Ontwikkeling bij 13 maanden

Je niet-zo-kleintje is dezer dagen onderweg, wat betekent dat hij kruipt, of zelfs die eerste spannende stapjes zet. Let er in de komende maanden op dat je baby langzaam zijn grenzen gaat testen door op een meer openhartige manier uit te drukken wat hij wil.

Deze groeiende onafhankelijkheid en groeiende persoonlijkheid zullen opwindend voor je zijn, en soms een beetje uitdagend. Het kan hard werken zijn om een peuter te vermaken ... en te vermoeien!

Lees meer over wat er in petto kan zijn voor je kindje van 13 maanden, inclusief enkele mijlpalen in de ontwikkeling die hij deze maand kan bereiken, voedselontdekkingen en eetlustveranderingen waar je op moet letten, op welk slaapschema je peuter goed kan reageren en nog veel meer.

Ontwikkelingsmijlpalen peuter

Elke peuter is uniek, ontwikkelt zich op zijn eigen manier en op zijn eigen tijdlijn, dus deze mijlpalen staan niet vast. In plaats daarvan zijn dit de dingen die je na 13 maanden kunt gaan zien, hoewel het mogelijk is dat je ze eerder of later gaat zien:

  • Langzamere groei Vergeleken met de snelle groei van de eerste 12 maanden zal de groei van je kleintje nu langzamer gaan. Je peuter zal het komende jaar waarschijnlijk maar ongeveer 1,5 tot 2,5 kilo aankomen. Je zorgverlener zal de groei blijven controleren aan de hand van de groeicurves bij de regelmatige controles van je peuter;

  • Peuteren Zoals de naam 'peuter' al aangeeft, zal je kleintje waarschijnlijk snel gaan peuteren als hij die eerste stapjes nog niet heeft gezet. Leren lopen gebeurt niet in één keer, dus wees voorbereid op veel stoppen, weer beginnen en vallen. Zelfs aspecten als een verandering van ondergrond of van richting kunnen ervoor zorgen dat je kindje zijn evenwicht verliest en op de grond valt. Na verloop van tijd zal hij meer bekwaam en zelfverzekerder worden. Meestal duurt het een maand of twee voordat je peuter zelfstandig kan staan en bewegen zonder dat jij hem ondersteunt.

Hoe steun je de ontwikkeling van je kindje dat 13 maanden oud is?

Dit zijn een paar stappen die je kunt nemen om de ontwikkeling van je kindje van 13 maanden te ondersteunen:

  • Elke dag samen een stukje lezen Een paar minuten voorlezen aan je kleintje, of het nu rond bedtijd is of eerder op de dag, kan een gekoesterd onderdeel zijn van je gezinsleven en een geweldige leermogelijkheid. Als je samen naar de foto's kijkt, benoem dan de objecten of dieren waar hij naar wijst en help hem de pagina om te slaan. Rond deze maand kan je kleintje misschien een boek uitkiezen om te lezen en de geluiden nadoen die dieren maken nadat je het een paar keer hebt laten zien.

  • Kies speelgoed dat de oog-handcoördinatie en fijne motorische vaardigheden stimuleert. Geef je kindje van 13 maanden spullen zoals grote blokken en zacht speelgoed om mee te spelen. Hij zal het leuk vinden om dingen met zijn duim en wijsvinger op te pakken en ze vast te houden.

  • Praten met je kleintje Je kindje van 13 maanden praat misschien nog niet veel, maar dat betekent niet dat je geen 'gesprekken' kunt hebben die helpen bij de taalontwikkeling. Luierverschoning, badtijd, wandelen in het park en autoritten maken het mogelijk om 'je dag te vertellen' en met je kleintje te praten over wat je aan het doen bent en wat er in de wereld om hem heen gebeurt. Voel je vrij om nu je “volwassen stem” bij je kindje te gebruiken.

  • Probeer het flesje af te leren (als je dat nog niet gedaan hebt). Als je kindje nog steeds een flesje gebruikt, is het tijd om over te schakelen naar een beker. Deskundigen raden aan om de overstap van fles naar beker bij 18 maanden te maken. Een goede manier om te beginnen is door geleidelijk de middagfles te verwijderen, dan die van de ochtend en middag en ten slotte de bedtijdfles.

Maaltijden en menu's voor je kindje van 13 maanden

Je kind krijgt nog steeds de tijd om zichzelf te voeden, met een lepel of met de vingers, en drinkt uit een beker. Een rommeltje tijdens de maaltijden is onderdeel van het leerproces, en soms ook van het plezier voor je peuter.

Je merkt misschien dat je peuter minder hongerig is dan voorheen. Hoewel groeicijfers, stofwisseling en activiteitsniveaus per kind verschillen, hebben kinderen van 13 maanden ongeveer 1.000 calorieën per dag nodig. Deze kunnen bestaan uit drie kleine maaltijden en twee snacks.

Dat is niet zo veel voedsel als je misschien denkt, bijvoorbeeld 300 tot 450 van die dagelijkse calorieën zijn bijvoorbeeld goed voor 480 tot 720 ml volle melk.

