Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes bij je baby?
Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes bij je baby?
Je baby's eerste tandje en die schattige lachjes zijn mijlpalen waar je naar uitkijkt en die je zult koesteren. Wanneer een baby tandjes krijgt, varieert sterk van baby tot baby. Lees verder om te ontdekken wanneer de tandjes bij baby's doorkomen, welke tekenen en symptomen je kunt verwachten, hoe lang het doorkomen van tandjes duurt en nog veel meer.
Wanneer beginnen tandjes door te komen bij baby's?
De eerste tandjes beginnen vaak door te komen wanneer baby's tussen de 6 en 12 maanden oud zijn . In sommige gevallen kunnen de eerste tandjes echter eerder of juist later verschijnen. Heel soms worden baby's zelfs geboren met een tandje dat al is doorgekomen, of komt er een tandje door in de eerste weken na de geboorte.
Let op tekenen van doorkomende tandjes bij je baby, zoals gevoelig tandvlees, kwijlen of het kauwen op een vuistje of vinger. Dit kan erop wijzen dat er binnenkort een tandje doorkomt.
Hoe lang duurt het doorkomen van de tandjes?
De duur van het doorkomen van tandjes bij je baby kan variëren. Tussen het tweede en derde levensjaar heeft je kleintje meestal een volledig melkgebit van 20 tanden. Dit betekent dat de totale periode van doorkomende tandjes ongeveer twee jaar duurt.
Als je baby last heeft van pijn omdat er tandjes doorkomen, onthoud dan dat dit waarschijnlijk in vlagen komt en gaat. De symptomen treden meestal op in de dagen voordat een tandje doorkomt en nemen daarna weer af, totdat het volgende tandje begint door te komen.
Hoeveel melktanden komen er in totaal door?
Tegen de tijd dat je kind 2,5 tot 3 jaar oud is, zal het volledige melkgebit zijn doorgekomen. Maar hoeveel tanden heeft een kind precies en wanneer verschijnen ze? In totaal heeft het melkgebit van je kind 20 tanden. Het proces is voor elk kind uniek, maar doorgaans komen de tanden in een bepaalde volgorde door.
Van de eerste tand tot een volledige glimlach
De volgorde van tanden bij baby's en de timing van het doorkomen van tandjes verschilt per kind, maar hier is een algemeen overzicht van wanneer je de verschillende tandjes kunt verwachten:
Bovenste tanden
Centrale snijtanden (voortanden): 8 tot 12 maanden
Laterale snijtanden (tanden naast de voortanden): 9 tot 13 maanden
Hoektanden (puntige tanden naast de laterale snijtanden): 16 tot 22 maanden
Eerste kiezen (achterste tanden die voedsel malen): 13 tot 19 maanden
Tweede kiezen (achterste tanden die laatste openingen vullen): 25 tot 33 maanden
Onderste tanden
Centrale snijtanden (voortanden): 6 tot 10 maanden
Laterale snijtanden (tanden naast de voortanden): 10 tot 16 maanden
Hoektanden (puntige tanden naast de laterale snijtanden): 17 tot 23 maanden
Eerste kiezen (achterste tanden die voedsel malen): 14 tot 18 maanden
Tweede kiezen (achterste tanden die laatste openingen vullen): 23 tot 31 maanden

Tekenen en symptomen van doorkomende tandjes
Soms kan een tandje zonder symptomen doorkomen, maar vaak beginnen tekenen van doorkomende tandjes bij baby's drie tot vier dagen voordat het tandje uiteindelijk zichtbaar wordt.
Als de melktanden groeien en door het tandvlees breken, kan je verschillende symptomen van doorkomende tandjes opmerken:
Prikkelbaarheid: je kleintje kan wat humeurig zijn en meer huilen dan normaal.
Verstoorde slaap : pijn of ongemak door doorkomende tandjes kan ervoor zorgen dat je baby 's nachts wakker wordt. Lees deze tips over hoe je je baby kunt helpen in slaap te vallen .
