Tekenen van de bevalling: aanwijzingen dat je bijna gaat bevallen

Tekenen van de bevalling: aanwijzingen dat de bevalling nabij is

Hoe begint een bevalling? Met het breken van de vliezen? Met weeën? Gebroken vliezen en weeën zijn allebei duidelijke tekens van de bevalling, maar soms zijn er ook al subtielere signalen dat je bijna gaat bevallen. Je lichaam geeft je bijna altijd de voortekenen die je nodig hebt om je aankomende bevalling te herkennen. Om je een idee te geven van wat je kan verwachten, hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende tekens van de bevalling.

Lees over de verschillende stadia van een bevalling, de verschillen tussen echte en valse weeën, Visit de tekenen en symptomen van zowel een vroege als een actieve bevalling, en wat je moet doen als je denkt dat je baby eraan komt!

Wat is een bevalling?

Bij de bevalling komt je baby vanuit de veilige, warme omgeving van je baarmoeder naar de buitenwereld. Je hebt waarschijnlijk al uitgekeken naar dit moment, maar het is belangrijk om te begrijpen dat bevallen een proces is, dat uniek is voor elke vrouw en zwangerschap. Toch verloopt de bevalling bij de meeste vrouwen volgens een algemeen patroon. Als je weet wat je ongeveer kunt verwachten, kan dat je helpen je voor te bereiden op de grote dag .

Maar hoe voelt een bevalling eigenlijk? Hoewel iedere bevalling anders is, zijn er toch een aantal fases en ervaringen die je kunt verwachten.

Wanneer begint de bevalling?

Veel vrouwen willen weten wanneer ze gaan bevallen en hoe ze weten dat hun baby eraan komt. Je uitgerekende datum wordt meestal berekend op basis van de gemiddelde duur van een zwangerschap. Voor een voldragen zwangerschap is dat 40 weken, maar je baby hoeft niet precies op tijd te komen. Er zijn ook zwangerschappen die tussen de 41 en 42 weken duren, wat 'over tijd' wordt genoemd, en zelfs langer dan 42 weken, wat 'overdragen' of 'serotien' heet.

Aan de andere kant is het ook niet ongebruikelijk dat de bevalling eerder begint dan bij 40 weken, bijvoorbeeld bij week 38 of 39. Als de bevalling begint vóór 37 weken zwangerschap, wordt dit 'vroeggeboorte ' genoemd. Soms stopt het proces van de bevalling dan vanzelf weer, zonder dat de baby geboren wordt, maar het vereist altijd onmiddellijke medische aandacht.

Als je uitgerekende datum voorbij is en er nog niets gebeurt, ben je misschien ongeduldig dat de bevalling nog niet is begonnen. Je hebt misschien gehoord van traditionele methoden om de bevalling op te wekken, zoals het drinken van wonderolie. Deze blijken echter niet effectief te zijn. Experts raden zelfs af om een of ander huismiddeltje te proberen. Als je je zorgen maakt dat de bevalling nog niet is begonnen, kun je het beste je zorgverlener raadplegen.

Het kan helpen als je de voortekenen van een naderende bevalling kent, maar vergeet vooral ook niet dat elke zwangerschap uniek is.

Stadia van een bevalling

De bevalling is onderverdeeld in drie stadia:

  1. De ontsluitingsfase. Deze eerste fase is verdeeld in twee fasen: vroege ontsluiting en actieve ontsluiting.

    Het belangrijkste verschil tussen de twee fasen is hoe je weeën aanvoelen en de timing ervan. Vroege ontsluiting wordt gekenmerkt door milde weeën, terwijl actieve ontsluiting sterkere, meer regelmatige weeën heeft. Maar hoe voelen beginnende weeën? In deze fase kun je het begin van de bevalling herkennen Visit aan lichte samentrekkingen in je onderlichaam.

  2. Het persen en de geboorte van je baby. Deze fase is vaak korter dan de vorige, maar vereist wel meer inspanning van jou: je moet je baby naar buiten persen.

