Zindelijkheidstraining met succes: verplaats je in je kind
Zodra je baby opgroeit tot een peuter en verder, zijn er zoveel manieren waarop ze steeds onafhankelijker worden. Je zult het geweldig vinden om al deze spannende mijlpalen te zien komen en gaan, maar één in het bijzonder kan behoorlijk wat van je aandacht opeisen. Dat is wanneer je kind van luiers overgaat op zindelijk worden.
Tips zindelijkheidstraining Zindelijkheidstraining is een complex proces en het kan lastig zijn om te weten wat de beste aanpak is, omdat elk kind anders leert. Zo leren jongens anders dan meisjes en is er niet één beste manier is om de nodige vaardigheden aan te leren. Om je te helpen bij het nieuwe avontuur van je kleintje, hebben we een lijst met tips samengesteld om je peuter te helpen met zindelijkheidstraining:
Zorg ervoor dat je kind er klaar voor is. Probeer het proces niet te overhaasten en begin niet te vroeg met zindelijkheidstraining, voordat je kleintje echt in staat is om succes te boeken. Kijk of je kind er klaar voor is voordat je met de zindelijkheidstraining begint.
Betrek je kind bij de keuze van het potje. Als het mogelijk is, ga dan samen met je kind winkelen voor het potje. Zo zullen ze zich meer betrokken voelen en meer enthousiast zijn over het gebruik van een nieuw potje.
Koop ondergoed voor grote kinderen als teken van aanmoediging. Koop leuk ondergoed, bijvoorbeeld met een favoriete stripfiguur of een afbeelding van een superheld. Vertel je kind dat hij of zij dit leuke grote kinderondergoed kan dragen zodra hij of zij leert op het potje te zitten. Je kunt ze dit ondergoed ook laten dragen als beloning tijdens de zindelijkheidstraining. Wees wel voorbereid op een paar ongelukjes op het potje.
Plaats het potje op een handige plek. De badkamer is de meest voor de hand liggende locatie (en door het daar neer te zetten kan je kind het verband leggen dat op het potje gaan in de badkamer gebeurt). Maar je kunt ook overwegen om het potje in de slaapkamer van je kind te zetten zodat het na het dutje gemakkelijk toegankelijk is, of in de speelkamer.
Maak een schema voor het potje. Zodra je kleintje begint met zindelijkheidstraining, implementeer dan een eenvoudig schema. Je kunt bijvoorbeeld aanmoedigen om op het potje te gaan na het eten of na het slapen. Zo weet je kind dat op het potje gaan een routineklus is.
Gebruik een stickertabel om de vooruitgang bij te houden (en te belonen). Je kunt het in de buurt van het potje of in de badkamer hangen en elke keer dat je peuter het goed doet, kun je hem een sticker op de kaart laten plakken. Ze zullen het geweldig vinden telkens als ze een nieuwe sticker krijgen.
Maak een zindelijkheidsliedje. Als je kind zenuwachtig lijkt om op het potje te gaan, kan wat muzikale aanmoediging helpen om zich meer ontspannen te voelen en in de stemming te komen. Je kunt het liedje zingen terwijl jullie naar het potje gaan, of je kunt het samen zingen terwijl hij of zij op het potje zit. Er zijn online genoeg video's te vinden met ideeën voor liedjes, of je kunt je eigen liedje verzinnen.
Geef je kind veel complimentjes. Als je kleintje het goed doet op het potje, zeg het dan! Je kunt ze ook een high-five of een knuffel geven, of wat dan ook doen om hun motivatie hoog te houden en te benadrukken dat ze het geweldig doen.
Geef je kind een boek. Lees je kleintje een boekje voor over op het potje gaan terwijl ze op het potje zitten, of laat ze naar een van hun favoriete prentenboeken kijken om de tijd te doden en zich meer ontspannen te voelen.
Naakt zijn. Sommige ouders zweren bij deze tactiek voor zindelijkheidstraining. De basisgedachte is dat je kind thuis naakt op het potje mag, omdat het geen luier om aan te doen heeft. Voor kindjes die het nog steeds moeilijk vinden om hun oefenbroekje naar beneden te trekken om op het potje te gaan, kan deze aanpak bijzonder nuttig zijn. Deze strategie werkt misschien het beste tijdens de hete zomermaanden, maar zoals met alle tips in dit artikel, werkt het misschien niet voor elk kind.
Zindelijkheidstraining voor het slapengaan en na het wakker worden. Het is een goed idee om je kind naar het potje te brengen voordat het naar bed gaat en zodra het 's ochtends wakker wordt. Je kunt ze ook meenemen naar het potje als ze 's nachts wakker worden. Als je ze laat zien hoe het is om op gezette tijden op het potje te gaan, kun je goede gewoontes opbouwen en misschien ook nachtelijke ongelukjes voorkomen.