Meer kwijlen : het is normaal dat een baby meer kwijlt tijdens het doorkomen van de tandjes. Het extra speeksel kan helpen het gevoelige tandvlees te verzachten.
Kauwen op dingen : je baby kan meer gaan kauwen op speelgoed, een bijtring of de eigen vingers, om zo de druk op het tandvlees te verlichten.
Gevoelig, gezwollen tandvlees : het tandvlees waar een tandje doorkomt kan rood, gezwollen en gevoelig zijn.
Licht verhoogde temperatuur: tijdens het doorkomen van de tandjes kan de temperatuur van je baby iets stijgen, maar het is onwaarschijnlijk dat dit leidt tot koorts boven de 38 graden Celsius. Als je baby zich erg ongemakkelijk voelt of een temperatuur heeft van 38 graden of hoger (of 38 graden voor baby's jonger dan 3 maanden), neem dan contact op met je zorgverlener.
Wat is normaal en wat niet wanneer de melktanden doorkomen?
De normale symptomen van doorkomende tandjes zijn meestal mild ongemak, geïrriteerdheid, rood en gezwollen tandvlees, kwijlen, een lichte temperatuurstijging en het kauwen op vingers en voorwerpen. Het is belangrijk om deze symptomen te onderscheiden van tekenen die op iets anders wijzen.Hier zijn enkele verschijnselen die kunnen aangeven dat er meer aan de hand is dan alleen doorkomende tandjes:
Koorts: doorkomende tandjes veroorzaken geen hoge koorts. Als je baby een echte koorts heeft (boven de 38 graden Celsius), is dit waarschijnlijk te wijten aan een andere oorzaak.
Diarree of een loopneus: deze symptomen zijn niet typisch voor doorkomende tandjes en kunnen wijzen op een infectie.
Overgeven of verlies van eetlust: dit zijn geen gebruikelijke symptomen van doorkomende tandjes en moeten worden besproken met een arts.
Uitslag op het gezicht: hoewel kwijlen uitslag rond de mond kan veroorzaken, kan een uitgebreide of ernstige uitslag wijzen op een allergische reactie of huidirritatie.
Koorts, diarree, een loopneus en braken zijn geen typische symptomen van doorkomende tandjes. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je zorgverlener.
Hoe je je baby kunt troosten: verlichting bij doorkomende tandjes
Doorkomende tandjes kunnen ongemakkelijk zijn voor sommige baby's en er is geen wondermiddel dat voor iedereen werkt. Je moet misschien verschillende dingen uitproberen om je kleintje te helpen. Lees onze tips over het verlichten van de tandpijn bij je baby.
Hier zijn twee snelle manieren om de pijn wat te verlichten:
Geef een bijtring: met bijtspeelgoed kan je baby zelf het tandvlees masseren. Sommige soorten kunnen in de koelkast worden gekoeld voor extra verlichting, maar leg ze niet in de vriezer, want dan kunnen ze te hard en te koud worden voor het gevoelige tandvlees.
Masseer het tandvlees van je baby: voor onmiddellijke verlichting kun je voorzichtig het tandvlees van je baby masseren met een schone vinger.
Zorg voor de nieuwe tanden van je baby: essentiële tips
Het is belangrijk om vanaf het eerste doorkomende tandje goed voor de tanden van je baby te zorgen. De melktandjes moeten een paar jaar meegaan voordat ze worden vervangen door het blijvende gebit, en goede mondhygiëne vanaf het begin helpt je kleintje om gezonde tanden en tandvlees te behouden.
Het voorkomen van gaatjes en tandbederf in melktanden is net zo belangrijk als bij volwassen tanden. Bederf in deze tanden kan de blijvende tanden beïnvloeden en leiden tot andere tandproblemen, zoals pijn en infecties.
Het poetsen van de tanden van je baby
Regelmatig poetsen is een belangrijk onderdeel van de tandverzorging vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt. Het belangrijkste op dit moment is om de tandjes van je baby te poetsen. Het beste is omtwee keer per dag voorzichtig samen tanden te poetsen en je kleintje zo te laten wennen aan de routine van de gebitsverzorging.
Hier zijn enkele richtlijnen voor het poetsen van de tanden van je baby, en een paar tips om je oudere kind te leren hoe het zelf kan tandenpoetsen, met jouw hulp:
Poets minstens twee keer per dag, altijd na iets zoets en voor het slapengaan.
Gebruik een zachte tandenborstel die geschikt is voor de leeftijd van je baby en een heel klein beetje fluoride tandpasta voor baby's, ter grootte van een rijstkorrel.
Poets alle tandoppervlakken zorgvuldig, inclusief de zijkanten en de binnenkant. Zodra je kind ongeveer 2 of 3 jaar oud is, kun je een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt gebruiken. Leer je kind om de mond te spoelen en te spugen, in plaats van de tandpasta door te slikken.
De richting van de borstelbeweging maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je elke tand van alle kanten schoonmaakt en ook de achterste tanden bereikt.
In het begin zal je als ouders de tanden van je baby moeten poetsen. Naarmate kinderen wat ouder worden, help je ze om zelf te poetsen. Blijf er echter wel bij en corrigeer je kind waar nodig. Dit blijft nodig totdat kinderen ongeveer 7 of 8 jaar oud zijn, om ervoor te zorgen dat de tanden goed worden gepoetst.
Dieet
Het dieet van je kleintje speelt een grote rol voor de gezondheid van het gebit. Vermijd suikerrijke dranken zoals vruchtensap en frisdrank, of kleverige zoete snacks zoals kauwgom, toffee en karamel. Laat je baby ook niet in slaap vallen met een fles of tuitbeker met melk, flesvoeding, sap of een andere zoete drank, want dit kan leiden tot ophoping van suiker in de mond. Dat veroorzaakt al snel tandbederf.
Controles bij de tandarts
Professionele zorg van een tandarts is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van de tanden, mond en tandvlees van je kind. Voor kinderen valt de meeste tandartszorg dan ook onder de basisverzekering. In principe moet het eerste tandartsbezoek plaatsvinden binnen zes maanden nadat het eerste tandje is doorgekomen of tegen de tijd dat je kind 12 maanden oud is, afhankelijk van wat het eerste komt.
Als je vragen of zorgen hebt, kun je natuurlijk altijd eerder een afspraak maken. Het consultatiebureau zal ook de tanden en het tandvlees van je baby controleren tijdens de reguliere controles. Lees voor meer informatie ook ons artikel over de eerste tandartsbezoeken van je kind.
Wanneer moet je je zorgverlener raadplegen
Als je kleintje symptomen vertoont zoals koorts, prikkelbaarheid of diarree, en je weet niet zeker of dit verband houdt met doorkomende tandjes of iets anders, neem dan contact op met je zorgverlener voor een nauwkeurige diagnose en behandelplan.
Neem ook contact op met je zorgverlener als je je zorgen maakt over hoeveel ongemak je baby heeft door het doorkomen van tandjes. De zorgverlener kan pijnverlichting aanbevelen en controleren of er niets anders aan de hand is dat de pijn veroorzaakt. Gebruik geen tandgel om het tandvlees te verdoven, want dit kan gevaarlijk zijn.
Als je baby een tandprobleem of letsel heeft, zoals een gebroken of afgebroken tand, neem dan contact op met je zorgverlener of tandarts.
Interessante feiten over melktanden
Wil je meer weten over doorkomende tandjes bij je baby en die parelwitte melktandjes?Hier zijn enkele leuke feiten over de tanden van je kleintje:
Gemiddeld komen er elke zes maanden ongeveer vier tandjes door.
Bij meisjes komen de tandjes meestal iets eerder door dan bij jongens.