  3. De nageboorte: de placenta wordt geboren. Dit is de kortste fase. Je kunt nog steeds weeën voelen, die helpen de placenta van de baarmoederwand te scheiden en vervolgens de placenta naar het geboortekanaal te bewegen. Een paar keer persen kan helpen om je placenta naar buiten te krijgen. Zodra je baarmoeder zich volledig samentrekt, is je bevalling voltooid.

Hoe lang duurt een bevalling? De duur van de bevalling is anders voor iedere vrouw en iedere zwangerschap. Als je de stadia van een bevalling beter begrijpt, kan dit helpen bij de voorbereiding.

Tekenen en symptomen van de bevalling

De bevalling is voor elke vrouw verschillend en kan zelfs van zwangerschap tot zwangerschap voor dezelfde vrouw variëren. Toch zijn er een paar overeenkomsten, die voor veel vrouwen vergelijkbaar zijn.Hier zijn de 10 meest voorkomende symptomen van de bevalling:

  1. Nesteldrang – een plotselinge golf van energie

  2. Indaling – het gevoel dat de baby naar beneden is gezakt

  3. Weeën die variëren van mild (tijdens vroege ontsluiting) tot sterk (tijdens actieve ontsluiting)

  4. Verstrijking – de baarmoedermond wordt dunner en zachter

  5. Ontsluiting – de opening van de baarmoedermond wordt wijder

  6. Verlies van de slijmprop

  7. Het breken van je vliezen

  8. Kramp in de benen

  9. Rugpijn of druk

  10. Misselijkheid

Lees hieronder meer over deze tekens van de bevalling. Eerst gaan we in op devroege en actieve ontsluiting in de eerste fase van de bevalling.

Tekenen en symptomen van een vroege bevalling

De vroege fase van de bevalling is onvoorspelbaar, want deze fase kan kort of lang duren. Het kan uren of zelfs dagen duren voordat de actieve bevalling begint, vooral als dit je eerste baby is. Bij volgende bevallingen duurt de vroege fase meestal korter. Totdat je weeën regelmatiger en heftiger worden, of je vliezen breken, kan je het beste proberen om ontspannen te blijven. De actieve bevalling komt uiteindelijk vrijwel altijd vanzelf.

Hoewel iedere vrouw haar bevalling anders ervaart, kan je in de vroege fase de volgende signalen ervaren.Sommige signalen zijn duidelijk, andere misschien heel subtiel:

  • Nesteldrang. Het is volkomen normaal om een plotselinge energiestoot te ervaren in de dagen of weken voor de bevalling. Je kunt ook de drang voelen om te “nestelen” en je huis voor te bereiden op de baby. Hoewel nesteldrang op elk moment tijdens je zwangerschap kan beginnen, ervaren veel vrouwen het net voor de bevalling. Extra energie is natuurlijk fijn, maar overbelast jezelf niet en probeer het rustig aan te doen.

  • Indaling. Je baby zakt lager in je bekken in de weken, dagen of uren voor de bevalling. Dit heet indaling. Het kan zijn dat je je wat lichter voelt en ademhalen wat makkelijker wordt, nadat de baby is gezakt en niet meer op je middenrif drukt.

  • Milde weeën. Je kunt milde beginnende weeën krijgen, die om de 5 tot 15 minuten komen en tussen de 60 en 90 seconden duren. De pijn of druk die je voelt kan in je rug beginnen en naar je buik trekken. De weeën kunnen tegen het einde van de vroege bevalling minder dan vijf minuten uit elkaar liggen.

  • Verstrijking. Je baarmoedermond wordt dunner, zachter en korter om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Je kunt milde weeën voelen of helemaal niets.

  • Ontsluiting. Je baarmoedermond begint wijder te worden en te openen, tot aan de volledige ontsluiting. Ontsluiting verloopt in het begin langzaam, maar het gaat sneller zodra je in de fase van de actieve bevalling komt.

  • Verlies van je slijmprop. Je kunt een dikke, roze of met bloed dooraderde vaginale afscheiding opmerken. Soms lijkt het op bloedverlies. Dit zat tijdens je zwangerschap voor je baarmoedermond. De slijmprop komt vaak enkele dagen voordat de bevalling begint, hoewel niet iedere vrouw hier iets van merkt.

Tekenen en symptomen van een actieve bevalling

Bij de actieve bevalling begint "het echte werk", en eventueel is dit het moment om naar het ziekenhuis te gaan. De actieve fase van de bevalling kan vier tot acht uur duren, en soms zelfs langer. Inmiddels is je baarmoedermond waarschijnlijk 6 tot 10 centimeter ontsloten.Je zult duidelijkere tekenen en symptomen voelen:

  • Het breken van je vliezen. De met vloeistof gevulde vruchtzak die je baby tijdens de zwangerschap omringde, kan enkele uren voor de bevalling of tijdens de bevalling breken. Waarschijnlijk voel je ineens een waterige vloeistof, die als een straaltje of een golfje komt.

  • Sterke en regelmatige weeën. Terwijl je baarmoeder begint vaker samen te trekken voor de actieve bevalling, kun je pijn in je rug of bekken voelen. De weeën worden regelmatiger en komen dichter op elkaar, soms tot wel elke 3 minuten, waarbij elke wee ongeveer 45 seconden duurt. Het timen van je weeën kan je helpen om je voortgang bij te houden.

  • Kramp in de benen. Je kunt krampen in je benen voelen wanneer je in de actieve bevalling gaat.

  • Rugpijn of druk. Je kunt zeurende rugpijn aan het begin van de bevalling ervaren of een zwaar, pijnlijk gevoel naarmate de druk op je rug toeneemt.

    Sommige vrouwen ervaren ook rugweeën.

  • Misselijkheid. Sommige vrouwen voelen zich misselijk als de actieve bevalling begint.

Echte bevalling of een valse bevalling

Soms kun je het gevoel hebben dat je gaat bevallen, maar is het geen echte bevalling. Hoe kun je het verschil zien tussen de tekenen van een echte en een valse bevalling (ook wel bekend als voorweeën)? Een beproefde methode om het verschil te bepalen, is door je weeën te timen en te noteren of de weeën verdwijnen wanneer je beweegt.

Waar voel je weeën? Bij echte weeën voel je ze meestal in je onderrug en straalt de pijn naar voren, terwijl je valse weeën vooral in je buik voelt.

Gebruik de onderstaande tabel om onderscheid te maken tussen echte en valse bevalling:

Echte bevalling Valse bevalling
Weeën zijn regelmatig en volgen een voorspelbaar patroon (zoals elke acht minuten).Weeën zijn regelmatig en volgen een voorspelbaar patroon (zoals elke acht minuten).Weeën zijn onregelmatig en onvoorspelbaar, bijvoorbeeld met intervallen van tien minuten, dan zes minuten, twee minuten, acht minuten, enz.
Je ervaart drie soorten progressie: weeën worden frequenter, duren langer en worden sterker.Er is geen ontwikkeling over tijd in de frequentie, duur of sterkte van de weeën.
Elke wee begint in de onderrug, uitstralend naar voren, laag in de buik.Weeën zijn voelbaar aan de voorkant van je lichaam.
Een verandering in activiteit of positie zal de weeën niet vertragen of stoppen.Een verandering in activiteit of positie kan de weeën vertragen of stoppen.
Je zorgverlener kan voelen dat je baarmoedermond verzacht, verstreken of ontsloten is.Er treden geen veranderingen op aan de baarmoedermond.

 

Tekenen van de bevalling

Wat te doen tijdens de vroege bevalling?

In de vroege fase van de bevalling, waarin je nog maar een paar tekens van de bevalling merkt, hoef je nog niet direct naar het ziekenhuis te gaan. Waarschuw al wel vast je verloskundige als je thuis wilt bevallen. De bevalling kan veel tijd in beslag nemen en je zult je misschien comfortabeler en veiliger voelen als je thuis blijft. Voelt iets niet goed of heb je twijfels? Neem dan sowieso contact op met je zorgverlener.

