Een 1 maand oude baby: wennen aan je nieuwe leven

Nu je je baby al een paar weken bij jou thuis hebt, heb je je wellicht wat overweldigd gevoeld. Naarmate de weken vorderen en je het stilletjes aan gewoon wordt om voor je kleintje te zorgen, voel je je al wat al meer zelfverzekerd en ben je meer op je gemak. Wees echter niet te zelfverzekerd, want je kleintje ontwikkelt en verandert heel snel! Hij zal je de komende vijf, zes, zeven tot zelfs acht weken op de toppen van je tenen laten lopen. 

In dit artikel hebben we het over de mijlpalen van een 1 maand oude baby, over alles wat je moet weten wat betreft voeden en slapen en we laten je weten welke mogelijkse problemen er je te wachten staan, zoals darmkrampjes en Seborroïsch eczeem. Na het lezen van dit artikel zal je je heel wat voorbereider voelen!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

De ontwikkelingsmijlpalen van je baby

Je baby is uniek (jij wist dit natuurlijk al langer dan vandaag) en het is normaal dat hij op zijn eigen tempo groeit. Wees niet verrast als je kindje eventjes op een bepaald vlak niet verder ontwikkelt, en dan later plots dubbel zo snel evolueert. Hieronder vind je enkele mijlpalen waarnaar je kan uitkijken nu je baby 1 maand oud is.

Groeien en fysieke ontwikkeling: bolle wangetjes

Lijkt het alsof je kindje supersnel uit zijn kleertjes groeit? Per maand groeit je baby ongeveer 2,5 tot 3,5 cm en komt hij 600 tot 900 gram aan. Bij de volgende controle zal je kinderarts de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby controleren en vergelijken met de groeitabellen. Het belangrijkste is dat je kindje op een normaal tempo groeit en aankomt. Dit gezegd zijnde is het ook goed om te weten dat je kindje af en toe een groeispurt zal hebben.

Het kan je ook opvallen dat het hoofd van je baby proportioneel wat groter is dan de rest van zijn lichaam. Dit is helemaal normaal: zijn hoofdje groeit iets sneller, maar zijn lichaam zal snel bijbenen. Je baby ontwikkelt nu ook langere en sterkere spieren. Gelukkig zal hij die bolle wangetjes nog wel even behouden!

Zintuigen: ogen op de rammelaar

Telkens wanneer je kindje wakker is, zal hij langzaamaan de beelden, geluiden en geuren om zich heen verkennen. Deze maand zal je kindje zich beter kunnen focussen op gezichten en voorwerpen, en zal hij ze binnenkort kunnen volgen met zijn oogjes. Als je bijvoorbeeld een rammelaar voor zijn gezichtje houdt, zou het kunnen dat hij probeert om ermee te spelen.

Beweging: de beenspieren verbeteren

Tijdens deze maand zullen de bewegingen van je baby grotendeels nog een reflex zijn, maar sommige initiële reflexen tijdens de eerste 4 weken zullen langzaamaan verdwijnen en vervangen worden door meer gecontroleerde bewegingen. Wanneer je hem op zijn buikje legt, zal je zien dat hij nu lichtjes zijn hoofd kan ophouden. Het zou ook kunnen dat hij zich begint te strekken en met zijn beentjes begint te schoppen. Het lijkt misschien niet veel, maar hij werkt echt hard om zijn beenspiertjes te versterken. Onthoud dat zelfs kleine baby's al kunnen omrollen, dus zorg ervoor dat je hem goed in de gaten houdt wanneer hij bijvoorbeeld op de verschoontafel ligt. 

Huilen en communicatie: Mama, ik verveel me (en ik heb honger)!

Deze maand zal je baby duidelijker beginnen communiceren. Als hij zich bijvoorbeeld verveelt, zal hij je dit zeker laten weten door te beginnen huilen. Als hij plezier heeft, zal hij naar je lachen. Nu zal je ook snel merken of je kindje honger heeft, moe is of pijn heeft als hij huilt. Als het nog niet eerder gebeurd is, zal je kindje binnenkort naar je lachen, wat soms ook de sociale lach genoemd wordt. Hij zal je zijn mooiste grijns tonen wanneer hij wakker is en je tegen hem praat, en je zal meteen smelten voor dat lieve gezichtje.