De onderste tandjes komen meestal eerder door dan de tegenoverliggende tandjes erboven.
Tandjes komen meestal symmetrisch door; dat wil zeggen, een tandje aan de rechterkant van de kaak en hetzelfde type tandje aan de linkerkant komen rond dezelfde tijd door.
De melktanden van je kind zijn kleiner en witter dan de permanente tanden die later doorkomen.
Vanaf ongeveer 4 jaar begint het gezicht en de kaak van je kind te groeien en van vorm te veranderen, waardoor er ruimte ontstaat tussen de melktanden. Dit is heel normaal. Zo maakt de mond ruimte voor de grotere volwassen tanden die later komen.
De volwassen tanden komen door als je kind ongeveer 7 of 8 jaar is. Omdat het even duurt voordat je kind een volledig volwassen gebit heeft, zal je kind enkele jaren een combinatie van melktanden en volwassen tanden hebben.
Veelgestelde vragen
Hoe weet je of je baby’s tandjes aan het doorkomen zijn?
Dit zijn een paar mogelijke tekenen dat je baby tandjes krijgt:
Prikkelbaarheid of veel huilen
Verstoorde slaap
Meer kwijlen dan normaal
Kauwen of knagen op voorwerpen
Rood, gezwollen tandvlees waar het tandje doorkomt.
Hoe troost je een baby met doorkomende tandjes?
Hier zijn enkele manieren om je baby te troosten:
Geef je baby een bijtring om op te kauwen
Als je kleintje al vaste voeding eet, geef dan knapperige of koude voeding, zoals appelmoes of yoghurt
Masseer het tandvlees van je baby met een schone vinger
Koel een schone doek in de koelkast en geef deze aan je baby om op te kauwen.
Kan je baby van 3 maanden al tandjes krijgen?
De meeste baby's krijgen hun eerste tandje tussen de 6 en 12 maanden. Sommige kinderen beginnen echter al eerder met tandjes krijgen, dus het is mogelijk dat je baby van 3 maanden al tandjes krijgt.
Controleer op symptomen van doorkomende tandjes zoals prikkelbaarheid, overmatig kwijlen of rood, gevoelig tandvlees. Als je niet zeker weet of je baby tandjes krijgt, vraag dan advies aan je zorgverlener.
Hoe vroeg beginnen baby's met tandjes krijgen?
De timing varieert, maar de meeste baby's beginnen met tandjes krijgen tussen 6 en 12 maanden. Het is mogelijk dat je baby iets eerder of later begint.
Hoe ziet het tandvlees van baby's eruit als de tandjes doorkomen?
Het tandvlees kan rood en gezwollen zijn en gevoelig aanvoelen. Uiteindelijk kun je ook een tandje door het tandvlees zien breken.
Wanneer begin je met het poetsen van de tandjes van je baby?
Begin met het poetsen van de tandjes van je baby zodra het eerste tandje doorkomt. Poets twee keer per dag met een zachte tandenborstel en een heel klein beetje tandpasta.
Samenvatting
Doorkomende tandjes kunnen soms een uitdagende periode zijn voor zowel je baby als jou. Onthoud op de lastige momenten hoe belangrijk die eerste tandjes van je baby zijn: ze helpen je kind bij het kauwen en bijten en zorgen ervoor dat je kind kan eten. Alleen zo kan je kind groot en sterk worden!
Wacht je nog op dat eerste tandje? Geen zorgen! Voor je het weet is het zover, en komen er regelmatig nieuwe tandjes door. En elk nieuw tandje dat doorkomt, maakt die glimlach nog schattiger dan hij al was!
Verzorg de tandjes van je baby goed. De beloning: een kinderlach met de schattigste, witste tandjes die je ooit hebt gezien!
Huilt je kleintje veel terwijl de eerste tandjes doorkomen? Lees dan ook ons artikel over het troosten van een huilende baby.
Word Pampers lid en krijg