Het besef dat je gaat bevallen kan allerlei emoties oproepen, van opwinding tot ongeloof of bezorgdheid. Probeer kalm en gefocust te blijven. Regel dat je partner of een vriend bij je is om je bevallingssymptomen bij te houden, je gezelschap te houden en je eventueel naar het ziekenhuis te brengen wanneer het tijd is.

Je kunt ook proberen om ongemak te verlichten door:

  • op te staan en rond te lopen

  • ontspannings- of ademhalingstechnieken te proberen die je in je prenatale les hebt geleerd

  • van houding te veranderen

  • een douche of bad te nemen.

Als je vroeg in de zwangerschap tekenen van een bevalling hebt, kan dit wijzen op een vroeggeboorte. Een premature baby komt vóór 37 weken zwangerschap ter wereld. Soms moet een premature baby in een couveuse worden geplaatst en kunnen er gevolgen op latere leeftijd zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met je zorgverlener.

In de onderstaande video legt een verpleegkundige uit wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan voor de bevalling.

Wanneer moet je je zorgverlener bellen en naar het ziekenhuis gaan?

Als je niet zeker weet of je aan het bevallen bent, bel dan je verloskundige voor advies.

Bel ook je verloskundige of ga naar het ziekenhuis als je een van deze tekenen ervaart:

  • Je vliezen zijn gebroken maar je hebt geen weeën.Dit geldt vooral als de vloeistof groen of bruin is, of een onaangename geur heeft

  • Je merkt helderrood vaginaal bloedverlies (niet de lichtroze of donkerbruine afscheiding van de slijmprop), in combinatie met buikpijn

  • Je hebt hoofdpijn, je ziet plotseling niet goed of je zwelt op.Deze symptomen kunnen wijzen op een complicatie, genaamd

    pre-eclampsie

  • Je hebt constante hevige pijn zonder gevoel van verlichting tussen de weeën

  • Je voelt je baby minder bewegen

  • Je denkt dat je vroegtijdige aan het bevallen bent

Je kunt de ontsluiting meten om te bepalen hoe ver je bevordering is. Bij 1 cm ontsluiting begint je baarmoedermond zich te openen. Bij 2 cm ontsluiting vordert de bevalling verder. Weet je niet zeker wanneer je je verloskundige moet bellen of wanneer je naar het ziekenhuis moet voor de bevalling? Meestal moet je voor een bevalling in het ziekenhuis pas naar het ziekenhuis gaan wanneer je regelmatige en sterke weeën hebt, of wanneer je zorgverlener of verloskundige dat adviseert.

Let op tekens in de dagen voor de bevalling, zoals het verstrijken van de baarmoedermond en andere symptomen, om je voor te bereiden op het moment dat je je verloskundige moet bellen en eventueel naar het ziekenhuis moet gaan.

Gerelateerd artikel

L’accouchement
Comment rédiger un plan de naissance ?

Veelgestelde vragen

Symptomen van de bevalling zijn:

  • Nesteldrang
  • Indaling van de baby
  • Milde weeën die regelmatiger worden
  • Verstrijking van de baarmoedermond
  • Ontsluiting van de baarmoedermond
  • Verlies van de slijmprop

Samenvatting

Naarmate je uitgerekende datum nadert, let dan op de symptomen van de bevalling en zorg dat je geboorteplan klaar is. Als je nog geen geboorteplan hebt gemaakt, kun je ontdekken hoe je er een kunt maken en wat je erin moet opnemen.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je plotseling zonder waarschuwing gaat bevallen. Je lichaam zal je waarschijnlijk laten weten wanneer de bevalling begint. Zorg ervoor dat je een ziekenhuistas voor de bevalling hebt ingepakt, zodat je klaar bent om te vertrekken als dat nodig is.

Een goede voorbereiding helpt om angst te verminderen wanneer je die eerste tekens van de bevalling opmerkt. Je nadert het einde van je zwangerschap en je staat op het punt je baby op de wereld te zetten. Je lichaam is geweldig, en dit kan je ook!

Bronnen

Beheer Cookies