Alles over korte slaapjes
Help je baby met een slaapschema
Bijna alle ouders hebben het je al verteld: na de geboorte van je baby kom je ongetwijfeld slaap tekort. Met een bedritueel help je je baby makkelijker inslapen en doorslapen. Hoe bouw je dit op?
Pasgeboren baby's hebben gemiddeld 16 tot 17 uur slaap per dag nodig, met 1 of 2 uur slaap per keer. Regelmatige dutjes zijn goed voor de algehele groei en ontwikkeling van je baby. Ook jij als ouder geniet van je welverdiende rust.
Met deze tips leer je je baby goede slaapgewoonten aan.
Hoeveel slapen baby's?
De eerste 6 maanden hebben baby's geen voorspelbaar slaapschema. Veel baby's slapen even lang als dat ze wakker zijn.
Ontwikkel een bedritueel
Creëer een routine die jij en je baby fijn vinden. Het kan zo eenvoudig zijn als je baby omkleden voor bed, een slaapliedje zingen en een kusje op de wang geven. Peuters kun je voorlezen uit een prentenboek. Zorg ervoor dat je bedritueel rustgevend en kalmerend is. Dim de lichten, praat met een rustige, lage stem en zorg voor een aangename temperatuur van rond de 18 graden.
Probeer ook luide geluiden, ruwe spelletjes en alles wat activerend werkt, te voorkomen.
1. Creëer rust
Niemand kan in een kamer vol afleiding slapen, vooral je pasgeboren baby niet. Voor zowel veiligheid als slaapkwaliteit, haal je alle knuffelbeesten en speelgoed uit het wiegje. Zet het wiegje ook niet te dicht bij een raam of deur. Anders kan je baby last hebben van licht, geluid of tocht.
2. Kies de juiste tijd
Het is het beste je baby in zijn wiegje te leggen wanneer hij slaperig maar nog wel wakker is. Als je je pasgeboren baby vasthoudt of wiegt totdat hij volledig slaapt, kan het moeilijk voor hem zijn zonder deze stimulans in slaap te vallen wanneer hij 's nachts wakker wordt.
Als je baby niet in staat is weer in slaap te vallen, probeer hem dan niet te veel te stimuleren als je gaat kijken. Het is het beste om je baby zo slaperig mogelijk te houden wanneer hij wakker wordt, zodat het voor hem niet lastig is om weer in slaap te vallen.
3. Tref de juiste voorbereiding voor het slapengaan
Is de luier van je baby verschoond? Heeft hij gegeten?
Door te huilen zegt je pasgeboren baby dat hij een natte luier heeft of hongerig is, het is dus belangrijk dat je deze dingen regelt voordat je hem in bed legt (anders slaapt hij niet lang door).
4. Wees consequent
Bij een pasgeboren baby helpt het aanleren van een vast bedritueel bij een gezond slaappatroon. Voor je eigen gezondheid en uithoudingsvermogen is het een idee om te proberen op dezelfde tijden op de dag als je pasgeborene te gaan liggen en uit te rusten, ook als je niet van plan bent echt een dutje te doen.
5. Houd prikkels op afstand
Het is belangrijk onderscheid te maken tussen bedtijd en speeltijd voor je pasgeboren baby. Dit betekent dat er 's avonds voor het slapengaan niet te lang wordt gespeeld.
Wat je ook doet, heb geduld. De tijd met je pasgeboren baby is een ongelooflijk mooie tijd in je leven, maar kan ook stressvol zijn, vooral als je slaap tekort komt. Met een goed bedritueel zullen jullie beiden binnen een paar weken meer en regelmatiger slapen.
Wat draagt je baby tijdens het slapen?
Trek je baby een pyjamaatje of rompertje met babyslaapzakje aan, afhankelijk van het seizoen. Zorg dat hij veilig en comfortabel ligt. Vermijd linten, strikken, koordjes en andere dingen die een verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
Geef je baby de tijd om rustig te worden en in slaap te vallen. Het is soms even doorzetten, maar als je vasthoudt aan een rustgevend en consequent bedritueel, valt je baby straks makkelijk in slaap.
Word Pampers lid en krijg