HG tijdens zwangerschap: Alles wat u moet weten over Hyperemesis Gravidarum

Misselijkheid en overgeven kunnen een van de vroege tekenen van zwangerschap zijn. Als deze symptomen heel hevig zijn, kan dit wijzen op hyperemesis gravidarum. Dat is een extreme vorm van ochtendmisselijkheid die eventueel medische aandacht nodig heeft. Lees verder om meer te leren over deze aandoening - inclusief de verschillen tussen hyperemesis gravidarum en gewone ochtendmisselijkheid - en hoe je hier mee omgaat. Of lees hier over de persoonlijke ervaring van een moeder met hyperemesis gravidarum en de behandelingen die ze tijdens drie zwangerschappen kreeg.

Wat is Hyperemesis Gravidarum?

Hyperemesis gravidarum is een extreme vorm van ochtendmisselijkheid en overgeven. Als je veel overgeeft, verlies je lichaamsvocht. Dat kan tot uitdroging leiden, wat je elektrolytenniveaus beïnvloedt en je nierfunctie verstoort. Bij extreem braken kan je zelfs meer dan 5 procent van je lichaamsgewicht verliezen. Zonder behandeling kan dit het geboortegewicht van je baby beïnvloeden en mogelijk tot vroeggeboorte leiden. Ook kan de misselijkheid enkele uren per dag aanhouden, wat dan weer een grote invloed op je leven heeft. Als je deze aandoening hebt, moet je hulp vragen aan je zorgverlener om het braken onder controle te krijgen en de verloren vloeistoffen te herstellen zodat je gezond blijft. 

Hoewel tot 85 procent van de aanstaande moeders last heeft van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, treft hyperemesis gravidarum slechts zo'n 3 procent van de zwangere vrouwen. Het begint meestal in de vroege zwangerschap, vóór ongeveer negen weken, en verdwijnt vaak tijdens het tweede trimester. Weet je niet zeker in welke week van de zwangerschap je bent? Gebruik onze Einddatum Calculator om uit te rekenen hoe ver je bent.

Bereken je bevallingsdatum

Symptomen van Hyperemesis Gravidarum

Veel voorkomende tekenen van hyperemesis gravidarum zijn onder meer: misselijkheid die meer dan een paar uur per dag aanhoudt, meer dan drie keer per dag overgeven, en symptomen die je dagelijks leven beïnvloeden. Deze extreme misselijkheid en het hevige braken kunnen ook andere gevolgen hebben, waaronder:

  • Uitdroging. Als je uitgedroogd bent, merk je misschien dat je mond en huid droog zijn en dat je minder dan drie keer per dag urineert. Donkere urine is een ander veel voorkomend teken van uitdroging. Probeer vloeistoffen zoals water of gemberbier te drinken tijdens periodes waarin je je niet misselijk voelt.

  • Duizeligheid. Een licht gevoel in het hoofd kan op hyperemesis gravidarum wijzen.

  • Gewichtsverlies. Als je meer dan 2,5kg afvalt binnen twee weken kan dit reden tot zorg zijn. 

  • Tandheelkundige problemen. Als je vaak moet overgeven, kunnen je maagzuren geleidelijk aan het glazuur op je tanden aantasten, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en andere tandproblemen. Na het overgeven je mond spoelen met een theelepel zuiveringszout in water kan je glazuur beschermen. Je tandarts kan je meer advies geven over hoe je schade aan je tanden kan voorkomen.

Deze symptomen zijn waarschuwingssignalen die je niet mag negeren als je zwanger bent. Neem contact op met je zorgverlener als je last hebt van de hierboven beschreven symptomen of als je vermoedt dat je hyperemesis gravidarum hebt.

Hyperemesis Gravidarum versus ochtendmisselijkheid

Je vraagt je misschien af of je ochtendmisselijkheid of hyperemesis gravidarum hebt. Alleen je zorgverlener kan je dit met zekerheid vertellen, maar dit zijn enkele verschillen tussen de twee: 

OchtendmisselijkheidHyperemesis gravidarum
Je voelt je een paar uurtjes per dag misselijkJe voelt je iedere dag uren achtereen misselijk
Je geeft één of twee keer per dag overJe geeft iedere dag minstens drie keer over
Je kan een klein beetje afvallenJe valt meer dan 2,5kg af in twee weken
Kan soms verbeteren met aanpassingen in dieet en levensstijlJe levensstijl aanpassen helpt niet

 

Oorzaken en risicofactoren

Hyperemesis gravidarum kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, zoals verhoogde hCG- en oestrogeenspiegels. Het is ook waarschijnlijker dat je er last van krijgt als je een tweeling of meerling draagt. In zeldzame gevallen kan het te wijten zijn aan een onderliggende aandoening zoals een schildklier- of leveraandoening.

Als je moeder of zus last hebben gehad van hyperemesis gravidarum tijdens hun zwangerschap, is het mogelijk dat jij het ook hebt, omdat deze aandoening vaak familiaal voorkomt. Ook - hoewel je het geslacht van je baby waarschijnlijk nog niet weet - is de kans op hyperidese gravidarum groter als je een meisje krijgt.

Hyperemesis Gravidarum preventie en behandeling

Jammer genoeg zijn er geen waterdichte manieren om hyperemesis gravidarum te voorkomen. Behandelingen kunnen gaan van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tot medische zorg in een ziekenhuis, afhankelijk van hoe ernstig je symptomen zijn en wat je zorgverlener geschikt acht voor jouw situatie.

Thuis kan je de misselijkheid misschien al helpen voorkomen door de geuren en smaken te vermijden die je misselijk maken. Andere dingen die je zorgverlener je misschien aanraadt zijn: 

  • Eet dingen met een flauwe smaak zoals bananen, rijst of toast

  • Neem een vitamine B6-supplement (zowel als andere prenatale vitamines)

  • Drink gemberthee

  • Draag een polsbandje met drukpunten. Deze polsbandjes bieden acupressuur en worden vaak gebruikt bij reis- of zeeziekte. Hoewel hun effectiviteit niet wetenschappelijk bewezen is zijn veel aanstaande moeders overtuigd dat ze toch een beetje helpen.

Afhankelijk van hoe ziek je bent, zijn deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes op zichzelf misschien niet genoeg en heb je mogelijk verdere medische behandeling nodig. Als je veel bent afgevallen of vaak moet overgeven, kan je zorgverlener je in een ziekenhuis laten opnemen, waar behandelingsopties kunnen zijn:

  • Je vloeistoffen en vitamines via een infuus aanvullen

  • Medicatie op voorschrift tegen braken en misselijkheid door hyperemesis gravidarum

  • In heel extreme gevallen, als je echt veel gewicht verliest, kan een voedingssonde ervoor zorgen dat je baby en jij voldoende voedingsstoffen krijgen.

Veelgestelde vragen

Hyperemesis gravidarum kan beginnen rond week negen en kan enkele weken of maanden duren, voordat het in het tweede trimester vermindert.

Beheer Cookies