Meconium: de eerste ontlasting van je baby

De eerste uren en dagen na de bevalling van je kindje zijn een magische tijd. Je kan je kindje na maandenlang wachten eindelijk vasthouden en er uren naar staren.

Daarnaast is het natuurlijk normaal dat niet elk moment even idyllisch is. Sommige aspecten van het ouderschap zijn niet altijd even aangenaam. Voor veel ouders behoort luiers verversen hier bijvoorbeeld bij. Maar ook de minder aangename momenten van ouderschap horen erbij en zijn een even groot deel van het avontuur. 

Meconium is de medische term voor de eerste ontlastingen van je baby. Lees verder om te weten wat meconium precies is, waar het vandaan komt en hoe je ermee omgaat.

Wat is meconium?

Meconium is, om het kort uit te leggen, de eerste stoelgang van je baby. Het is een geurloze, groen-zwartachtige en slijmachtige substantie die je na de eerste darmbewegingen van je baby terugvindt in zijn luier. Meestal gebeurt dit binnen de eerste 24 uur na de bevalling. Het ziet er anders uit en heeft ook een andere geur dan de normale ontlasting van een baby.

Waaruit bestaat meconium?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je pasgeboren baby'tje nu al vuile luiers heeft, aangezien hij nog niets eens voor het eerst gegeten heeft.

Wel, vanaf de 13de week van je zwangerschap slikt je kleintje af en toe wat vruchtwater in.  Dit helpt om de spijsvertering verder te ontwikkelen en zorgt voor een goede werking ervan wanneer je kindje geboren is. 

Het meeste vocht heeft je kindje alweer uitgeplast, maar een deel ervan – samen met wat huidcellen, lanugohaar en andere deeltjes – blijven zitten in de ingewanden van je baby.

Het geheel van deze ingrediënten vormen de plakkerige, kachtige substantie die meconium genoemd wordt. Dit is de eerste ontlasting van je baby.

Hoe ga je om met het meconium?

Normaal gezien zal je kindje binnen de eerste 24 uur na de geboorte zijn eerste stoelgang hebben. Dit zou al kunnen gebeuren nog voordat je kindje een luier aanheeft. Bereid je er dus op voor dat je het meconium misschien van heel dicht zou kunnen aanschouwen!

Zachte babydoekjes kunnen je helpen om je baby schoon te maken. Nadat je je kindje dan een comfortabele, absorberende luier hebt aangetrokken, ben je er helemaal klaar voor. 

Meconium is redelijk plakkerig, waardoor de kans dus groot is dat het op je kleren of op de kleertjes van de baby blijft plakken, vooral als je nog volop aan het oefenen bent om luiers juist aan te brengen. En hoewel het tijdens de eerste dagen wellicht nog niet zal voorkomen, kunnen we je garanderen dat je de eerste poepexplosie van je kindje niet snel zal vergeten. Om lekken te vermijden, is het belangrijk om zeker te zijn dat de luier goed aansluit op de billetjes van je baby. Als je niet zeker weet welke maat jouw kindje heeft is, ga je best na welke luier aangeraden wordt voor de leeftijd van jouw baby.   

Vanaf wanneer wordt de stoelgang van je baby normaal?

Het kan een paar dagen door voordat het meconium volledig verdwenen is uit het lichaam van je baby. Je zal het duidelijk zien wanneer dit gebeurt, aangezien de ontlasting dan niet langer zwart maar groen of geelachtig zal worden. 

Als je je baby borstvoeding geeft, zal zijn normale stoelgang uiteindelijk een mosterdkleur krijgen. Als je flessenvoeding geeft, zal de stoelgang eerder donker- of okergeel worden.

Wanneer moet je je dokter raadplegen?

Meconium is meestal heel normaal en onschadelijk, en soms misschien een troep om schoon te maken. Daarentegen kan dit in sommige gevallen complicaties veroorzaken. We sommen ze hieronder voor je op zodat je weet waarop je moet letten en wanneer je je dokter moet raadplegen:

  • Als je baby geen ontlasting heeft tijdens de eerste 24 uur na de geboorte, zou dit veroorzaakt kunnen worden door een verstopping in het darmkanaal. In dit geval is een deeltje van de stoelgang vastgeraakt in het darmkanaal. Het is vooral belangrijk om te kunnen uitsluiten dat het gaat om een zeldzame aandoening die meconium ileus heet. Dit komt voor wanneer het meconium te dik is om door het darmkanaal te kunnen, wat een teken kan zijn van ernstige onderliggende aandoening.

  • Als de stoelgang van je baby een rode kleur heeft, zou het kunnen dat je kindje wat bloed ingeslikt heeft tijdens de bevalling, of dat je tepels bloedden tijdens de borstvoeding. Het blijft echter belangrijk om dit te laten controleren, zodat je zeker weet dat je kindje het goed stelt.

Meconium Aspiratie Syndroom

Sommige pasgeboren baby's verliezen stoelgang tijdens de bevalling of de laatste weken van de zwangerschap. Dit betekent dat er wat meconium in het vruchtwater terecht komt en het vruchtwater dus vervuild is.

In uitzonderlijke gevallen kan je kindje dit vruchtwater inademen, wat kan leiden tot een ernstige aandoening die beter bekend staat als het Meconium Aspiratie Syndroom (MAS). Dit komt voor wanneer het meconium in de longen terecht komt.   

Je verloskundigen zullen nauwlettend in de gaten houden of je kindje hier symptomen van vertoont, en indien nodig zullen ze precies weten wat ze moeten doen om je kindje de juiste behandeling te geven zodat dit geen blijvende gevolgen heeft.

De meeste gevallen van MAS zijn niet ernstig, en als het je kindje overkomt is hij sowieso in goede handen. 

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies