoosje te verpakken en je partner de test op een speciaal moment te laten openen, bijvoorbeeld tijdens een afspraakje.

  3. Zwangerschapstest in het volle zicht. Denk aan een plek waar je partner veel tijd doorbrengt, zoals de keuken of de slaapkamer. Verberg de zwangerschapstest in de koelkast of leg hem op het nachtkastje als ultieme verrassing.

  4. Verrassing in fotohokje. Verras je partner met het nieuws in een fotohokje terwijl de camera meerdere foto's maakt. Je zult de strip met foto's voor altijd koesteren en je kleintje zal het over een aantal jaar ook prachtig vinden om te zien. Dit is ook een leuke manier om je zwangerschap aan te kondigen aan je kinderen.

  5. De 'test' van geblinddoekt raden. Een grappig idee voor een zwangerschapsaankondiging voor je partner: blinddoek hem of haar en doe een smaaktest van gepureerd voedsel, inclusief babyvoeding. Blijf hem of haar aanwijzingen geven totdat je partner raadt wat je probeert te zeggen.

  6. Gekke spelletjes. Onthul je nieuws tijdens de spelletjesavond, vooral als dit iets is wat jullie graag samen doen. Goede opties zijn raadsels of spellen met taal waarbij je het woord zwanger kunt gebruiken.

  7. Professionele fotoshoot. Laat jou en je partner tijdens een fotoshoot lieve berichtjes op krijtborden schrijven. Je uiteindelijke bericht zal iets zijn als “Ik ben zwanger.” Kijk dan naar elkaar en onthul wat je hebt geschreven. De fotograaf zal je partner verrassen.

  8. Tafel voor drie. Reserveer een tafel in je favoriete restaurant, maar reserveer voor drie in plaats van twee. Vraag het restaurant om de tafel met borden te dekken en schrijf 'gefeliciteerd' op het bord bij het derde bord. Geef je partner de tijd om de verbanden te leggen en geniet van de reactie!

  9. Spaarvarken. Het is nooit te vroeg om te beginnen met sparen, dus dit idee voor een babyaankondiging is speels en toch praktisch! Bestel een op maat gemaakt spaarvarken met 'BABY' op de zijkant (of beschilder er zelf een met benodigdheden uit een hobbywinkel) en doe er wat muntjes in. Laat het je partner zien en kijk hoe zijn of haar ogen oplichten.

  10. Bezorging van luiers. Bestel een pak luiers en doekjes online en vraag je partner om de deur open te doen als de levering komt. Of, als hij of zij niet thuis is, wacht om de doos samen te openen. In het begin zijn ze misschien in de war over waarom je babyspullen hebt besteld, maar uiteindelijk komt hij er wel achter!

Leuke en grappige ideeën voor zwangerschapsaankondigingen

Je kunt zo creatief en gek zijn als je wilt bij het aankondigen van je zwangerschap. Als je van lachen houdt, passen deze ideeën misschien wel perfect bij sociale media, e-mail, gewone post en/of persoonlijke onthullingen:

  1. Kinderen en nieuws. Als je kinderen hebt, laat hen dan het nieuws brengen! Vraag je oudere kind om een T-shirt te dragen of een bord vast te houden waarop 'enig kind' is doorgestreept en vervangen door 'grote broer' of 'grote zus'. Maak een foto of vraag ze om de kamer in te lopen waar vrienden en familie wachten!

  2. Gedachtenballonnetjes. Doe een beetje gek door te poseren met gedachtewolkjes en schrijf iets grappigs op, zoals "Er staat iets groots te gebeuren!". of "luier-verwisselen-meester-in-opleiding".

  3. De 'dikke buik'-metafoor. Een klassiek en grappig idee voor een babyaankondiging is om een outfit te dragen met 'dikke buik' terwijl je partner een bordje vasthoudt met daarop 'in aanbouw'. Probeer de stijl van de straatnaamborden te evenaren en draag een helm om het nog leuker te maken!

  4. Woordspeling. Dit idee voor een zwangerschapsaankondiging is ideaal als je houdt van de klassieke 'broodje in de oven' woordspeling. Plaats een echt broodje in de oven en poseer ervoor. Deel de foto via sociale media of e-mail en kijk wie als eerste kan raden wat het betekent!

