Vijf manieren om je peuter aan het praten te krijgen
We willen allemaal onze kinderen helpen bij hun taalontwikkeling. Gelukkig zijn er veel manieren om dat te doen.
Tips om je peuter aan het praten te krijgen
Praat met je kleintje. Hoe vaker je met je kleintje praat, hoe sneller je kleintje leert. Beschrijf alles wat je samen doet.
Gebruik de juiste grammatica, niet ‘babypraat’. De beste manier voor een kindje om goed te leren spreken is om regelmatig goede voorbeelden te horen.
Stel vragen. Hij zal willen antwoorden, wat hem stimuleert te praten. Daarnaast leert hij dat je bij gesprekken om en om aan het woord bent. Dit leidt op zijn beurt weer tot 'waarom' en 'waar' vragen ('hoe' en 'wanneer' komen later).
Benoem de dingen in de wereld van je kind. Help je kindje te leren door woorden duidelijk en helder te herhalen.
Benadruk werkwoorden. Ze zijn vaak moeilijker te leren dan namen en andere zelfstandige naamwoorden.
Ga op een verstandige manier om met nadruk. Gebruik je stem om de nadruk op specifieke woorden te leggen en vraag de aandacht van je kind voor de betekenis van deze woorden. Hij begrijpt door je toon, langzamere tempo en pauzes dat dit voor hem bestemd is en zal zijn oren spitsen.
Gebruik gebaren. Wees een toneelspeler, je 'toneelstukjes' zullen je kind helpen in plaats van hinderen om woorden te leren.
Wees een beetje streng. Stimuleer je kind en eis op een vriendelijke manier dat hij woorden gebruikt om te krijgen wat hij wil. Als je denkt dat hij zich duidelijker kan uitdrukken, maak dan bewust een foutje. Geef hem bijvoorbeeld water in de rode beker als je weet dat hij de blauwe beker wilde. Geef hem daarna de kans je te vertellen wat je verkeerd begrepen hebt.
Reageer op wat je denkt dat hij bedoelt (niet op de details van wat hij daadwerkelijk zegt). Herhaal zijn zinnen met de juiste uitspraak en in de juiste vorm, maar vraag hem niet zichzelf te corrigeren. Hij zal dit uit zichzelf doen als hij een goed voorbeeld heeft om van te leren.
Lees hem voor. Naar verhalen luisteren verbetert de taalvaardigheden van je kind. Verbaas je niet als hij met je 'meeleest', want verhalen die hij vaker heeft gehoord kent hij vaak uit zijn hoofd.
Vraag je kind gebeurtenissen uit zijn leven te vertellen. Help hem leegtes op te vullen en overgangen te maken. Ideeën met elkaar kunnen verbinden is nu heel belangrijk. Gesprekken over het verleden en de toekomst is de volgende fase.
Word Pampers lid en krijg