Hoe kan je helpen met de ontwikkeling van je baby?

Hieronder vind je enkele dingen die je deze maand kan uitproberen: 

  • Knuffeltijd. Knuffel je baby zoveel mogelijk, het is een goede manier om de band met je baby te versterken. Experts zeggen dat hoe sneller en hoe consistenter je je baby troost, hoe minder aanhankelijk je kindje zal zijn eens hij ouder is.

  • Visuele stimulatie. Vanaf nu zal je kindje graag naar voorwerpen met rechte lijnen kijken, zoals strepen of een dambordpatroon. Ga voor speelgoed met opvallende, contrasterende kleuren en patronen. Hij zal er ongetwijfeld zijn ogen niet vanaf kunnen houden!

  • Tactiel speelgoed. Je baby leert de wereld ook al voelend kennen. Geef hem speelgoed met verschillende texturen, vormen en groottes.

  • Praten met je baby. Voer een gesprek met je baby door hem te laten “praten” met zijn babygeluidjes, gebrabbel en lachjes en praat terug door woorden, geluiden en gezichtsuitdrukkingen te gebruiken. Na een tijdje zal je baby je imiteren, dus deze “eerste gesprekken” zijn erg belangrijk voor zijn ontwikkeling.

  • Laat hem voldoende bewegen. Rek en strek de armen van je baby, beweeg de beentjes van je baby alsof hij fietst en leg je kindje vaak op zijn buik. Dit zal zeker helpen om de spieren en de bewegingen van je kindje te ontwikkelen.

  • Een band vormen. Zorg ervoor dat je kindje je vertrouwt en zich volledig veilig bij je voelt. 

Je 1 maand oude baby voeden

Je vraagt je wellicht af hoe vaak je je 1 maand oude baby moet voeden. Geef je kindje eten wanneer hij hongerig lijkt. Als je je baby borstvoeding geeft, zal dit ongeveer 8 keer in 24 uur zijn, terwijl dit elke 3 of 4 uur is voor baby's die flessenvoeding krijgen. Als je baby een groeispurt heeft, zou het kunnen dat hij wat vaker honger heeft. 

Een boertje laten

Baby's kunnen lucht inslikken wanneer ze gevoed worden. Dit komt vaker voor wanneer ze flessenvoeding krijgen dan wanneer je ze borstvoeding geeft. De ingeslikte lucht kan je kindje ongemakkelijk doen voelen. Om dit te verhelpen, help je je baby om een boertje te laten tussen twee flesjes door of wanneer je wisselt van de ene borst naar de andere. Zorg ervoor dat je een monddoekje of klein dekentje over je kleren heen legt zodat je beschermt blijft als je kindje wat melk uitspuugt, of probeer een van deze posities en technieken:

Hou het aantal natte en vuile luiers bij

Tijdens deze fase hebben baby's ongeveer 4 tot 6 natte luiers per dag. Wat vuile luiers betreft, is het voor elke baby verschillend wat “normaal” is. De meeste baby's zullen ongeveer 1 vuile luier per dag hebben, maar bij sommige baby's kan dit ook een week duren. Dit vormt geen probleem zolang de consistentie van de stoelgang normaal is – met andere woorden zacht en lichtjes lopend – en als je baby goed eet en aankomt. Raadpleeg je kinderarts als je kindje te weinig vuile luiers heeft en je je zorgen maakt.

Hoeveel slaap heeft een 1 maand oude baby nodig?

