Leren lopen
Erop uit. Hoe gaat het lopen? Heeft je peuter het al onder de knie, of loopt hij nog wijdbeens, slingerend als een dronkenmannetje en valt hij regelmatig op zijn luierbips? Een tweevoeter worden is knap lastig en vereist meer coördinatie dan je je misschien realiseert!
Meestal zet je baby rond de eerste verjaardag zijn eerste stapjes, maar dat is natuurlijk niet de eerste beweging! Baby's zijn al mobiel voordat ze lopen. In fasen werken ze toe naar die ene grote mijlpaal. Wat gaat er aan die eerste stapjes vooraf?
Optrekken
Dit is het eerste teken dat lopen niet lang meer op zich zal laten wachten. Je baby wil van de vloer afkomen en die benen gaan gebruiken. Om dat te bewerkstelligen laten, zal hij iets vastgrijpen en zich optrekken. Het is jouw taak om te zorgen dat hij zich kan optrekken zonder iets naar beneden te trekken. Tijdens deze fase is het belangrijk dat je de tafelkleden voorlopig opruimt; deze hangen heel uitnodigend vlak voor de neus van je baby. Hierdoor kunnen allerlei dingen naar beneden getrokken worden. Zorg dat er voldoende stevige meubels zijn die het trekken van kleine handjes aankunnen.
Rond schuifelen
Dit is de fase tussen optrekken en wandelen, het bestaat dus uit oefenen. Je baby beweegt zich rond de kamer en gebruikt alles wat hij tegenkomt als ondersteuning. Hij grijpt alles vast: meubels, muren en stoelpoten en gebruikt het om zich stevig rechtop te houden terwijl hij over de vloer schuifelt. Je zult zien dat hij af en toe loslaat om te zien wat er gebeurt. Hij is tenslotte aan het oefenen voor de grote dag. Om te zorgen dat hij veilig kan rond schuifelen, zorg je ervoor dat je meubels stevig staan, zonder bungelende gevaren. Verwijder breekbare artikelen van lage oppervlakken zoals de salontafel.
Eerste stapjes
Het kan gebeuren als je zijn hand vasthoudt of het kan zijn dat hij het uit zichzelf doet: de eerste stapjes. Je baby trekt zich nu op en schuifelt rond om te oefenen voor het echte lopen! De eerste stapjes kunnen wat wiebelig zijn en eindigen soms met een klinkende plof op de grond, maar nu is hij echt in beweging. Je kunt het lopen ondersteunen door de handen vast te houden terwijl hij oefent en door veel verbale aanmoedigingen te geven. Iedereen houdt ervan aangemoedigd te worden!
Volle kracht vooruit
Toen je baby net begon te lopen, waggelde hij de hele dag wijdbeens rond, een beetje stuntelig, met een holle rug en zijn buik naar voren. Wanneer hij wat meer ervaring heeft met lopen en zijn evenwicht kan bewaren, gaat hij zijn voeten dichter bij elkaar zetten. Zijn voeten staan niet meer naar buiten gedraaid maar gaan steeds rechter naar voren wijzen. Pas als een peuter al een tijdje kan lopen, kan hij ook andere dingen doen tijdens het lopen. Na twee of drie maanden kan hij niet alleen een speeltje meenemen in zijn hand, maar ook iets boven zijn hoofd proberen te grijpen, al lopend omhoog kijken, zich omdraaien en hurken.
Wist je dat leren lopen het best gaat op blote voeten? Terwijl je peuter leert lopen, krommen zijn blote teentjes zich op de grond. Dat stimuleert de ontwikkeling van de voetholte. Schoenen zijn alleen nodig als het koud is en op ruwe bodem.
Word Pampers lid en krijg