Geef zelf het goede voorbeeld. Neem je kind mee als je de volgende keer naar het toilet moet en laat zien hoe makkelijk het is om te plassen en te poepen. Vaders vinden het misschien makkelijker om kleine jongens les te geven en moeders kunnen het proces bij meisjes uitleggen. Er is echter geen eenduidige regel en je moet doen wat werkt voor jouw gezin.
Magische trucjes. Doe wat blauwe kleurstof (of gewoon wat blauwe toiletpotreiniger) in je toiletpot. Als je kleintje plast, verandert de kleur van het toiletwater van blauw naar groen. Een alternatief is om afwasmiddel in het toilet te doen. Als je kind plast, zullen ze het heerlijk vinden om te zien hoe het schuimt en opborrelt.
Overweeg om het toilet aan te moedigen in plaats van het potje. Je kunt er de voorkeur aan geven om je kind op een toilet met een kinderzitje te laten beginnen in plaats van op een vrijstaand potje. Probeer in dat geval het idee te benadrukken dat de grote mensen naar het toilet gaan en dat dit een uitgelezen kans is om 'grote mensen'-dingen te doen. Met een opstapje of voetenbankje kunnen ze gemakkelijker bij het toilet en kunnen ze hun evenwicht bewaren.
Geef je zoontje wat extra tijd. Soms hebben jongens meer tijd nodig dan meisjes om het verschil te leren tussen 1 en 2. Het is een goed idee om hem eerst te leren hoe hij zittend moet plassen voordat je hem leert om het staand te doen.
Gebruik doeloefeningen om je jongen aan te moedigen. Zodra je zoontje klaar is om staand te plassen, kun je hem leren mikken. Een manier om dit te doen is door een stuk O-vormige cornflakes in de toiletpot of het potje te laten vallen. Moedig je zoontje dan aan om te richten. De voldoening van het behalen van het doel zal dienen als positieve versterking.
Maak poepen minder eng. Voor je kleintje kan een stoelgang beangstigend zijn. Hun weigering kan ertoe leiden dat ze zich inhouden, wat weer kan leiden tot constipatie. Harde ontlasting kan ook pijnlijk zijn en je kind kan poepen associëren met pijn. Leer je peuter (misschien door naar een tekenfilm over dit onderwerp te kijken of door een kinderboek over zindelijkheidstraining voor te lezen) dat poepen een natuurlijk proces is en dat je nergens bang voor hoeft te zijn.
Neem iets mee en vertel erover. Een andere tactiek is om een 'naar de wc gaan'-scène na te spelen. Gebruik een favoriete pop of teddybeer om uit te beelden hoe de pop naar het toilet of potje gaat. Je kunt je kind zelfs vragen om te laten zien hoe de pop op het potje gaat om de les kracht bij te zetten. Heb jij een wild kind in huis? Neem deel aan onze leuke quiz hieronder en als je dat doet, kan deze aanpak helpen als je uitprobeert hoe je op een rustige manier op het potje kunt gaan!
Spoel niet meteen door. Als je het toilet gebruikt om te trainen, spoel dan niet meteen door nadat je kind op het potje heeft gepoept. Het doorspoelgeluid kan vooral eng zijn in de beginfase van de zindelijkheidstraining. Laat je peuter geleidelijk wennen aan het concept van doorspoelen, misschien zodra hij of zij het potje onder de knie heeft, en maak er een leuk spelletje van - bijna zoals je kleintje op een liftknopje laten drukken.
Verwacht geen wonderen in een paar dagen. Sommige ouders zweren bij een zindelijkheidstraining van drie dagen, een soort trainingskamp waarbij de training volgens een strikt tijdschema verloopt. Hoewel dit voor sommigen goed werkt, is het niet geschikt voor elke ouder of elk kind.
Probeer omgekeerde psychologie. Als je merkt dat je kind het moeilijk vindt om te wennen aan het idee om op het potje te gaan, of gewoon weigert om het te doen, kun je wat omgekeerde psychologie proberen. Je kunt bijvoorbeeld voorzichtig vragen of ze liever in de luiers blijven, zelfs als ze een grote jongen of meisje zijn. De kunst bij deze tactiek is om niet te veel stress of druk op je kleintje uit te oefenen, omdat dit een averechts effect kan hebben en hij of zij nog meer weerstand kan bieden tegen zindelijkheidstraining.
Bestraf fouten niet. Hoewel zindelijkheidstraining soms frustrerend kan zijn, moet je de neiging weerstaan om boos te worden of je peuter te straffen. Laat ze in plaats daarvan weten dat het goed is en dat ze het later nog eens kunnen proberen. Extra druk zal ze niet helpen om sneller te leren. Het kan ook zijn dat je kleintje er nog niet klaar voor is, dus overweeg om de zindelijkheidstraining een paar dagen of weken uit te stellen.
Onthoud dat een terugval kan gebeuren. Tijdens de zindelijkheidstraining kun je tegenslagen te voortduren krijgen. Dit is een normaal en natuurlijk onderdeel van het leerproces. Laat je niet ontmoedigen als dit gebeurt. Wees geduldig. Probeer een andere techniek. Geef het tijd.
Word Pampers lid en krijg