Tijdens deze fase heeft je kindje ongeveer 14 tot 17 uur slaap nodig – inclusief de 5 dutjes die hij overdag doet. Met wat geluk begint je baby wat langer te slapen eens hij 6 weken oud is. Je voelt je wellicht heel moe, maar weet dat er licht aan het einde van de tunnel is. Na een tijdje zal de slaapcyclus van je baby meer aansluiten bij de jouwe. Uiteindelijk zal je baby een bedtijdroutine ontwikkelen waarbij zijn biologisch ritme naar boven komt, maar voorlopig is het belangrijk dat je kindje kan slapen wanneer hij indommelt. Dit is namelijk wanneer hij het best slaapt. Leg je kindje tijdens het slapen altijd op zijn rugje.

Als je baby huilt wanneer je hem in zijn wiegje legt, kan je hem troosten door hem te wiegen, relaxerende muziek af te spelen of door zachtjes tegen hem te praten. Neem hem gerust voor enkele minuutjes vast en leg hem terug in zijn wiegje wanneer hij gekalmeerd is.  

Een dag in het leven van jouw baby

Hieronder vind je een voorbeeld van een dagelijkse routine voor je 1 maand oude baby, inclusief badtijd, bedtijd, voeden en spelen:

Vroege hygiënische gewoontes

Je hebt het waarschijnlijk wel al wat onder de knie en je baby kijkt misschien al uit naar zijn badje, maar verschiet er ook niet van als hij er niet meteen fan van is.

Je baby's gezondheid: wanneer heeft je baby koliek?

Alle baby's huilen van tijd tot tijd, maar het huilen kan veroorzaakt worden door een aandoening die koliek heet. De kans is groot dat je kindje koliek heeft wanneer:

  • je baby elke avond onophoudelijk blijft huilen.

  • het gehuil een hoge toon heeft.

  • hij huilt zonder een duidelijke reden.

  • je hem moeilijk kan kalmeren tijdens het huilen.

Je dokter zal de juiste diagnose stellen en bepalen of je kindje last heeft van koliek als hij meer dan 3 uur per dag huilt voor meer dan 3 dagen per week, en als dit langer dan 3 weken aanhoudt. Koliek start vaak wanneer je baby 2 tot 4 weken oud is, en kan parten blijven spelen tot je baby 3 tot 4 maanden oud is.

Experten weten niet precies wat de oorzaak van koliek is, maar sommige onderstaande factoren zouden er invloed op kunnen hebben:

  • Winderigheid. Het zou kunnen dat je baby huilt omdat hij zich ongemakkelijk voelt door winderigheid. Als je opmerkt dat je baby een opgezette buik heeft en windjes laat tijdens het huilen, zou dit de oorzaak kunnen zijn. Voed je baby niet te vaak. Als zijn buikje opgezet is door lucht, probeer hem dan op zijn buikje over je knieën heen te leggen. Dit zou de druk op zijn buikje wat kunnen verminderen.

  • Gevoelig zijn voor stimulatie. Je baby zou zich overweldigd kunnen voelen en aangezien hij zichzelf nog niet kan troosten, begint hij te huilen. Je kan je kindje troosten door hem vast te houden wanneer je wandelt, hem te wiegen in een schommelstoel, hem in een wipstoeltje te zetten, of door met hem een eindje rond te rijden in de auto.

  • Gevoeligheid voor bepaalde types voedsel. Sommige baby's die borstvoeding krijgen, kunnen intolerant of gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen die de mama eet, waardoor je baby zich ongemakkelijk voelt en begint te huilen. Dit ongemak kan heel zelden ook veroorzaakt worden door een gevoeligheid voor koemelkeiwit in flessenvoeding. Je baby's kinderarts zal een diagnose kunnen stellen en vaststellen of het gaat over voedselgevoeligheid of voedselintolerantie. 

  • Medische problemen. In sommige gevallen kan je baby ongemak ondervinden als gevolg van een ziekte of ander probleem, zoals een hernia, wat je dokter zal kunnen vaststellen en behandelen.  

