Hoeveel slaap heeft je baby nodig?
Slaap is essentieel voor een goede gezondheid, dat weten we allemaal. Maar slaappatronen van baby's verschillen veel van die van volwassenen. Dit zorgt voor gebroken nachten. Heel frustrerend.
Wakker voor een voeding
Je baby's maagje is nog erg klein. In de eerste weken wordt hij daarom wakker voor zijn voedingen.
Hoeveel slaap heeft je baby nodig?
Baby's hebben tot de leeftijd van 6 maanden nog geen vast slaapritme. Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar.
Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen. De slaapbehoefte verschilt per baby. Dit is een gemiddelde.
1 - 4 weken
Je baby slaapt 14 tot 18 uur per etmaal. Te vroeg geboren baby's slapen over het algemeen langer dan volgroeide baby's en baby's met krampjes slapen minder. Over het algemeen slapen baby's in korte periodes van twee tot vier uur. Omdat ze nog geen biologische klok hebben ontwikkeld, kunnen pasgeboren baby's het verschil tussen dag en nacht niet onderscheiden.
1 - 4 maanden
Je baby heeft ongeveer 14 tot 15 uur slaap nodig. Als je baby 6 weken is, begint hij een biologisch ritme (dag- en nachtritme) te ontwikkelen. Je zult zelf ook beter herkennen wanneer je baby slaapt heeft. Hij begint in de nachten 4 tot 6 uur achter elkaar te slapen.
4 - 12 maanden
Je baby slaapt waarschijnlijk nog steeds 14 tot 15 uur per dag, maar zijn slaappatronen lijken meer op die van een volwassene. Baby's slapen over het algemeen 3 keer per dag: 's morgens, 's middags en aan het einde van de middag. Doorslapen doen ze zo'n 3 tot 5 uur totdat ze de hele nacht kunnen doorslapen. Als je baby rond de 6 maanden oud is, heeft hij vaak alleen nog een ochtend- en een middagslaapje nodig.
1 - 3 jaar
Peuters hebben 12 tot 14 uur slaap per dag nodig. Gedurende deze periode slaapt je kind waarschijnlijk nog maar 1 keer per dag.
Jonge kinderen hebben vaak een patroon van vroeg naar bed en vroeg uit bed. Ze gaan naar bed tussen 19.00 en 21.00 uur en worden weer wakker tussen 6.00 en 8.00 uur.
Waar slaapt je baby het best?
Het is belangrijk dat je kind leert om in zijn eentje in slaap te vallen. Dutjes zijn goede momenten om dit te oefenen, want je kunt je baby laten wennen om in verschillende locaties en omstandigheden te slapen. Het is belangrijk voor ouders dat baby's een verschil maken tussen 's nachts slapen en overdag dutten, om goede gewoonten te kweken voor de toekomst.
Slaapkamergenoten
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is. Er zijn ook zogenoemde co-slapers te koop: bedjes die je aan je eigen bed bevestigt, waarvan je de zijkant tussen jullie in kunt verwijderen.
Maar als de geluiden van je baby je 's nachts wakker houden, is het ook niet erg om de wieg een paar meter van je bed af te zetten! De baby de hele nacht in je eigen bed laten slapen wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstikking met zich meebrengt. Wanneer jij en je partner slapen, kun je er niet zeker van zijn dat het hoofdje van je baby niet bedekt zal worden door het dekbed of de dekens.
Geniet ervan om samen met je baby op bed te liggen terwijl hij op je buik ligt te doezelen na zijn voeding en lekker tegen je aan kruipt. Leg hem in zijn eigen bed wanneer je zelf begint te knikkebollen en in slaap dreigt te vallen. Het is belangrijk dat je kleintje regelmatig in zijn wieg wordt gelegd wanneer hij nog half wakker is. Het is verleidelijk om altijd te wachten tot hij helemaal in dromenland is voordat je hem daar neerlegt.
Maar baby's moeten nu eenmaal leren hoe ze zelf in slaap kunnen vallen om uiteindelijk de nacht alleen door te brengen. Daarom is het een goed idee om een onderscheid te maken tussen nachtrust en dutjes overdag. Laat je baby wennen aan dutjes overdag in zijn eigen niet-verduisterde slaapkamer, of juist beneden te midden van de drukte van het gezinsleven. Dit contrast met de stilte en duisternis van de nacht, helpt hem om onderscheid te leren maken tussen dag en nacht.
Word Pampers lid en krijg