Verstrijken van de baarmoederhals: een teken dat je bevalling bijna start
Wanneer je je mentaal en emotioneel aan het voorbereiden bent op de bevalling, is je lichaam zich ook stilletjes aan klaar aan het maken. Je zou bijvoorbeeld al Braxton-Hicks contracties (ook wel valse weeën, oefenweeën of harde buik genoemd) gehad kunnen hebben. Zo maakt je lichaam zich klaar voor de echte weeën. Wanneer dit gebeurt, zal je cervix of baarmoederhals zich voorbereiden op de bevalling. Dit proces wordt het verstrijken van de baarmoederhals en ontsluiting genoemd waarbij de baarmoederhals geleidelijk aan dunner en opener wordt. Lees verder om meer te weten te komen over de verstrijking van de baarmoederhals en het doel ervan bij de bevalling zodat je je lichaam steeds beter leert kennen.
Wat betekent “het verstrijken van de baarmoederhals”?
Om dit beter te begrijpen, hebben we het eerst wat over de vrouwelijke anatomie. Je baarmoederhals is het lange, dunne uiteinde van de baarmoeder en bevindt zich net boven de vagina. Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken. Als het 0 cm lang is, is je baarmoederhals helemaal verstreken.
Je dokter of verloskundige zal regelmatig controleren hoeveel centimeter je al verstreken bent door middel van een vaginaal onderzoek. Je kan dit zelf niet controleren, en je hoeft je er ook geen zorgen over te maken. Je dokter houdt dit zonder twijfel goed in de gaten.
Wat betekent het om 2 cm verstreken te zijn?
Als je in arbeid bent, zal je dokter of verloskundige je regelmatig zeggen hoeveel centimeter je al verstreken bent. Als hij je zegt dat je 2 cm verstreken bent, betekent dit dat je baarmoederhals de helft korter is dan normaal en je nog 2 cm meer moet verstrijken voordat je volledig verstreken bent.
Wat betekent het om 3 cm verstreken te zijn?
Als je 3 cm verstreken bent, is je baarmoederhals al 3 cm uitgedund en heb je nog 1 cm te gaan voordat je volledig verstreken bent.
Wat is verstrijking van de baarmoederhals?
Om dit begrip uit te leggen, moet je eerst wat meer weten over de eerste fase van de arbeid, wat onderverdeeld is in twee delen, vroege arbeid en actieve arbeid. Tijdens de vroege arbeid zal je beginnende weeën krijgen. Dit zijn de spieren van de baarmoeder die samentrekken met regelmatige maar steeds versnellende intervallen. Weeën zorgen ervoor dat je baarmoederhals verstrijkt en dat je ontsluiting krijgt. Dit proces gaat normaal gezien traag verder tot je in actieve arbeid bent. Dan zal je steeds sneller verstrijken en meer ontsluiting krijgen.
Wat is het verschil tussen ontsluiting en verstrijking?
Zoals we hierboven uitlegden, is verstrijking het proces waarbij de baarmoederhals korter en dunner wordt. Ontsluiting is dan het openen van de baarmoederhals. Het wordt uitgedrukt in centimeter. Bij 0 cm ben je nog helemaal niet ontsloten, bij 10 cm ben je volledig ontsloten.
Je dokter zal zowel je ontsluiting als verstrijking regelmatig controleren tijdens je arbeid om te zien hoe ver je al zit. Je baarmoederhals moet 4 cm verstreken en 10 cm ontsloten zijn vooraleer je mag beginnen met persen.
Eens je actieve arbeid begonnen is, ontsluit je gemiddeld één centimeter per uur. Zo heb je ongeveer een idee van hoe lang het kan duren voordat je 10 cm ontsluiting hebt. Elke arbeid en bevalling is natuurlijk anders en uniek voor elke mama, waardoor de duurtijd bij elke bevalling verschilt. Als je dokter voelt dat je arbeid trager vooruitgaat dan ervoor of dat je baby in nood is, zou het kunnen dat hij een keizersnede aanraadt.
Zorgen Braxton-Hicks contracties ervoor dat je verstrijkt?
Als je tijdens de laatste maanden van je zwangerschap vaak onregelmatige weeën hebt, betekent dit niet onmiddellijk dat je in arbeid bent en dat je baarmoederhals ontsluit of verstrijkt. Het zou kunnen dat je Braxton-Hicks contracties of harde buiken hebt. Dit zijn valse of oefenweeën die geen invloed hebben op je baarmoederhals. Beschouw Braxton-Hicks contracties als een oefening en als een van de vele manieren waarop je lichaam zich voorbereidt op het echte werk.
Als je niet zeker weet of je nu Braxton-Hicks contracties of echte contracties hebt, raden we je aan om je weeën te timen en dit te bespreken met je dokter.
Veelgestelde vragen
Als je al pijnlijke en regelmatige weeën gehad hebt, mag je ervan uitgaan dat je baarmoederhals al wat ontsloten en verstreken is. Je dokter zal dit voor jou ook kunnen bevestigen wanneer je op controle gaat en hij een vaginaal onderzoek doet.
Word Pampers lid en krijg