Hoewel koliek slechts enkele maanden duurt, voelt het aan alsof het nooit zal stoppen wanneer je kindje zich niet goed voelt en constant huilt. Soms is er niets dat helpt om hem te kalmeren waardoor je steeds nerveuser wordt. Schud in elk geval je baby'tje nooit. Laat hem veilig in zijn wiegje liggen en neem eventjes een pauze in een andere kamer, of vraag aan een vertrouwenspersoon of hij eventjes op je baby kan letten. Zo krijg jij ook wat verdiende rust en tijd voor jezelf. Na een tijdje gaat koliek over, er is dus licht aan het einde van de tunnel. Binnen een paar maanden zullen die huilbuien wel ten einde komen.

Andere gezondheidsproblemen waar je best wat meer over weet zijn:

  • Seborroïsch eczeem. Deze aandoening zorgt voor schilferige plekken op het hoofdje van je baby. Zijn haar wassen en voorzichtig de schilfers uit zijn haar halen kan helpen, maar indien dit niet het geval is, kan je dokter je een speciale shampoo voorzien. 

  • Diarree. Als je baby een losse, waterachtige stoelgang heeft en veel vaker een vuile luier heeft dan gewoonlijk, moet je dit onmiddellijk bespreken met je dokter.

  • Constipatie. Als je baby al even geen vuile luier meer gehad heeft en als dit ongebruikelijk is voor hem, of als je denkt dat hij geconstipeerd is, raadpleeg je best onmiddellijk je dokter.

  • Overgeven. Als je baby veel overgeeft, voor langer dan 8 uur overgeeft na een paar voedingen, of als hij moet overgeven en koorts of diarree heeft, bespreek je dit best met je dokter.

  • Spugen. Een klein beetje overgeven na borstvoeding of na het laten van een boertje is volledig normaal, vooral als dit voorkomt binnen het uur dat hij gegeten heeft. Als je baby zich duidelijk oncomfortabel voelt, raadpleeg je best je dokter om zeker te zijn dat er niets aan de hand is. 

  • Baby acne. Vanaf deze maand kan je kindje last hebben van puistjes op zijn huid. Deze puistjes zijn het resultaat van de hormonen die via de moederkoek overgebracht worden naar de baby waardoor de huid van je baby meer olie produceert. Leg een dekentje onder het hoofdje van je baby wanneer hij wakker is, en was zijn gezicht eenmaal per dag met een milde babyzeep.

Regelmatige check-ups en vaccins

De gewoonlijke check-ups nemen normaal gezien plaats wanneer je kindje 1 en 2 maand oud is. Je kan natuurlijk je dokter raadplegen als je je zorgen maakt of vragen hebt. Tijdens de check-ups zal je dokter:

  • de groei en de ontwikkeling van je baby checken.

  • een fysiek onderzoek uitvoeren.

  • screeningtests uitvoeren die nog niet eerder plaatsgevonden hebben.

  • vragen hoe het gaat en advies aanbieden.

  • al je vragen beantwoorden.

  • je een idee geven van wat je de komende weken en maanden te wachten staat.

  • de vaccinaties inplannen die je kindje de komende weken zou moeten krijgen.

Je leven als ouder: een gedeeld probleem is een gehalveerd probleem

Je zal deze maand wat meer vertrouwen hebben in jezelf aangezien de onzekerheid van de eerste weken stilaan begint te verdwijnen. Aarzel echter niet om het te bespreken met je familie, vrienden of dokter als je je zorgen maakt om iets. Een gedeeld probleem is een gehalveerd probleem! Je zou ervan verschieten hoe opgelucht je je voelt achteraf.

Als je borstvoeding geeft, zou je wat ongemak kunnen ondervinden van een borstinfectie die mastitis heet. Raadpleeg je dokter als je symptomen ondervindt zoals pijnlijke borsten, koorts of misselijkheid. Stop niet met borstvoeding geven aangezien de pijn hierdoor enkel erger zal worden. Weet dat het veilig is om je kindje te voeden wanneer je mastitis hebt, de melk is niet geïnfecteerd.

Om mastitis te behandelen, zou het kunnen dat je veel melk moet afkolven en je kindje moet blijven voeden, maar je dokter kan je ook antibiotica voorschrijven. Rust voldoende en drink veel water om de infectie te bestrijden.

Beheer Cookies