Hoe je je baby moet inbakeren
Vooral tijdens de eerste maanden kan inbakeren helpen om je baby te kalmeren. Voor sommige pasgeborenen is het een wondermiddel om rustig te worden, andere baby’s vinden er maar niks aan. Het beste is om het op een rustig moment zelf eens te proberen bij jouw kindje. Lees hoe je je baby stap voor stap inbakert, wat de voordelen zijn en hoe je je baby veilig inbakert.
Wat is inbakeren?
Inbakeren of swaddling is een eenvoudige techniek waarbij je je baby op een bepaalde manier in een deken wikkelt om hem/haar te kalmeren. Een beetje zoals een burrito dus!
Wat zijn de voordelen van inbakeren?
Het houdt je baby warm als hij slaapt
Pasgeboren baby’s hebben vaak een schrikreflex: ze spreiden plots hun armpjes, vingers en benen alsof ze hard schrikken. Zo’n schrikreflex is heel natuurlijk, maar het kan wel maken dat je baby zichzelf daardoor wakker maakt. Door het inbakeren beperk je die schrikreflex.
Je kindje voelt zich geborgen en veilig, doordat je de knusse omgeving van de baarmoeder nabootst.
Inbakeren kan helpen tegen darmkrampjes en je baby rustiger maken.
Het kan je baby troosten, bijvoorbeeld na een vervelend medisch onderzoek of een vaccinatie.
Inbakeren stap voor stap
Je baby veilig inbakeren is niet zo moeilijk. Volg de stappen hieronder om je baby in te bakeren.
Leg de deken plat op de commode, het bed of de vloer, en vouw een van de hoeken om zoals op de foto.
Leg je baby op de rug op de deken, het hoofdje ligt net boven de omgeslagen hoek.
Neem nu de rechterpunt van de deken en leg die over je baby. Houd het rechterarmpje daarbij tegen het lichaam. Stop de punt van de deken onder je baby.
Leg de onderste hoek van de deken nu over de voetjes.
Neem de linkerhoek vast en leg die over je baby. Houd de linkerarm daarbij tegen de zij van je baby, zoals je deed bij de rechterarm. Stop de punt van de deken onder je baby. Zorg dat het hoofdje en de nek van je baby vrij blijven.
Controleer of de deken niet te strak zit en nergens knelt, zeker niet rond de heupen. Je baby moet de beentjes nog kunnen bewegen. Je baby te strak inwikkelen kan leiden tot heupdysplasie.
Welk soort dekentje om in te bakeren?
Kies het liefst voor een dekentje van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, of een katoenmix. Een hydrofiele doek (tetradoek) kan ook. Belangrijk is dat je een goed ademende stof kiest, zodat je baby het niet te warm krijgt.
In de plaats van een gewoon dekentje, kan je ook kiezen voor een inbakerdekentje of een slaapzak. Die zijn speciaal ontworpen om in te bakeren, en gemakkelijker in gebruik. Bekijk dus zeker de verschillende opties als je een dekentje gaat kiezen.
Wanneer kan je je baby inbakeren?
Je kan je baby inbakeren voor elk dutje of enkel ‘s nachts, of als ze wat rust nodig hebben door bijvoorbeeld darmkrampjes. Het kan helpen om je baby zich warm, rustig en veilig te laten voelen, en zo helpen om beter te slapen.
Nog enkele tips
Laat je baby altijd op de rug slapen, ingebakerd of niet. Buikligging is niet veilig en verhoogt het risico op wiegendood. Zorg ook dat er geen dekens, knuffels, kussens of andere zachte voorwerpen in het wiegje liggen. Een extra dekentje is niet nodig als je baby is ingebakerd.
Inbakeren maakt dat je baby zichzelf minder zal wakker maken. Wees je ervan bewust dat dit ook het risico op wiegendood kan verhogen.
Baby’s die al op hun buik kunnen draaien, baker je liever niet meer in. Het gevaar bestaat dat ze op hun buik rollen, maar de armpjes of beentjes niet kunnen gebruiken om terug te rollen. Zo kunnen ze in ademhalingsmoeilijkheden komen.
Je baby te strak inwikkelen, kan heupproblemen geven. Zorg dat je 2 tot 3 vingers ruimte tussen je baby en het dekentje hebt.
Zorg dat je kindje het niet te warm heeft in de inbakerdoek. Als je ziet dat hij/zij zweet, blozende wangetje heeft, warmte-uitslag of een snelle ademhaling, heeft je baby het wellicht te warm.
Je pasgeboren baby inbakeren heeft veel voordelen. Je kindje wordt er rustiger van, kan beter slapen, en het kan ook troost bieden. Er zijn echter ook een aantal risico’s. Vraag zeker meer info aan je kinderarts om de voor- en nadelen af te wegen, of als je twijfelt om je baby in te bakeren.