  5. Grappige citaten of songteksten. Als jij en je partner een favoriete film, tv-programma, boek of liedje hebben, doe dan iets leuks met een beroemde quote of songtekst, waarbij je je eigen woordspeling toevoegt om de boodschap over te brengen. Maak een foto of video van jullie tweeën terwijl jullie de zin uitspreken en deel deze met je vrienden en familie. Voorbeelden voor wat inspiratie zijn “Here's looking at you, kid” uit Casablanca, het babyliedje van Justin Bieber of “It's the possibility of having a dream come true that makes life interesting” uit De alchemist van Paulo Coelho.

  6. Babyvoeding geven. Maak een foto van jou en je partner terwijl jullie elkaar babyvoeding geven! Het wordt een bijzonder grappig aankondigingsidee door slabbetjes te dragen en het eten op jullie gezichten te smeren. Stuur het naar familie of post het op sociale media en kijk wie het als eerste doorheeft!

  7. Ice, ice, baby. Als je van een goede woordspeling houdt of van de muzikale artiest Vanilla Ice (wie niet?), gebruik dan zijn beroemde tekst “Ice, ice, baby” om je zwangerschap aan te kondigen. Vraag je partner om twee zakken ijs vast te houden en rechts van je te gaan staan. Je wijst naar je dikke buik en vraagt een vriend om een foto te maken. Uiteindelijk ben jij de tekst: ice, ice, baby!

  8. Gaan vissen. Ga met je partner of vrienden op fotoshoot en neem vishengels mee. Ga bij een vijver, meer of rivier zitten en poseer terwijl je je echofoto 'vangt' of iets dat aangeeft dat er een baby op komst is, zoals een sokje of babymutsje!

  9. Baby-backpack. Dit grappige idee voor een zwangerschapsaankondiging is perfect als je van het buitenleven houdt. Jij en je partner kunnen jullie wandelrugzakken vullen en omdoen, en dan een kleine rugzak vasthouden. Post het op je sociale netwerken of stuur het naar familie en vrienden! Leuke ideeën voor zwangerschapsaankondigingen zijn bijvoorbeeld “een nieuwe berg veroveren” of “op een nieuw avontuur”.

  10. Klein kiemplantje. Zet een klein kiemplantje tussen twee volgroeide planten en maak een foto. Post dit op sociale media om te zien wie kan raden wat het betekent of gebruik leuke bijschriften voor zwangerschapsaankondigingen zoals “Er komt een kleine spruit aan!” of “Kale, yeah! We krijgen een baby!”

Leuke manieren om je zwangerschap aan te kondigen

Als je op zoek bent naar een creatieve en schattige zwangerschapsaankondiging, dan hebben deze ideeën zeker de 'Auww'-factor! Gebruik ze om een schattige post op sociale media te maken of stuur een aankondiging per post.

  1. Baby-waslijn met jumpsuit. Verzamel een paar baby jumpsuits en hang ze aan een waslijn. Maak een foto en deel hem op je sociale netwerken! Je kunt ook andere babyspullen toevoegen, zoals sokken, slofjes of pluchen speelgoed.

  2. Een lieve boodschap. Om het nieuws met collega's te delen, kun je een doos donuts, cupcakes of muffins meebrengen en het nieuws op een label zetten of in het glazuur.

  3. Gezelschapsdieren. Dit is een geweldige optie voor een zelfgemaakte zwangerschapsaankondiging. Als je van huisdieren houdt, kun je voor je hond of kat een sjaal, T-shirt of bord maken met de boodschap: “Mijn ouders geven me een klein mensje.” Dit is een van de beste ideeën voor zwangerschapsaankondigingen, want bij iedereen valt een schattige foto van een huisdier in de smaak!

  4. Broers en zussen op de foto. Zwangerschapsaankondigingen voor broers en zussen zijn altijd een schattig idee, vooral als het gaat om bordjes met schattige boodschappen. Als je al kinderen in je gezin hebt, kun je hen vragen een bordje vast te houden met de tekst: “Er komt een beslissingswedstrijd tussen broers en zussen op [voeg je uitgerekende datum toe]”. Als je niet zeker weet wanneer je uitgerekend bent, bekijk dan onze Due Date Calculator.

  5. Grapjes over je carrière. Maak een babyaankondiging die gerelateerd is aan je carrière. Als jij en je partner bijvoorbeeld in de techniek werken, kun je persoonlijke T-shirts maken met de tekst 'loading...' waarmee je je kleinste techneut voorstelt die druk bezig is met de ontwikkeling van je dikke buik!

  6. Babyboek. Dit leuke idee voor een zwangerschapsaankondiging is heel subtiel. Neem een foto van jezelf of van jou en je partner terwijl jullie je favoriete boeken uit je kindertijd lezen en laat je vrienden en familie het raden doen!

  7. Strandstoelen bij zonsondergang. Als je in de buurt van een strand woont, maak dan een romantische foto tijdens zonsondergang terwijl je in een strandstoel zit. Jij en je partner kunnen in normale stoelen zitten terwijl jullie elkaars hand vasthouden en dan een kleine stoel van dezelfde stijl tussen jullie in plaatsen.

  8. Tegels voor woordspelletjes. Laat je zwangerschap zien op een houder voor woordspelletjes! Verzamel alle letters die je nodig hebt voor je bericht en post of stuur een foto die het nieuws onthult. Je zou kunnen hebben “We zijn zwanger!” of “baby op komst” als aankondiging.

  9. Zeg het met gebak. Iedereen houdt van een zoete traktatie, dus met dit idee voor een zwangerschapsaankondiging met taart kan het niet misgaan! Bestel een op maat gemaakte taart die je kunt delen met familie, vrienden of collega's. Er kan iets staan als “Raad eens?”. of “Verrassing!” en hebben een paar glazuurdecoraties van babyartikelen. Als je je zwangerschapsaankondiging wilt combineren met ideeën voor het onthullen van het geslacht, kun je roze of blauw glazuur gebruiken.

  10. Foto van echografie. Veel aanstaande ouders maken graag gebruik van hun eerste echografie om het spannende nieuws te onthullen. Er zijn veel manieren om ermee te pronken, dus gebruik je creativiteit! Voor een klassiek idee voor een zwangerschapsaankondiging houdt je de echografie over je buik of naar de camera gericht, zodat deze op de voorgrond staat.

  11. Babystrandmuts. Sommige koppels nemen graag een 'babyreis' voordat hun kleintje er is. Als je er een plant met een strandbestemming, koop dan een op maat gemaakte strandhoed met de tekst 'baby onderweg' en poseer ermee terwijl je in het paradijs bent.

Unieke en creatieve zwangerschapsaankondigingen

Soms wil je je onderscheiden van de massa en een babyaankondiging maken die anders is. Om je zwangerschap op een unieke of creatieve manier te onthullen, hebben we de volgende ideeën toegevoegd die je kunt gebruiken om te posten op sociale media of om te presenteren aan je familie en vrienden in een kaart of e-mail:

  1. Letterbord met aankondiging. Er is een reden waarom ideeën voor zwangerschapsaankondigingen met letterborden trendy zijn: ze zijn superleuk! Probeer in plaats van het typische bericht 'baby op komst...' iets dat unieker is, zoals alleen 'binnenkort' met een paar babyartikelen eromheen. Op deze manier is je boodschap een beetje mysterieus en moeten mensen de puntjes met elkaar verbinden!

  2. Poseer met een kinderstoel. Zet een kinderstoel naast je of tussen jou en je partner in en poseer. Maak het nog creatiever door een bord vast te houden waarop je je zwangerschap aankondigt! Je zult uiteindelijk toch een kinderstoel nodig hebben, dus plan vooruit en koop er een voor de komst van je kleintje of leen er een van een vriend of vriendin voor dit unieke zwangerschapsaankondiging idee.

  3. Fiets en driewieler. Dit idee voor een zwangerschapsaankondiging is schattig, uniek, creatief en leuk! Je hebt een paar opties, maar het idee is dat jij en/of je partner fietsen, één fiets, twee fietsen of een tandem. Plaats achter je een schattig driewielertje om te laten zien dat er een baby op komst is.

  4. Surfplank-onthulling. Dit idee voor een babyaankondiging is creatief en leuk als je een surfer of paddleboarder bent. Maak een foto van jou op je surfplank of paddleboard en plaats een miniversie naast je of tussen jou en je partner in. Een klein boogie board is waarschijnlijk voldoende.

  5. In het zand tekenen. Ga ergens heen waar een strand is en teken in het natte zand. Zorg ervoor dat een van die krabbels je zwangerschapsaankondiging is met iets als “We zijn zwanger!” of “Baby op komst.”

  6. Wil jij de mijne zijn? Dit kan een leuke optie zijn als de timing van je babyaankondiging samenvalt met Valentijnsdag, maar je hebt de feestdag niet per se nodig om dit idee uit te voeren. Voor de vakantieversie kun je Valentijnskaarten naar je familie en vrienden sturen 'van' je baby met berichtjes als “Word je mijn tante?” of “Wil je mijn oma zijn?” Als het niet voor Valentijnsdag is, kun je gewoon berichten sturen die meer op een aanzoek lijken, zoals “Wil jij mijn opa zijn?”

  7. Kamperen met het gezin. Als jij en je gezin graag kamperen, maak dan een leuke en creatieve fotoshoot op een camping. Zet je tent op, maak het vuur aan, rooster marshmallows en hang wat fonkelende lichtjes op. Zet dan een minitent naast je neer! Je kunt online tutorials vinden om deze tentjes te maken met alleen een kleerhanger en een T-shirt.

  8. Seizoensjumpsuit. Zwangerschapsaankondigingen kunnen plaatsvinden op bepaalde feestdagen of natuurlijk binnen een bepaald seizoen. Je kunt de tijd van het jaar benadrukken door een baby-jumpsuit te versieren of seizoensgebonden spullen rond een effen witte jumpsuit te plaatsen. Denk hierbij aan een strandbal, ijsjes en sandalen voor de zomer, of sneeuw, groen en wollen mutsen voor de winter. Of voor een zwangerschapsaankondiging voor het nieuwe jaar, probeer een beetje te knutselen en schrijf iets als 'een klein voornemen' op de jumpsuit!

  9. Dikke buik met een sportbal. Sportfans zullen zeker genieten van dit coole en unieke idee voor een zwangerschapsaankondiging! Koop een op maat gemaakt T-shirt dat lijkt op je favoriete sportbal en trek het aan. Als het zich over je buik uitstrekt, neemt het de vorm aan van een basketbal, honkbal, volleybal, enzovoort! Maak dan een foto en stuur hem op!

  10. Overlevingspakketten. Een nieuwe baby is een leuke nieuwe uitdaging! Een grappig idee om een zwangerschap aan te kondigen voor partners, ouders, grootouders of andere familieleden (zoals aanstaande tantes en ooms) is om 'overlevingspakketten' voor hen te maken. Dingen die je mee kunt nemen zijn op maat gemaakte T-shirts met 'Papa' of 'Tante' erop, babyspullen zoals fopspenen, chocoladerepen om de late avonden mee door te komen en een babyboek.

  11. Badeendjes. Hier is een unieke manier om je zwangerschap aan te kondigen die ook nog eens heel eenvoudig is. Maak een foto van jou en je partner met een heleboel schattige badeendjes om je heen, terwijl je bijvoorbeeld op een aanlegsteiger zit of naast een opblaaszwembad (zorg er wel voor dat de badeendjes niet wegdrijven als je in de natuur bent!) Deze schattige gele eendjes staan synoniem voor baby's, dus je familie en vrienden zullen de boodschap zeker oppakken.

  12. De kleine lettertjes. Dit creatieve en schattige idee voor een zwangerschapsaankondiging brengt wat humor in het proces. Je moet een label op maat maken voor iets dat je aan je partner, vrienden en familie wilt geven. Enkele ideeën zijn kaarsen, flessen wijn of chocoladerepen. De naam van je artikel zou 'Altijd de kleine lettertjes lezen' moeten zijn, en de kleine lettertjes op het etiket is waar je de verrassing onthult!`

Beheer Cookies