Let er ook op dat:

  • je kindje op een dag bijna 1000 calorieën kan verbruiken, maar de volgende dag veel meer of veel minder eten kan eten;

  • je kindje misschien een uitgebreid ontbijt wil, maar de rest van de dag geen honger heeft;

  • je kindje favoriet eten kan opslokken, maar ditzelfde eten een paar dagen later kan weigeren.

Ga erin mee door een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen uit de belangrijkste voedselgroepen aan te bieden: eiwitten zoals vlees en eieren; zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas; fruit; groenten; en volkorenproducten zoals ontbijtgranen, pasta en brood.

Maak je niet druk over het bereiken van een evenwichtige maaltijd bij elke sessie. Als je bij elke maaltijd gezonde opties aanbiedt, zal je kleintje eten wat zijn lichaam nodig heeft om ervoor te zorgen dat hij de juiste balans van voedingsstoffen binnen een paar dagen krijgt.

Kennis laten maken met koemelk

Nu je kleintje 13 maanden oud is, zou koemelk een vast onderdeel van zijn dieet moeten zijn. Je kunt tussen de 480 en 720 ml hele of halfvolle melk geven; vraag je verloskundige om advies als je niet zeker weet welke soort het beste is voor je kind. Zorg ervoor dat je de melk in een beker geeft in plaats van in een fles.

Met koemelk nu op het menu (en een groter assortiment aan vast voedsel) kun je veranderingen in de poep zien. Dit is normaal, maar als je kleintje diarree krijgt of last heeft van obstipatie, of als je je zorgen maakt over de inhoud van zijn luier, om welke reden dan ook, neem dan contact op met de zorgverlener van je peuter.

Slaapschema van peuters van 13 maanden

In totaal heeft je kindje van 13 maanden ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag nodig.

Hoewel je kleintje in dit stadium overdag misschien nog 2 dutjes nodig heeft, is ongeveer de helft van alle peuters met 15 maanden teruggevallen op 1 dutje per dag. De overgang naar één dutje zal de komende maanden waarschijnlijk geleidelijk plaatsvinden. Je zult merken dat het ochtenddutje het eerste dutje is dat je peuter niet meer nodig heeft.

Er is geen one-size-fits-all als het gaat om het slaapschema van je baby van 13 maanden. Deskundigen raden je aan om te letten op tekenen van vermoeidheid bij je kleintje, zoals kribbig gedrag, en zijn slaapschema daarop af te stemmen.

De gezondheid van je peuter: Vroeg een gezonde levensstijl opbouwen

Nu je peuter meer verschillende voedingsmiddelen gaat eten en wat meer controle krijgt over zijn activiteiten en keuzes, is het een goed idee om goede en vroege gewoontes aan te leren. Hier volgen een paar manieren hoe je dit kunt doen, zelfs nu nog:

  • Geef je kleintje veel mogelijkheden om te bewegen, of het nu gaat om kruipen, rondkruipen of lopen in deze fase;

  • Volg de signalen van je kind als hij vol zit en forceer hem niet om te eten wanneer hij geen honger heeft;

  • Geef je peuter in plaats van suikerhoudende snacks gezonde snacks, zoals fruit, volkoren crackers, groenten en magere zuivelproducten;

  • Vermijd schermtijd en digitale media totdat je kind minstens 18 maanden tot 24 maanden oud is;

  • Geef het goede voorbeeld door zelf voedzaam, gezond voedsel te eten en fysiek actief te blijven;

  • Vermijd het gebruik van eten als beloning. Versterk goed gedrag door je kleintje te vertellen dat hij het goed heeft gedaan of door hem een knuffel en een zoen te geven.

Je leven als ouder: Altijd waakzaam zijn

Je kindje van 13 maanden is steeds onafhankelijker en nieuwsgieriger naar de wereld, maar zal je instructies over wat goed en fout is nog niet begrijpen. Dit betekent dat een groot deel van je rol bestaat uit waakzaam zijn, om ervoor te zorgen dat je kleintje veilig blijft.

Als je kindje van 13 maanden bijvoorbeeld een breekbaar voorwerp pakt, kan hij je instructies nog niet volgen om het voorzichtig neer te leggen. In plaats daarvan moet je het voorwerp van hem afnemen, het buiten bereik plaatsen en snel een veilig voorwerp voor hem in de plaats zetten om mee te spelen.

Behalve oplettend, moet je ook vaardig zijn om snel te denken en de aandacht van je peuter op veilige voorwerpen te vestigen.

Je huis kindveilig maken, zodat je kind veilig bepaalde gebieden in je huis kan verkennen, zal zijn mobiliteit en onafhankelijkheid stimuleren en je gemoedsrust geven.

Je kunt bijvoorbeeld veiligheidsklepjes op stopcontacten plaatsen, hoekhekjes aan de salontafel toevoegen, meubels beveiligen en trappen en deuropeningen blokkeren met babyhekjes. Dit zijn allemaal dingen die je kunt doen om van de woonkamer een veilige ruimte te maken voor je kindje van 13 maanden om te verkennen en te oefenen met lopen.

Zo oplettend zijn en anticiperen op de volgende beweging van je kindje van 13 maanden kan vermoeiend zijn voor jou als ouder. Herinner jezelf eraan dat het belangrijk is om te zorgen dat je peuter veilig is en tegelijkertijd de kans krijgt om meer te weten te komen over de wereld, voor een gelukkige en gezonde ontwikkeling.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies